Αρχική > Στήλες > Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι > Φιλική – γειτονική παρέα στα καβάκια της Άρδασσας στις 19-8-1947 – Από τη στήλη του κ. Γ. Καζαντζή στον Παλμό 25/11/2020

Φιλική – γειτονική παρέα στα καβάκια της Άρδασσας στις 19-8-1947 – Από τη στήλη του κ. Γ. Καζαντζή στον Παλμό 25/11/2020

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Η αφόρητη ζέστη του Αυγούστου 1947, ανάγκασε τη φιλική παρέα των παιδιών της πιάτσας (κέντρου), με τα κοντά παντελονάκια, τους οδήγησε στη στην άφθονη σκιά των δέντρων της περιοχής “καβάκια” της Άρδασσας με τον τεράστιο ελεύθερο χώρο για του κάθε είδους παιχνιδιού.

Όπως προκύπτει όμως, την επιλογή τους προδίδει η μπάλα της φώτο μας. Όμως, ποδόσφαιρο ή βόλεϊ; Όποιο και να υποθέσατε, φίλες και φίλοι, είστε μέσα, δεδομένου ότι και τα δύο είδη ήταν από αγαπημένα παιχνίδια της παρέας, για άλλος λιγότερο και άλλους περισσότερο ή και εξ” ίσου.

Στη φώτο μας, από αριστερά γονατιστοί: Ο Βάνης ή Βανόπουλος Τάσος, ο αρχηγός της παρέας ή. Αν θέλετε, της ομάδας, Παναγιωτίδης Μιχάλης, ο Παπαδόπουλος Μεθόδιος και ο γράφων Καζαντζής Γιώργος.

Όρθιοι, από αριστερά: Ο Βαβούρας Στέργιος – με το Γυμνασιακό του έμβλημα (πηλήκιο), ο Παγκούτσος Χρήστος και ο Δήμτσας Συμεών (;).

Δεν είναι υπερβολή, φίλες και φίλοι, αν λέγαμε, πως, το βόλεϊ, το υπέροχο αυτό παιχνίδι-άθλημα, πρωτοπαίχτηκε στην Πτολεμαϊδα από την εικονιζόμενη παρέα και μερικούς άλλους, της γειτονιάς, που απουσιάζουν από τη σημερινή φώτο μας, όταν για πρώτη φορά στήσαμε στο κέντρο του παλιού πάρκου το., “δίχτυ” του βόλεϊ που πλέξαμε με σπάγκο που μας προμήθευε ο Παπαδόπουλος Μεθόδιος, από το υποδηματοποιείο του πατέρα του, μέχρι να το αντιληφθεί ο πατέρας του, ο υπέροχος εκείνος άνθρωπος, ο Μπαρμπαναστάσης, που πάντα του έλλειπε ο σπάγκος της δουλειάς του και απορούσε μετρώντας το μέγεθος της δουλειάς του. Όταν το έμαθε, ήρθε στο διπλανό του πάρκο και μας είδε να παίζουμε, κατάλαβε που πήγε ο σπάγκος του. Μας χαμογέλασε και κάτι μουρμούρισε στα Τούρκικα και έφυγε ικανοποιημένος…

Τα δύο παλούκια, λάφυρα και αυτά από παλιά σπίτια, τα στερεώναμε με πέτρες ή τα δέναμε στα διπλανά δέντρα και παίζοντας, όπως, όπως, συγκεντρώνοντας αρκετά παιδιά και περίεργους για την εποχή. Όσο για μπάλες, προμηθευόμασταν τις φούσκες από τα άφθονα γουρούνια που διέθετε η πόλης και οι γονείς μας την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά και πανινόμπαλες δικής μας “έμπνευσης και …κατασκευής”.

Από την κίνηση αυτή των παιδιών της γειτονιάς δημιουργήθηκε η 1η ομάδα βόλεϊ του Γυμνασίου Πτολεμαϊδος με σημαντική δράση και επιτυχίες μεταξύ των Γυμνασίων της Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο, αλλά και η διάκριση σπουδαίων βολεϊμπολιστών, όπως, ο Γιώτης Συμεωνίδης, ο Χρήστος Χατζησταύρου, ο Τάσος Βάνης ή Βανόπουλος, ο γράφων ,Καζαντζής Γιώργος, ο Τάκης Συμεωνίδης, ο Βάσος Ζεϊμπέκης, ο Παπαδόπουλος Μεθόδιος και άλλοι, τα ονόματα των οποίων μας διαφεύγουν. Δυστυχώς, το ωραίο και θεαματικό αυτό άθλημα δεν έτυχε της δέουσας προσοχής και αγάπης από τους νέους μας, σε σημείο που σήμερα να μη προβάλλεται στην πόλη μας, αγνοείται τελείως. Ευελπιστούμε, πως σύντομα οι γυμναστές μας, τουλάχιστον, των Γυμνασίων θα καταφέρουν να το καθιερώσουν και στην πόλη μας.

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Οι μουσικές επιλογές του e-ptolemeos.gr – John Lennon – Instant Karma! (1970)

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Δείτε επίσης στο E-PTOLEMEOS.GR: Chef-T-Elia: Ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο στην «καρδιά» της Πτολεμαΐδας Υπό όρους επιτρέπεται η Μουσική στην ...