Αρχική > Αρθρογραφία > Φεστιβάλ πολιτισμού Πτολεμαΐδας, “ η πόλη γιορτάΖΕΙ” – Ρεπορτάζ του Μάξιμου Κωνσταντινίδη

Φεστιβάλ πολιτισμού Πτολεμαΐδας, “ η πόλη γιορτάΖΕΙ” – Ρεπορτάζ του Μάξιμου Κωνσταντινίδη

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Η Υψικάμινος αναστατώνει για δεκαεπτά ημέρες την Πτολεμαΐδα με το πολυθεματικό φεστιβάλ πολιτισμού «Η πόλη γιορτάΖΕΙ», σε δρόμους, πλατείες, αιθουσες, με συναυλίες, θέατρο, μουσικές, ταινίες,  λογοτεχνία, εικαστικά, σεμινάρια και δράσεις για όλους.

Η κ. Σοφία Μπέση, γενική γραμματέας και ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού Συλλόγου ‘Υψικάμινος’ που ιδρύθηκε το 2017 με σκοπό τη διοργάνωση του φεστιβάλ επισημαίνει: “ Φέτος, την τρίτη χρονιά διεξαγωγής του, το φεστιβάλ διαρκεί 17 μέρες. Ξεκινάει Παρασκευή 5 Απριλίου και όσο διαρκεί όλη η πόλη γιορτάζει. Στο οργανωτικό κομμάτι είμαστε άτομα από διαφορετικούς χώρους που ενωθήκαμε με το κοινό όραμα, να το καθιερώσουμε ως θεσμό στην ιστορία της πόλης”.

Το μοναδικό αυτό πολυθεματικό, χειμερινό, φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία στους θεατές να παρακολουθήσουν θέατρο, μουσική, εικαστικά, βιβλιοπαρουσιάσεις, κινηματογράφο.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης παρουσιάζει μιαν άλλη πτυχή της διοργάνωσης: “Το φεστιβάλ ήρθε να καλύψει μια ανάγκη του κόσμου της πόλης για ποιοτικό και πολυσυλλεκτικό θέαμα. Είναι το μοναδικό στο είδος του  φεστιβάλ στην Ελλάδα που γίνεται αυτήν την εποχή. Έτσι, οι παραστάσεις και οι συναυλίες που φιλοξενούμε παίζονται τώρα στην Αθήνα και σε μεγάλες πόλεις. Η κοινωνια της ευρύτερης παριοχής το έχει αγκαλιάσει δίνοντάς μας κουράγιο να συνεχίσουμε. Προσδοκούμε το φεστιβαλ να μην έχει μόνο τοπικο ή υπερτοπικό χαρακτήρα, αλλά να είναι μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα, και να καταφέρει να φιλοξενεί επισκέπτες από παντού”.

Η κ. Μπέση τονίζει: “Σκοπός του συλλόγου Υψικάμινος είναι το φεστιβάλ να δημιουργεί σύγχρονο πολιτισμό. Έχουμε ένα όραμα να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο πολιτισμού στη Δυτική Μακεδονία και η καρδιά του να χτυπάει στην Πτολεμαΐδα. Φέτος, χρυσός χορηγός του φεστιβάλ είναι η ΔΕΗ. Χορηγούν επίσης, η Περιφέρεια, η DELCO, στηρίζει ο Δήμος Εορδαίας, ενώ το φεστιβάλ τέλει υπό την αιγίδα του υπουργείου πολιτισμού”.

Η κ. Μάρθα Μαυριδου, συντονίστρια των φεστιβάλ, επικοινωνεί με τους καλλιτέχνες που θα φιλοξενηθούν σ’ αυτό, δηλώνει για τον νονό του τίτλου του: “ Νομίζω ήτανε συλλογική προσπάθεια, αρέσει στην ομάδα να παίΖΕΙ με τις λέξεις. Η πόλη γιορτάΖΕΙ αυτό το φεστιβάλ και για όλους όσοι συμμετέχουμε είναι ένα μάθημα. Είναι μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό”.

Η κ. Μπέση επισημαίνει: “Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι αναρτημένο στη σελίδα μας ypsikaminos.gr ενώ ξεκίνησε η προπώληση για τις παραστάσεις με εισιτήριο, στο χώρο μας, Βασιλίσσης Σοφίας 30, με τηλέφωνο κρατήσεων 24630 28 740. Στη γιορτή Συμμετέχουν σύλλογοι όπως ο ποντιακός, το Πνευματικό κέντρο, το Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας και αίθουσες επιχειρηματιών που μας τις διαθέτουν για τις εκδηλώσεις”.

Η λογιστική παρακολούθηση είναι σημαντικό ζήτημα στη διοργάνωση του φεστιβάλ. Ο κ. Τσαβδαρίδης εκτιμά: “Είναι όντως μια επίπονη διαδικασία. Καθώς η βασική έγνοια της διοργάνωσης είναι το χαμηλό εισητήριο στις παραστάσεις, χρειαζόμαστε την βοήθεια χορηγών, οι οποίοι στάθηκαν αρωγοί και στη φετινή μας προσπάθεια και τους ευχαριστούμε, προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να έρθει να παρακολουθήσει τις δράσεις”.

Η κ. Μαυρίδου αναφέρει: “Το θέμα είναι βέβαια ότι αυτό που βλέπουμε έχει πολύ οργάνωση, ανθρώπους και μήνες δουλειάς.  Είναι πολύ σημαντικό ότι είμαστε δεμένοι, βοηθάμε και συμπληρώνουμε ένας τον άλλον. Αυτή τη στιγμή για το φεστιβάλ δουλεύουνε  γύρω στα 50 άτομα. Εμπλέκονται πολιτιστικοί Σύλλογοι και θεατρικές ομάδες της πόλης. Τρεις φορές πιο πάνω περιμένουμε να είναι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν καθώς κάθε καλλιεχνικό σχήμα έχει από τρία στα ολιγομελή, μέχρι και είκοσι άτομα στα πολυπληθή. Άρα περιμένουμε περίπου 150 πουάτομα. Έχουμε φοβερή συμμετοχή στα σεμινάρια, έναν άξονα στον οποίο έχουμε δώσει πολύ μεγάλη βαρύτητα”.

Για το θέμα της φιλοξενίας των καλλιτεχνικών ομάδων ο κ. Τσαβδαρίδης τονίζει: “Όπως κάθε χρόνο γίνεται στις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής, οι οποίες έχουν επάρκεια και καλύπτουν τη ζήτηση.  Άλλωστε δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στη φιλοξενία, αφού προσδοκούμε να κάνουμε τη διαμονη των καλλιτεχνών όσο το δυνατον πιο ευχάριστη, προκειμένου να είναι ένα ακόμη στοιχείο διαφήμισης του φεστιβάλ και της πόλης”.

Η κ. Μπέση εκτιμά: “Το φετινό φεστιβάλ είναι καλύτερο γιατί κάθε χρόνο μαθαίνουμε από τα προηγούμενα και με την εμπειρία χτίζουμε, κάθε φορά, κάτι παραπάνω. Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ θα αποζημιώσει όλους αυτούς που τον περίμεναν με λαχτάρα τόσο καιρό και μας ρωτούσαν. Εκτιμάται ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο αυτό το φετινό φεστιβάλ και απέχει πολύ από τα προηγούμενα. Καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή”.

Στόχος της, ‘Υψικαμίνου’ είναι η πόλη να γιορτάΖΕΙ κάθε μέρα, να είναι ζωντανή. Όσα συμβαίνουν στο φεστιβάλ να μπορούν να συμβούν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και καθένας να γίνει ένα ενεργο κομμάτι του.

“ Ξέρω ότι στο φεστιβάλ μας έρχεται κόσμος από την ευρύτερη περιοχή, Κοζάνη,  Νάουσα, Βέροια” λέει η κ. Μαυρίδου. “Η υψικάμινος μπορεί να γίνει ο φορέας που θα μετατρέψει την Πτολεμαΐδα στο πολιτιστικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας.  Ότι συμβαίνει και θα δει ο κόσμος είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Σας περιμένουμε στις εκδηλώσεις”.

 

 

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team