Αρχική > Στήλες > PTOLEMEOS_MEDIA_LAB > Φανταστικές ιστορίες, για πραγματικούς ανθρώπους, με αληθινά συναισθήματα – Συνέντευξη: Χρήστος Μπαρμπαγιαννίδης

Φανταστικές ιστορίες, για πραγματικούς ανθρώπους, με αληθινά συναισθήματα – Συνέντευξη: Χρήστος Μπαρμπαγιαννίδης

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email


Δάλλας


Του Γιώργου Ζεγκλίνα

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Κτήνη στον Παράδεισο»:
Το βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα δράσης και μυστηρίου. Η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Λουκάς Λάσκαρης, περιβαλλοντολόγος με ειδικότητα στην πανίδα, στις αρχές του αιώνα μας επαναπατρίζεται μετά τις σπουδές του στις Η.Π.Α και, θέλοντας να ξεφύγει από μια άσχημη σχέση, κατατάσσεται στον στρατό. Ως δεκανέας, τέσσερις μήνες πριν απολυθεί, τοποθετείται στο συνοριακό φυλάκιο Βροντερού Πρεσπών, στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Εκεί θα γνωρίσει τον χωρικό Αναστάση, μια εμβληματική και πατρική φιγούρα, που θα του διδάξει πόση μεγάλη σοφία είναι η απλότητα της ζωής. Θα δεθεί με ισχυρά φιλικά δεσμά με κάποιους φαντάρους και θα γνωρίσει την Αριάδνη, που θα αποδειχτεί ο έρωτας της ζωής του. Ωστόσο τα πράγματα, δεν θα αποδειχτούν τόσο ρόδινα και ειδυλλιακά. Οι φήμες για παράνομες δραστηριότητες στη δυσπρόσιτη συνοριακή γραμμή και ο θρύλος μιας τρομερής αγέλης λύκων, θα οδηγήσουν τον ήρωα, μέσα από ένα εσωτερικό ταξίδι, να επαναπροσδιορίσει τη θέση του απέναντι στη φύση αλλά και απέναντι στο ίδιο του το είδος.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο
και ποια κατηγορία μυθιστορημάτων
σου αρέσει περισσότερο;

Μου αρέσουν τα βιβλία που θα ερεθίσουν τα συναισθήματά μου. Η λογοτεχνία είναι ένα τεράστιο εργαστήρι συναισθημάτων. Ακόμα και μια απλοϊκή ιστορία μπορεί να σε συνεπάρει και να σε ταξιδέψει σε μονοπάτια της ψυχής σου, που και συ ο ίδιος αγνοείς. Δεν έχει σημασία το είδος του μυθιστορήματος, προσωπικά διαβάζω τα πάντα, αρκεί να είναι γραμμένα με πάθος και όχι για το κέρδος. Ωστόσο, έχω μια ιδιαίτερη προτίμηση στα μυθιστορήματα μυστηρίου. Όσο για το ποιο είναι το αγαπημένο μου, αυτή είναι η δυσκολότερη ερώτηση που θα μπορούσε να μου τεθεί! Ας πούμε όμως πως το «Όνομα του Ρόδου», του Ουμπέρτο Έκο, τεχνικά, δομικά, θεματικά και υφολογικά ίσως είναι το αρτιότερο μυθιστόρημα που έχω διαβάσει. Αλλά και το «Έγκλημα και τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι, τουλάχιστον από κοινωνιολογικής πλευράς, είναι ένα κολοσσιαίο δημιούργημα, και να σκεφτείς πως γράφτηκε εκατό πενήντα σχεδόν χρόνια πριν!

Πώς ξεκίνησες να γράφεις;

Από γυμνασιόπαιδο είχα την τάση να γράφω μικρές ιστοριούλες 20 – 30 σελίδων και ο μόνος αναγνώστης τους ήμουν εγώ! Θεωρούσα ότι αυτή η ενασχόληση εμπεριείχε μια εκκεντρικότητα και δεν είχα το θάρρος να εκμυστηρευτώ σε κανέναν αυτή τη δράση μου. Ίσως ήμουν και ντροπαλός, ίσως ήμουν εσωστρεφής, και μάλλον είμαι ακόμα, όπως και να’ χει, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, αυτές οι χειρόγραφες σημειώσεις κατέληγαν από το συρτάρι μου στο καλάθι των αχρήστων! Αργότερα, κατά την διάρκεια των σπουδών μου, έγραψα αρκετές σύντομες μυθιστορίες, όπου είχα αρχίσει να διαμορφώνω έναν καλύτερο και ποιοτικότερο λόγο, αλλά δυστυχώς τις έχασα. Όμως, κάπου εκείνο το διάστημα άρχισε να εδράζεται μέσα μου η ιδέα του να γίνω συγγραφέας. Έτσι, ξεκίνησα να μελετώ σκληρά τη λογοτεχνία και ελληνική και ξένη, να κρατώ σημειώσεις, να μελετώ τεχνικές και να εισέρχομαι σε λεπτομέρειες, να εισβάλω δηλαδή σ’ έναν νέο κόσμο. Πάνω απ’ όλα, ένιωθα μια εσωτερική παρόρμηση για επικοινωνία, μέσω των γραπτών, ήθελα να προσφέρω απλόχερα συναισθήματα στους συνανθρώπους μου, διότι έβλεπα πως ο σύγχρονος κόσμος πάσχει εσωτερικά. Και εκεί κάπου συνειδητοποίησα πόσο εκπληκτικό και θαυμαστό είναι να γράφεις φανταστικές ιστορίες, που όμως απευθύνονται σε πραγματικούς ανθρώπους και το κυριότερο: να προκαλούν αληθινά συναισθήματα. Αυτή είναι η μαγεία της λογοτεχνίας.

6 book Cris

Με ποιόν ήρωα του βιβλίου
σου έχεις ταυτιστεί;

Δε θα έλεγα πως ταυτίζομαι απόλυτα με κάποιον απ’ τους ήρωες του βιβλίου. Σίγουρα, μέσα σε πολλούς ήρωες υπάρχει και ένα μικρό κομμάτι του εαυτού μας. Πρέπει να γνωρίζεις πως κανένας συγγραφέας δε γράφει για τον εαυτό του! Μακάρι όμως κάποιοι απ’ τους πρωταγωνιστές του βιβλίου να ήταν φίλοι μου, θα κέρδιζα πολλά!

Ποια είναι τα μηνύματα που θεωρείς
πως περνά το βιβλίο σου;

Το βιβλίο, αν και είναι μια περιπέτεια με δράση και μυστήριο, βρίθει από προβληματισμούς και κοινωνικά μηνύματα. Πρωτίστως, διαπνέεται από οικολογικά μηνύματα, συνυφασμένα με έναν τρόπο που φανερώνουν πώς δρα ο άνθρωπος απέναντι στη φύση, αλλά και δυστυχώς απέναντι στο ίδιο του το είδος. Παράλληλα, δεν αφήνω απ’ έξω ηθικοκοινωνικά ζητήματα, η μετανάστευση, ο στείρος σύγχρονος τρόπος ζωής και η άγονη πολυπλοκότητα μέσα στην οποία ζούμε. Προσπαθώ να καταδείξω την έπαρση του ανθρώπινου είδους, η οποία μας οδηγεί μαθηματικά στον αφανισμό και πώς η επαφή με τη φύση μας οδηγεί να κατανοήσουμε την πραγματική μας υπόσταση, ένα πλάσμα της φύσης, ουσιαστικά ένα κομμάτι της και όχι ο αφέντης της.

Ποια είναι η πιο δύσκολη
& ποια η πιο όμορφη
στιγμή ενός συγγραφέα, κατά τη
διάρκεια συγγραφής ενός βιβλίου;

Νομίζω πως η συγγραφή ενός βιβλίου είναι γεμάτη με όμορφες στιγμές. Απ’ τα πιο συναρπαστικά και συνάμα απ’ τα πιο δύσκολα κομμάτια είναι η διάπλαση των χαρακτήρων των ηρώων. Επίσης, η “ύφανση” της πλοκής είναι μαγευτική μα και δύσκολη, υπό την έννοια πως πολλές φορές το μονοπάτι που επέλεξες μπορεί να σε οδηγήσει σε διχάλες και είσαι αναγκασμένος να επιλέξεις αυτό που θα οδηγήσει την ιστορία στο τέλος που επιθυμείς. Αυτό βασικά που πρέπει να προσέξεις είναι να μην οδηγηθείς σε αδιέξοδα. Δηλαδή, να μη δημιουργήσεις υψηλές προσδοκίες στον αναγνώστη, με μια σειρά από παράλληλες μικρές ιστορίες μέσα στην βασική υπόθεση του έργου και να μη καταλήξεις πουθενά! Κάθε ιστορία πρέπει να έχει ένα ξεκάθαρο τέλος! Επομένως, το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η “ειλικρίνεια” και η “καθαρότητα” που οφείλει να δείχνει ο συγγραφέας προς τον αναγνώστη.

Ποια είναι τα επόμενα
σχέδια σου;

Ως ιστορικός ερευνητής θα συνεχίσω να δημοσιεύω τα άρθρα μου στο διαδικτυακό περιοδικό «Ερανιστής», όπως κάνω τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα δουλεύω το επόμενο μυθιστόρημά μου, το οποίο θα κινείται στον χώρο του μυστηρίου, με στοιχεία ιστορικού μυθιστορήματος. Αυτό που μπορώ να προσφέρω στη λογοτεχνία θα το δώσω με πάθος και συνέπεια και η καλύτερη ανταμοιβή είναι η αγάπη του κόσμου καθώς θα μοιραζόμαστε συναρπαστικές ιστορίες που γεννάνε μια πληθώρα συναισθημάτων. Όσο μικρός και αν είναι ο καθένας μας, αν δίνει αυτό που μπορεί, θα κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο. Εγώ με το γράψιμο, όσο αστείο και αν θα ακουστεί, πιστεύω πως έχω τη δύναμη ν’ αλλάξω τον κόσμο. Και όλοι αν το πιστέψουμε, πραγματικά θα τον αλλάξουμε. Ας το τολμήσουμε!
Σε ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή συνέχεια στο συγγραφικό σου ταξίδι!

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Με λαμπαδηδρομία ξεκίνησαν απόψε οι εκδηλώσεις του Δήμου Εορδαίας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας – VIDEO

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Με λαμπαδηδρομία Εθελοντικής Αιμοδοσίας ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης από το δημαρχείο Εορδαίας, οι εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή ...