Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Κοινωνία > Ευάγγελος Σημανδράκος: Όχι άλλα μπαλώματα: Κατασκευή άμεσα ενός νέου σύγχρονου Νοσοκομείου στην Κοζάνη

Ευάγγελος Σημανδράκος: Όχι άλλα μπαλώματα: Κατασκευή άμεσα ενός νέου σύγχρονου Νοσοκομείου στην Κοζάνη

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Την άμεση κατασκευή ενός νέου σύγχρονου νοσοκομείου στην Κοζάνη και όχι άλλα μπαλώματα ζητάει με ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο FB ο Επικεφαλής του Συνδυασμού «Κοζάνη Μπροστά»Ευάγγελος Σημανδράκος.

Πιο αναλυτικά στην ανάρτηση του ο κ. Σημανδράκος αναφέρει: 

Η σχετική απόφαση για την εκπόνηση μελέτης και κατασκευή μίας ακόμη πτέρυγας στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης (προσθήκη) είναι μια απόφαση που ανήκει στον παλιό τρόπο σκέψης. Κι αυτός ο τρόπος σκέψης, δυστυχώς, πέθανε. Οι εποχές μας ξεπέρασαν και τώρα καλούμαστε να ανασχεδιάσουμε το μέλλον της περιοχής. Και το μέλλον της περιοχής δεν έρχεται με την υλοποίηση αποφάσεων του 2005 αλλά με αυτές του 2020.

Η Κοζάνη βρίσκεται ενώπιον ιστορικών αλλαγών και οι σημερινοί πολιτικοί της πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να δουν μακριά, να δράσουν με ρεαλισμό και να κάνουν κάτι που δεν έκαναν μέχρι τώρα: Να τολμήσουν.

Δεν μπορεί στο μητροπολιτικό Δήμο μιας Περιφέρειας που καλείται να σηκώσει το βάρος της απολιγνιτοποίησης να μην υπάρχει ένα περιφερειακού τύπου σύγχρονο νοσοκομείο, ικανό να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας όπως αξίζει στους πολίτες της Κοζάνης. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν βασικές κλινικές και γιατροί όλων των ειδικοτήτων από τη στιγμή που σε όλες τις γειτονικές Περιφέρειες λειτουργούν Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία.

Δεν δέχομαι κατ’ αρχήν σαν πολίτης αυτού του τόπου, κι ύστερα σαν επικεφαλής συνδυασμού και αυτοδιοικητικός σε μια περιοχή που πλήρωσε το τίμημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, να μην απολαμβάνω πλήρως το δικαίωμα στην υγεία.

Από την αρχή που ξεκινήσαμε σαν συνδυασμός, όταν αναπτύξαμε το σχέδιό μας για την Κοζάνη, θέσαμε ως προτεραιότητα την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανέγερση ενός νέου, σύγχρονου κτηρίου που θα στεγάσει το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει στη στενή αρμοδιότητα του Δήμου ή της Περιφέρειας. Με την ίδια λογική βέβαια δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Δήμου ή της Περιφέρειας και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή. Παρόλα αυτά τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης εμπλέκονται στο σχεδιασμό του μέλλοντος της περιοχής.

Στον ίδιο σχεδιασμό λοιπόν πρέπει να συμπεριληφθεί και η ανάληψη πρωτοβουλιών, άμεσα, για την ανέγερση ενός νέου σύγχρονου Νοσοκομείου στην πόλη της Κοζάνης και όχι να υλοποιούνται αποφάσεις 15ετίας δεσμεύοντας πολύτιμους πόρους για μπαλώματα.

Την τελευταία πενταετία, χρηματοδοτήθηκαν και κατασκευάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων έξι (6) νέα Νοσοκομεία σε κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, εντάχθηκαν για χρηματοδότηση (μελέτη – κατασκευή) στο τρέχον ΕΣΠΑ δύο (2) νέα μεγάλα Νοσοκομεία στην Ελλάδα (Χαλκίδα, Λευκάδα), και ένα μικρότερο (Κάρπαθος). Το επόμενο διάστημα ξεκινά να κατασκευάζεται νέο νοσοκομείο στην Κομοτηνή με πόρους του Ιδρύματος Στ. Νιάρχου, θυμίζοντας τις εποχές που ο αείμνηστος Κων. Μαμάτσιος δώρισε ένα αξιοσέβαστο ποσό για την αποπεράτωση του σημερινού νοσοκομείου.

Στην περιοχή μας αντιστοιχούν μόλις 1,9 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους τη στιγμή που ο εθνικός μέσος όρος βρίσκεται στο 4,2 και ο Ευρωπαϊκός στο 7,1. Τόσο ο πληθυσμός της Κοζάνης όσο και οι ανάγκες των κατοίκων της για παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας, απαιτούν την κατασκευή ενός νέου Νοσοκομείου που θα έχει όλες τις κλινικές, πλήρως στελεχωμένα ιατρεία με όλες τις ειδικότητες και θα μπορεί να εξυπηρετεί καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, κ.α. όπως γίνεται στα νοσοκομεία όλων των όμορων Περιφερειών.

Διεκδικώντας τα αυτονόητα για τους κατοίκους της περιοχής μας, ιδίως τώρα που η Κοζάνη ξεκινά να περνά μια ιστορική δοκιμασία χωρίς να το έχει επιλέξει η ίδια, καλώ τους Βουλευτές και τους αυτοδιοικητικούς και των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης να στηρίξουν άμεσα μια πρόταση για την χρηματοδότηση μελέτης και κατασκευής ενός νέου γενικού Νοσοκομείου σύγχρονων προδιαγραφών που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της Κοζάνης. Ένα νέο Νοσοκομείο που θα συνιστά επίσης και μια αναπτυξιακή παρέμβαση απέναντι στον οικονομικό μαρασμό της περιοχής.

Παρακαλώ να υπάρχει ΕΝΕΡΓΟΣ σύνδεσμος.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team