Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Εξωστρέφεια του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης: Σημαντικές συνεργασίες με Κρατικό Θέατρο Κροατίας, Θέατρο Τέχνης και Λυρική Σκηνή

Εξωστρέφεια του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης: Σημαντικές συνεργασίες με Κρατικό Θέατρο Κροατίας, Θέατρο Τέχνης και Λυρική Σκηνή

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email 

 

Πλούσιο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της νέας σεζόν μέχρι τον Μάιο 2019

 

Μια χρονιά γεμάτη θέατρο με ποιοτικές παραστάσεις και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις υπόσχεται το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης, στην προσεχή θεατρική σεζόν από τον Μάιο 2018 μέχρι τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Το μεσημέρι της Παρασκευής έγινε παρουσίαση του πλούσιου προγράμματος, που φέρνει την υπογραφή του νέου Καλλιτεχνικού Συμβούλου Λευτέρη Γιοβανίδη.

Η καινοτομία φέτος βρίσκεται στη συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο της Κροατίας, γεγονός που θα ανοίξει τα φτερά του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, ώστε να συμμετέχει σε φεστιβάλ του εξωτερικού, ενώ έχει εξασφαλιστεί η συνεργασία με το ιστορικό Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν και με τη Λυρική Σκηνή, για ένα Gala όπερας που θα δοθεί τον Δεκέμβριο στην Κοζάνη, στα εγκαίνια της ανακαινισμένης Αίθουσας Τέχνης. Για την υλοποίηση του αισιόδοξου καλλιτεχνικού προγράμματος θα συνεργαστούν δεκάδες καλλιτέχνες, όπως σκηνοθέτες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιοί, θεατρικοί οργανισμοί και τοπικοί συγγραφείς που έγραψαν κείμενα για την ιστορία της περιοχής, τα οποία θα γίνουν θεατρικές παραστάσεις.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο Καλλιτεχνικός Σύμβουλος, Λευτέρης Γιοβανίδης, τόνισε πως «έχουμε κάνει μία προσπάθεια να επικοινωνήσουμε την καλλιτεχνική μας δραστηριότητα και εκτός των συνόρων της πόλης. Θα συνεργαστούμε με μία σειρά από καλλιτέχνες. Πιο συγκεκριμένα θέλω να σας πω ότι θα συνεργαστούμε με 12 σκηνοθέτες, 33 επαγγελματίες ηθοποιούς, 8 μουσικούς, συνολικά 45 συντελεστές σε παραστάσεις, 24 ερασιτέχνες ηθοποιούς, 9 θεατρικούς οργανισμούς. Θα ανέβουν πέντε θεατρικά κείμενα που εμείς έχουμε παραγγείλει και έχουμε προκαλέσει τη συγγραφή τους».

Πρόσθεσε επίσης πως «κύριος στόχος μας προτού ξεκινήσουμε οτιδήποτε, ένα πολύ βασικό πράγμα είναι η ανακαίνιση της Αίθουσας Τέχνης, της οποίας οι εργασίες έχουν ξεκινήσει. Θα γίνουν ριζικές αλλαγές για να μπορέσει η Αίθουσα Τέχνης να πληροί προϋποθέσεις, ώστε και σεις ως δημότες να είστε περήφανοι που έχετε αυτή την αίθουσα κι’ εμείς ως καλλιτέχνες να είμαστε χαρούμενοι να δουλεύουμε μέσα σ’ αυτήν.

Συγκεκριμένα θα συνεργαστούμε με το Κρατικό Θέατρο της Κροατίας. Είναι πολύ δύσκολο να μπορέσεις να δημιουργήσεις ένα καλλιτεχνικό προγραμματισμό γιατί πρέπει να συνδυάσεις πολύ διαφορετικά πράγματα. Στόχος μας είναι η πόλη της Κοζάνης να ακουστεί και εκτός των συνόρων, σ’ όλη την ελληνική επικράτεια και στο εξωτερικό. Θα κάνουμε μια συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο της Κροατίας για να μπορέσουμε να συμμετέχουμε σε διάφορα φεστιβάλ, θα ανεβάσουμε τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, επίσης θα συνεργαστούμε με το Θέατρο Τέχνης. Εμείς είμαστε ένα Δημοτικό περιφερειακό Θέατρο, δεν ξεχνάμε ότι θα έχουμε μία ενεργή παρουσία στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, θα κάνουμε μία συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, που είναι ένα από τα ιστορικά θέατρα της χώρας και ένα έργο του, το «να ντύσουμε τους γυμνούς» θα κάνει πρεμιέρα στη Φλώρινα τον Δεκέμβριο. Από κει και πέρα θα ακολουθήσει μία περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία, πριν πάει στην Αθήνα και να κάνει εκεί την πρεμιέρα του.

Επίσης, θα έχουμε μία συνεργασία με την Λυρική Σκηνή, που θα έρθει εδώ στα εγκαίνια της αίθουσας τα οποία θα γίνουν στις 22 Δεκεμβρίου. Καλλιτέχνες της Λυρικής Σκηνής θα κάνουν ένα Gala όπερας. Στόχος με όλο το πρόγραμμά μας, το μεγάλο μας στοίχημα είναι να φέρουμε τον κόσμο της Κοζάνης στο θέατρο. Να δημιουργήσουμε παραστάσεις και συνθήκες, που ο κόσμος να θέλει να έρθει εδώ, να θέλει να δει τις παραστάσεις και να τον έχουμε κοντά μας».

Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, Θέμης Λιάκος, υπογράμμισε: «Σας παρουσιάζουμε με ιδιαίτερη χαρά τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης για τη νέα θεατρική σεζόν έως τον Μάιο 2019. Ένα πρόγραμμα που καταρτίστηκε μέσα σε δύο μήνες από τον νέο Καλλιτεχνικό Σύμβουλο κ. Γιοβανίδη, ήταν μία πολύ δύσκολη διαδικασία και θέλω να τον συγχαρώ. Πιστεύω ότι έχει μετουσιώσει και έχει ενστερνιστεί απόλυτα τις ανάγκες της πόλης, με βάση τις ελλείψεις στο θέατρο στην Κοζάνη και στη Δυτική Μακεδονία και πιστεύω ότι θα ικανοποιήσει τον κόσμο. Ευελπιστώ ότι ο κόσμος της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας θα αγαπήσει το θέατρο και θα το αγκαλιάσει».

Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Ηλίας Κάτανας, ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την ανακαίνιση των καθισμάτων της Αίθουσας Τέχνης, «με στόχο να την  αναβαθμίσουμε και να την κάνουμε στολίδι του πολιτισμού».

Μεταξύ των αξιόλογων παραστάσεων που θα δούμε φέτος από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, αναφέρουμε ενδεικτικά: Σοφοκλής «Οιδίπους Τύρρανος», Αισχύλος «Αγαμέμνων», Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», Λουίτζι Πιραντέλο «Να ντύσουμε τους γυμνούς», Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ «Ιδομενέας», Κωνσταντίνος Θεοτόκης «Ο κατάδικος», Ερρίκος Ίψεν «Gabler Hedda», Μολιέρος «Ο αρχοντοχωριάτης», μουσικοθεατρική παράσταση «80 χρόνια Μάνος Ελευθερίου», «Gala Όπέρας» από την Λυρική Σκηνή, καθώς και το «Βραδιάζει κυρία Γαλάτεια» και οι «Αισθηματικές Χαρές» των ντόπιων συγγραφέων Μιχάλη Πιτένη και Γιώργου Παφίλη αντιστοίχως.

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Νεκρό αρκουδάκι, θύμα τροχαίου στην Εγνατία, λίγα μέτρα από τα διόδια της Σιάτιστας

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Νεκρό αρκουδάκι, θύμα τροχαίου στην Εγνατία, λίγα μέτρα από τα διόδια της Σιάτιστας, όπως αναφέρει ο συνεργάτης του ...