Αρχική > Αρθρογραφία > Ευρώ με κάθε κόστος ή Δραχμή με κάθε κόστος; Γράφει ο Ηλίας Σιδέρης

Ευρώ με κάθε κόστος ή Δραχμή με κάθε κόστος; Γράφει ο Ηλίας Σιδέρης

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

 

Είναι πλέον σαφές ότι ο Σύριζα δεν μπορεί να εφαρμόσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, αποκατάστασης των συντάξεων, 13ο μισθό και εν γένει τερματισμό της λιτότητας. Είναι σαφές ότι δεν θα βγούμε γρήγορα στις αγορές και ανάπτυξη δεν έρχεται. Οι εταιρείες φεύγουν από την Ελλάδα και όσες δεν μπορούν να φύγουν κλείνουν. Αυτό θεωρώ ότι συμβαίνει, όχι επειδή ο Τσίπρας (και αντίστοιχα οι προηγούμενοι) είναι προδότης, γερμανοτσολίας και όλα τα συναφή, αλλά λόγω του ότι η Κυβέρνηση επέλεξε να μας κρατήσει στο άρμα της ενωμένης Ευρώπης, μη δυνάμενη να πάρει πάνω της, ένα πολιτικό και ιστορικό κόστος που δεν της αναλογούσε. Κανείς κυβερνήτης δεν έχει την εξουσιοδότηση να αποφασίσει για μια τέτοια ουσιώδη για την ιστορική πορεία της χώρας πράξη.

Για να μπορέσει η Ελλάδα να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να απολαύσει ενιαίο νόμισμα, ανοιχτά σύνορα, προστασία από εξωτερικούς κινδύνους και όλα όσα θεωρητικώς απολαμβάνει με τις ευρωπαϊκές συνθήκες θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με τα μνημόνια και τις συνθήκες που έχουν υπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Άρα το διακύβευμα των εκλογών από εδώ και πέρα είναι μόνο, ποιος θα διαχειριστεί την μιζέρια της μνημονιακής Ελλάδας, ακριβώς γιατί τα κόμματα εξουσίας έχουν επιλέξει αυτόν το δρόμο. Είναι σαφές ότι στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, πρέπει να επιλέξουμε συμμάχους (ή μάλλον να μας επιλέξουν) και αυτό δεν μπορεί να γίνει με δημοψηφίσματα. Ανήκουμε στο δυτικό κόσμο και αυτό πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο. Αυτό που είναι διαπραγματεύσιμο είναι αν θα παραμείνουμε στον στενό (;) πυρήνα της Ευρώπης, όπως είμαστε τώρα, ή αν θα είμαστε μια χώρα διασυνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως λίγο – πολύ η Τουρκία.

Αυτό θα πρέπει να εξηγηθεί σωστά στους Έλληνες πολίτες, αφού γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις, αναλύσεις και αφού καταλάβαμε πλέον ότι η ψήφος είναι πολύ σημαντική για να την σπαταλήσουμε με θυμό στους επόμενους που θα μας πουλήσουν ελπίδα. Δεν χρειάζεται να δημιουργηθούν κόμματα που θα υποσχεθούν ότι θα εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα και εν τέλει θα εφαρμόσουν κάποιο άλλο, ούτε βέβαια κόμματα αμιγώς ευρωπαϊκά ή αμιγώς αντιευρωπαϊκά, γιατί εν τέλει τους ανθρώπους των κομμάτων τους χρειαζόμαστε για την διαχείριση της κατάστασης, όποια και αν είναι αυτή. Την κατάσταση, όμως, πρέπει να την συναποφασίσουμε όλοι μαζί με συναίσθηση της ευθύνης για τις επόμενες γενεές των Ελλήνων, και αυτή δεν είναι άλλη από το Ευρώ με κάθε κόστος ή εθνικό νόμισμα με κάθε κόστος.

Ηλίας Γ. Σιδέρης

Δικηγόρος Αθηνών, Μέλος Ενώσεως Ελλήνων Ποινικολόγων

 

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

«Θα ανοίξουν τα μαγαζιά στην Π.Ε. Κοζάνης τη Δευτέρα 19 Απριλίου»- Οι αποφάσεις που έκριναν την αναστολή λειτουργίας- Ποιος είναι ο μ.ο. ηλικίας των θετικών κρουσμάτων- Γιατί ανοίγουν τα σχολεία- Φουλ επίθεση στον Νίκο Χαρδαλιά- Οργή του Υφυπουργού για τη «διαστρέβλωση» σχετικά με τα καταστήματα εστίασης

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν κανονικά τα καταστήματα λιανεμπορίου στην Π.Ε. Κοζάνης από την ερχόμενη Δευτέρα 19 ...