Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Έτσι θα λειτουργήσουν οι Τηλεθερμάνσεις της Δυτικής Μακεδονίας- Τι λέει το master plan για το σχέδιο εξασφάλισης και τη δημιουργία θερμικού κόμβου

Έτσι θα λειτουργήσουν οι Τηλεθερμάνσεις της Δυτικής Μακεδονίας- Τι λέει το master plan για το σχέδιο εξασφάλισης και τη δημιουργία θερμικού κόμβου

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι Τηλεθερμάνσεις της Δυτικής Μακεδονίας, τόσο στο στάδιο όσο και μετά το οριστικό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, περιγράφει το master plan της Δίκαιης Μετάβασης, όπως αυτό δόθηκε ως τελικό κείμενο για τη δημόσια διαβούλευση.

Το σχέδιο εξασφάλισης της Τηλεθέρμανσης προβλέπει τη δημιουργία ενός θερμικού κόμβου στη Δυτική Μακεδονία που θα απαρτίζεται από:

  • Την τροποποιημένη μονάδα της Πτολεμαΐδα 5(ισχύος 140MWh με απόδοση 300-400k Mwh/χρόνο
  • Νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ στην Καρδιά(ισχύος 600Mwth, με απόδοση 270-350k Mwh/χρόνο)
  • Ηλεκτρικό λέβητα(ισχύος 100MWh, με απόδοση 20-125k MWh/χρόνο)
  • Λέβητα φυσικού αερίου(ισχύος 100MWth, με απόδοση 10-125MWh/χρόνο)

Τα παραπάνω περιγράφονται και στο μνημόνιο συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι 3 Δήμοι(Αμυνταίου, Εορδαίας, Κοζάνης) οι οποίοι θα προχωρήσουν και στη σύσταση της Διαδημοτικής των Τηλεθερμάνσεων.

Σημαντικό κομμάτι της μεταβατικής λειτουργίας των Τηλεθερμάνσεων αφορά η προμήθεια του ηλεκτρικού λέβητα, ο οποίος θα τοποθετηθεί στον ΑΗΣ Καρδιάς και θα στηρίξει την Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας, μόλις τελειώσουν οι ώρες λειτουργίας της μονάδας.

Ο συγκεκριμένος λέβητας σύμφωνα με πληροφορίες τόσο στην προμήθεια όσο και στα λειτουργικά του έξοδα, έχει έναν προϋπολογισμό γύρω στα 12εκ. ευρώ, χρήματα που θα δαπανηθούν από κοινού από την Περιφέρεια, το Δήμο Εορδαίας αλλά και τη ΔΕΗ.

Άλλωστε ο συγκεκριμένος λέβητας, στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» όπου η ΔΕΗ θα τον χρησιμοποιήσει πιθανόν για άλλη λειτουργία.

Ο λέβητας φυσικού αερίου αφορά φυσικά τη νέα ΣΗΘΥΑ και τη σύνδεση των Τηλεθερμάνσεων με την μονάδα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει και στον όρο «τροποποιημένη μονάδα» που αναφέρεται στην «Πτολεμαΐδα 5» και ανοίγει το δρόμο για ένα νέο μείγμα καυσίμου το οποίο πιθανόν να έρθει πιο νωρίς από το 2028.

Ζήσης Πιτσιάβας

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Η προτροπή Κεφαλογιάννη στους τοπικούς φορείς για κατάθεση φακέλων ώστε να αναπτυχθούν υδατοδρόμια στη Δ. Μακεδονία-VIDEO

Κοινοποίησε το.... Facebook Twitter Print email Για το νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών αναφορικά με τη λειτουργία ...