Αρχική > Slider > Αίτημα να οριστεί ο δήμος Εορδαίας κέντρο ελληνογερμανικής φιλίας – Στην εκδήλωση μνήμης για τα 268 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Μεσόβουνο

Αίτημα να οριστεί ο δήμος Εορδαίας κέντρο ελληνογερμανικής φιλίας – Στην εκδήλωση μνήμης για τα 268 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Μεσόβουνο

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

2

Η μνήμη των 268 αδικοχαμένων θυμάτων του ολοκαυτώματος του Μεσοβούνου Εορδαίας από τους ναζί κατακτητές της χώρας μας την περίοδο 1941-1944 τιμήθηκε την Κυριακή, με αρχιερατικό μνημόσυνο που τελέστηκε στο μνημείο των πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από εκπρόσωπο του κοινοβουλίου, τη δημοτική αρχή Εορδαίας, την περιφερειακή αρχή, την Τοπική Κοινότητα, από εκπροσώπους του στρατού, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αντιστασιακών οργανώσεων, της μαθητιώσας νεολαίας και συγγενών των θυμάτων.

Πλήθος κόσμου τίμησε επίσης με την παρουσία του τη μνήμη των 157 ανδρών του Μεσοβούνου που εκτελέστηκαν τον Οκτώβριο του 1941 από τους ναζί κατακτητές – τα πρώτα θύματα της γερμανικής κατοχής πανελλαδικά, των 3 στρατιωτών του Σοβιετικού Στρατού στις 23 Απριλίου του 1944 και των 108 γυναικόπαιδων του χωριού στις 23 και 24 Απριλίου του 1944.

«Ποτέ πια φασισμός, ποτέ πια πόλεμος». Το μήνυμα αυτό έστειλαν με δηλώσεις τους ο μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου, βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δημήτρης Τσιαΐδης, καθώς και ο Ρώσος πρόξενος Αλεξέι Ποπώφ  και ο πρόξενος της Γερμανικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Ίνγκο Φον Βος.

apatsidis themisΣτο ιστορικό των δύο ολοκαυτωμάτων που γνώρισε το Μεσόβουνο την περίοδο της γερμανικής κατοχής αναφέρθηκε ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Κομνηνών, Θέμης Απατσίδης, ο οποίος χαρακτήρισε το Μεσόβουνο «ένα ανθρώπινο θυσιαστήριο», καθώς όπως επισήμανε «έγινε 3 φορές ολοκαύτωμα στα χρόνια της κατοχής και οι κάτοικοι του έζησαν μια δεύτερη γενοκτονία, ίσως ακόμη πιο τραγική και από αυτή των ξεριζωμένων προσφύγων προγόνων τους.»

Τόνισε μάλιστα πως παραμένει «ανοικτό ακόμα το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και κυρίως του κατοχικού δανείου, που αποτελεί τραπεζική πράξη, ανάμεσα στο Τρίτο Ράιχ και την κατεχόμενη Ελλάδα. Αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αποζημιώθηκε ουσιαστικά για την πλήρη καταστροφή της κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω της Συμφωνίας του Λονδίνου του 1953.»

Ο κ. Απατσίδης κλείνοντας την ομιλία του ζήτησε να συμβάλλουν όλοι ώστε ο Δήμος Εορδαίας και οι μαρτυρικές κοινότητες του Μεσόβουνου και των Πύργων να οριστούν ως  κέντρο της ελληνογερμανικής φιλίας και σύμβολο ειρήνης και συμφιλίωσης των δύο λαών.

paraskeva panagiotaΣυγκίνησε σκόρπισε η απαγγελία ποιήματος που έγραψε ειδικά για τα θύματα του Μεσοβούνου η μεσοβουνιώτισσσα, Παναγιώτα Παρασκευά.

IMG_4002IMG_3966IMG_4026 IMG_4029 IMG_4031 IMG_4035 IMG_4040 IMG_4043 IMG_4044 IMG_4048 IMG_4051 IMG_4054 IMG_4058 IMG_4059 IMG_4061

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη