Αρχική > Ποντιακά > Επιστολή ΠΑ.Σ.Π.Ε. για την ανασυγκρότηση του ποντιακού χώρου

Επιστολή ΠΑ.Σ.Π.Ε. για την ανασυγκρότηση του ποντιακού χώρου

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

 

Αγαπητοί συμπατριώτες

Τα τελευταία χρόνια όλοι μας είμαστε θεατές σε έναν αγώνα ταχύτητας μεταξύ προσώπων και φορέων σε όλο τον κόσμο για την δημιουργία σειράς πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων αλλά και τριτοβάθμιων οργάνων, με συνεχείς αντιπαραθέσεις και αλληλοκατηγορίες ένθεν κακείθεν.

Μέλη μας, αλλά και δεκάδες συμπατριώτες μας που συχνά γίνονται, ηθελημένα η άθελά τους μέσα από το διαδίκτυο, δέκτες μιας συνεχούς και πυκνής ενημέρωσης από όλους αυτούς που επιχειρούν να δικαιολογήσουν αυτές τις πράξεις, που σαν αποτέλεσμα είχαν την πολυδιάσπαση, αγωνιώντας όπως όλοι μας για την πορεία και την τύχη του οργανωμένου ποντιακού χώρου, ζητούν να τους ενημερώσουμε και εμείς σχετικά.

Είναι γνωστό ότι για την όσο το δυνατόν καλύτερη εκπροσώπηση και προβολή των ποντιακών θεμάτων από τα μέσα του 1960, τις Διοικήσεις των τότε ποντιακών οργανώσεων απασχόλησε το θέμα της δημιουργίας αρχικά Δευτεροβάθμιου συντονιστικού οργάνου στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού και στην συνέχεια μετά το 1985, τριτοβάθμιου Παγκόσμιου οργάνου, για την ενιαία διεκδίκηση μιας σειράς θεμάτων μας.

Το 1972 στην Ελλάδα δημιουργήθηκε η Π.Ε.Π.Σ. και στην συνέχεια δημιουργήθηκαν Ποντιακές Ομοσπονδίες στην Γερμανία ,τις Η.Π.Α. ,την Αυστραλία και τις χώρες της πρ. Ε.Σ.Σ.Δ.

 

Το 1988 στο Β΄ Παγκόσμιο Ποντιακό Συνέδριο, (προεδρεύοντος του καθηγητή –συγγραφέα Παναγιώτη Τανιμανίδη και με την συμμετοχή 550 εκπρόσωπων ποντιακών οργανώσεων για πρώτη φορά από όλο τον κόσμο), μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν το συνέδριο συζητήθηκε πρόταση και για το θέμα της δημιουργίας Παγκόσμιου οργάνου.

 

Το 1992 στο τρίτο Παγκόσμιο συνέδριο, (προεδρεύοντος του εμπνευστή της πραγματοποίησης Παγκόσμιων ποντιακών συνεδρίων, μαζί με τον Μιχάλη Μουρατίδη, πρ. Υπουργού Μακεδονίας Θράκης Βασίλη Ιντζέ και με την συμμετοχή 500 εκπρόσωπων ποντιακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο), οι σύνεδροι αρχικά με ψηφοφορία και την έκφραση  αντιρρήσεων μόνο από μέρους του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Γερμανίας, στην συνέχεια επικύρωσαν και με την υπογραφή τους την προηγούμενη πρόταση του Β΄ Συνεδρίου και έδωσαν εντολή στις υπάρχουσες Ομοσπονδίες να προχωρήσουν στην συγκρότηση τριτοβάθμιου Παγκοσμίου Οργάνου.

Τα επόμενα χρόνια παρά τις συναντήσεις που ακολούθησαν μεταξύ των Δ.Σ. όλων των τότε Ομοσπονδιών στην Ελλάδα, τη Γερμανία και τις Η.Π.Α., τη συγκρότηση το 1996 μιας προσωρινής Διοικούσας επιτροπής του υπό σύσταση Παγκοσμίου οργάνου και την πραγματοποίηση το 1997 του Δ΄ Παγκόσμιου συνέδριου, (προεδρεύοντος του Δημάρχου Καλαμαριάς Θρασύβουλου Λαζαρίδη και την συμμετοχή 500 εκπροσώπων ποντιακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο), για μια σειρά λόγους που σε σχετική επιστολή του αναφέρει ο  Λαζαρίδης που είχε εκλεγεί και Πρόεδρος της Επιτροπής Προσωπικοτήτων για την ενότητα του Ποντιακού χώρου και την δημιουργία τριτοβάθμιου οργάνου, δεν υπήρξε δυνατή η συνεννόηση μεταξύ όλων των Ομοσπονδιών για τη δημιουργία Παγκοσμίου Ποντιακού οργάνου.

Γράφει χαρακτηριστικά ο αείμνηστος Λαζαρίδης στην κατακλείδα της σχετικής επιστολής του, το Μάιο του 1999, μετά το τέλος πολύμηνων ατελέσφορων διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και προσώπων.

«…Δυστυχώς κάποιοι συμπατριώτες μας απέδειξαν πως την μόνη ενότητα που επιθυμούν είναι εκείνη που θα διασφάλιζε την προσωπική τους κυριαρχία στον ποντιακό χώρο.

(ασφαλώς και κατανοούμε σήμερα όλοι μας σε ποιούς αναφερόταν ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, αφού  στην συνέχεια τα πρόσωπα αυτά πρωταγωνίστησαν στην διάσπαση του Ποντιακού χώρου).

Και αυτό παρά τις πραγματικά ειλικρινείς προσπάθειες της επιτροπής προσωπικοτήτων και της Π.Ο.Π.Σ.

Είναι καιρός τη σκυτάλη να αναλάβει ένα νέο όργανο Παγκόσμιας οργανωτικής αντιπροσωπευτικότητας. Το ΠΑ.Σ.Π.Ε. που ελπίζω και εύχομαι να εκλέξετε».

Το ΠΑ.Σ.Π.Ε. τελικώς νομιμοποιήθηκε και καταστατικά το 1999, με την συμμετοχή σε αυτό όλων των τότε Ομοσπονδιών πλην Γερμανίας και εξέλεξε πρώτο Πρόεδρο του, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Η.Π.Α.- ΚΑΝΑΔΑ, Νίκο Κοτσαμποϊκίδη.

Είναι γνωστό ότι κάποιοι χωρίς να έχουν καν προσωπική άποψη ,αμφισβητούν το έργο που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν τα εκάστοτε Δ.Σ. του ,ενώ κάποιοι άλλοι διαδίδουν αοριστίες και  αφήνουν υπονοούμενα ,προς όλους εκείνους που δεν έχουν σαφή εικόνα της πορείας, του έργου  και της προσφοράς του ΠΑ.Σ.Π.Ε..

Ενώ όπως ασφαλώς θα έχει πέσει στην αντίληψή σας συκοφαντούν, ατεκμηρίωτα μάλιστα και βάλουν εναντίον προσώπων που το υπηρέτησαν, επιχειρώντας να απαξιώσουν το έργο τους.

  Θεωρήσαμε πως θα ήταν χρήσιμο για την ενημέρωση των συμπατριωτών μας,  ενδεικτικά να παρουσιάσουμε τι πετύχαμε στα είκοσι αυτά χρόνια της λειτουργίας μας και όχι τι  σχεδιάζαμε να κάνουμε στα χαρτιά, χωρίς να πετύχουμε απολύτως τίποτε ,όπως είδαμε στο διαδίκτυο ότι έκανε στον πρόσφατο απολογισμό του η ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ.

Το έργο των Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Π.Ε.  από το 1996 μέχρι το 2016.

1) Όρισε με τροποποίηση που πέρασε το 2006 στο καταστατικό του, ως έδρα του ΠΑ.Σ.Π.Ε, εκτός από την Θεσσαλονίκη και την Νέα Υόρκη των Η.Π.Α, ενώ το πιστοποίησε και ως M.K.O.- N.G.O.

2) Παρουσία πολυμελούς αντιπροσωπείας, εκπροσώπων Ποντιακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο, συναντήθηκε με την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ,για την προώθηση της διεθνούς αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας, στην οποία και κατέθεσε σχετικό υπόμνημα.

3) Πραγματοποίησε συναντήσεις στην Ουάσιγκτον  με Αμερικανούς Γερουσιαστές στους οποίους παρουσίασε το θέμα.

4) Οργάνωσε και πραγματοποίησε με την παρουσία εκατό και πλέον εκπροσώπων ποντιακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο, ιστορικών, (Πολ. Ενεπεκίδης, Νεοκλ. Σαρρής, Χ. Γιαλουρίδης, Χ. Τσιρκινίδης, Βλ. Αγχτσίδης, Σ. Αγγελίδης, Αχ. Ανθεμίδης, Ε. Κουσίδου, Βεν. Καρακωστάνογλου κ.αλ.), εκπροσώπων των πολιτικών σχηματισμών από την Ελλάδα και Μ.Μ.Ε., σχετικές ημερίδες στη Νέα Υόρκη, την Βοστώνη των Η.Π.Α. καθώς και στο Τορόντο του Καναδά.

Αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών ήταν και οι πρώτες αναγνωρίσεις της Ποντιακής Γενοκτονίας από τις πολιτείες του Νιου Τζέρσεϊ και της Νέας Υόρκης, με την συμβολή του πρ. Προέδρου της Ομοσπονδίας Ποντίων Αμερικής και στελέχους του ΠΑ.Σ.Π.Ε., Πάνου Σταυριανίδη.

5) Η προώθηση του θέματος της διεθνούς αναγνώρισης της ποντιακής Γενοκτονίας με την οργάνωση στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και σε πρωτεύουσες χωρών σε όλο τον κόσμο, σειράς σχετικών επιστημονικών συνεδρίων και ημερίδων.

Αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών ήταν η έκδοση οδηγίας από το Ε.Κ. προς την Τουρκία το 2006, με την οποία την καλούσε,

«…Να συμβιβαστεί με το ιστορικό της παρελθόν και να αναγνωρίσει την Γενοκτονία που έκανα οι πρόγονοί τους κατά των Αρμενίων, Ασσυρίων και Ποντίων».

6) Προκαλέσαμε την έκδοση απόφασης του Δ. Σ. της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής, με την οποία αναγνώρισε την Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου και την δέσμευσή της να την προωθήσει στο Αρμενικό κοινοβούλιο για να αναγνωρισθεί και επίσημα από την Αρμενική Δημοκρατία η Ποντιακή γενοκτονία.

7) Μας απασχόλησε ιδιαίτερα και προβήκαμε σε ανάλογες ενέργειες, η τύχη των ιστορικών μνημείων μας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία.

Γι αυτό και υπήρξε συνεχής παρακολούθηση του θέματος των ποντιόφωνων μουσουλμάνων στην Τουρκία, με την πραγματοποίηση περισσοτέρων από δέκα «ερευνητικών» ταξιδιών στα ποντιόφωνα χωριά, όπου και στελέχη μας συνελήφθησαν από τις Τουρκικές αρχές.

8) Το 2008, κοινοβουλευτική ομάδα πολιτικού σχηματισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα μας, έστειλε επιστολή προς την Τουρκική κυβέρνηση και παράλληλα κατέθεσε σχετική ερώτηση στο Ε.Κ. με την οποία ρωτούσε:

«Σε ποίες ενέργειες και συστάσεις προς τις Τουρκικές αρχές, θα προβεί το Ε.Κ., για την ορθή αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου της Παναγίας Σουμελά και την επαναλειτουργία του, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική σημασία του»;

9) Ενώ σχετική οδηγία ψήφισε το Ε.Κ., μετά από παρέμβασή μας σε αυτό το 2013 και την έστειλε στην Τουρκία, σχετικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί.

«…Καλείται το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας να ανακαλέσει την απόφασή του σχετικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί και να προωθήσει την άμεση επαναλειτουργία της, ως μουσείου».

10) Στις προτεραιότητές μας ήταν και η συνεχής αντιμετώπιση των θεμάτων του Ελληνισμού των χωρών της πρ. Ε.Σ.Σ.Δ., η στήριξη για την κοινωνική ένταξη τους στην Ελλάδα και η υποστήριξη παραμονής τους στις χώρες που για δεκαετίες ζούσαν.

α. «Με πραγματοποίηση σειράς ημερίδων σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό με σχετική θεματολογία, που τα αποτελέσματά τους διδάσκονται στο Ε.Α.Π.

β. Αποστολή τόνων βοήθειας, αλλά και εκπαιδευτικού υλικού σε όσους είχαν μείνει στις χώρες της πρ. Ε.Σ.Σ.Δ.

γ. Λειτουργία στην Θεσσαλονίκη νομικού γραφείου ενημέρωσης και υποστήριξής τους καθώς και κοινωνικού ιατρείου, για την αντιμετώπιση των πρώτων τους αναγκών υγείας.

δ. Παρεμβάσεις μας στην Κυβέρνηση και τους πολιτικούς σχηματισμούς, καθώς και παρουσία μας στο Ελληνικό κοινοβούλιο για τις συντάξεις των υπερηλίκων συμπατριωτών μας.

ε. Οργάνωση και πραγματοποίηση με την συμμετοχή τους και αυτή των παιδιών τους, σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.λ.π. ».

11) Η διοργάνωση για πρώτη φορά από το 1923, το 1996, σε συνεργασία με την Π.Ο.Π.Σ. την Ομοσπονδία Αυστραλίας, ΗΠΑ – ΚΑΝΑΔΑ και αυτές των  χωρών της πρ. Ε.Σ.Σ.Δ., με την συμμετοχή 300 περίπου εκπροσώπων ποντιακών φορέων από όλο τον κόσμο, ΜΜΕ, της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτικών σχηματισμών από την Ελλάδα και την Κύπρο προσκυνηματικού ταξιδιού, στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά.

Τέλεση τρισάγιου στην είσοδο της Μονής, στην μνήμη των 353. 000χιλ. θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Πραγματοποίηση στη συνέχεια σχετικής ημερίδας με τη συμμετοχή ιστορικών και εκπροσώπων των ποντιακών Ομοσπονδιών από όλο τον κόσμο, πλην Γερμανίας, στο Βατούμ της Γεωργίας.

12) Η συνεχής προσπάθειά μας, σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και αρμόδιους φορείς στην Τουρκία και τους διεθνείς οργανισμούς, για την επαναλειτουργία της ιστορικής μονής της Παναγίας Σουμελά και την αναστήλωση και αποκατάσταση των κατεστραμμένων μονών Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα, και Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.

13) Προωθήσαμε την ιδέα και συμβάλλαμε με τις παρεμβάσεις μας, στην ανέγερση σε διάφορες πόλεις μνημείων της Ποντιακής Γενοκτονίας.

13) Συνεχής υποστήριξη μας στα θέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αρμενικής Δημοκρατίας, της Ασσυριακής κοινότητας και του αγωνιζόμενου Κουρδικού λαού με τη συμμετοχή αντιπροσώπων μας σε όλες σχεδόν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους, αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις μας στα Ελληνικά και ξένα Μ.Μ.Ε.

Οι παραπάνω δραστηριότητες όπως και παραπάνω σας επισημάναμε , ενδεικτικά και μόνον, είναι ορισμένες από τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που ανέπτυξαν όλα αυτά τα χρόνια, τα εκάστοτε Δ.Σ του ΠΑ.Σ.Π.Ε.

14)Είναι επίσης γνωστό, ότι με επιστολές μας και παρεμβάσεις μας αποσπάσαμε την έγκριση των Δήμων Αθηναίων, Πειραιά, Θεσσαλονίκης κ.αλ. για την ανέγερση μνημείων Γενοκτονίας σε κεντρικές πλατείες τους.

Το περίεργο είναι ότι συμπατριώτες μας που δεν είχαν καμιά σχέση με αυτές τις προσπάθειες και έστελναν επιστολές ζητώντας να μην ανεγερθεί το μνημείο της ποντιακής γενοκτονίας, (βλ. μνημείο γενοκτονίας στην Θεσσαλονίκη), όταν τελικά τοποθετήθηκε στο κέντρο της πόλης, έσπευσαν να φωτογραφηθούν δίπλα του,  ή σε άλλη περίπτωση να είναι ομιλητές για ένα μνημείο, στο οποίο δεν είχαν συμμετοχή στην  προ εικοσαετίας ιδέα που καταθέσαμε στο Δήμο Πειραιά  για την ανέγερσή του, χωρίς να τους ενοχλεί το γεγονός της ανακοίνωσης της δικής μας παρουσίας στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν, παρά τα όσα κατά καιρούς ισχυρίζονταν.

Αποτέλεσμα αυτής τους της στάσης, όπως τουλάχιστον με σχετική επιστολή του δημόσια μας ενημέρωσε ο Θεοδόσης Κυριακίδης, ήταν η παραίτησης εννέα από τα δεκαεννέα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.

Γράφει λοιπόν ο συμπατριώτης μας με αφορμή αυτή την παραίτησή τους.

Theodosios Kyriakidis

6 Μαΐου στις 12:03 π.μ.

«Μπορεί κάποιος να διαφωνεί με τις επιλογές και την πολιτική που θα ασκήσει ένα κυρίαρχο πολιτικό όργανο, όπως είναι και η Π.Ο.Ε. σε διάφορα ζητήματα…

 Όταν όμως έχεις βασίσει την ρητορική σου προεκλογικά στον κακό Τανιμανίδη, με τον οποίον λασπολογείς ότι η άλλη πλευρά τα έχει βρει, ενώ εσύ είσαι αυτός που τον νομιμοποιείς σε εκδήλωση που συνδιοργανώνεις με άλλους φορείς για την Γενοκτονία, την ίδια στιγμή μάλιστα που ανέμιζες στην τελευταία συνεδρίαση «τρελόχαρτα» και έβριζες και καταριόσουν ότι αν εμφανιστεί θα είναι το τέλος της Ομοσπονδίας, τότε κάτι δεν πάει καλά.

Όταν για όλες τις εκδηλώσεις συζητάς διεξοδικά και την επίμαχη δεν την φέρνεις στο ΔΣ για συζήτηση, αλλά την ανακοινώνεις ως γεγονός και τελεσίδικη, τότε η ύπουλη μεθόδευση είναι η λέξη που σου ταιριάζει.

Και όταν για να δικαιολογηθείς λες ότι άλλοι την διοργανώνουν, ενώ από κάτω η υπογραφή σου και το λογότυπο σου ξεκάθαρα δηλώνει συνδιοργάνωση, τότε και ψεύτης είσαι και δειλός.

Με την ίδια λογική θα έπρεπε να δεχθείς μια οποιαδήποτε παρουσία ακόμη και εγκληματία, αφού για σένα ο συγκεκριμένος είναι το απόλυτο κακό και αφού όπως λες σου τον επέβαλαν….

Όταν κατηγορείς για παράδοση του οργανωμένου ποντιακού χώρου σε ολιγάρχες και έχεις πάρει αγκαζέ έναν απ’ αυτούς, αυτόν που σε βολεύει, και πορεύεσαι ξεχνώντας τα αναθέματα, τότε με την υποκρισία ένα θέμα το έχεις

Όταν στη δημόσια επιστολή σου ψεύδεσαι, παραποιείς τα γεγονότα, λες μισές αλήθειες, θυμάσαι μόνο όσα σε συμφέρουν, τότε μάλλον πρέπει να ξανασκεφθείς ποιος γιγαντώνει το σχίσμα.

Δυστυχώς ο καθένας χρησιμοποιεί τους νεκρούς κατά το πως τον βολεύουν και αυτή είναι η χειρότερη αλητεία…».

Ανεξαρτήτως βέβαια που εμείς σεβόμενοι τον θεσμό του ΠΑ.Σ.Π.Ε. και την ιστορία του, τελικά με σχετική μας επιστολή ενημερώσαμε εγκαίρως γιατί δεν συμμετέχουμε  ως ομιλητές, όπως αρχικά ανακοινώθηκε χωρίς την έγκρισή μας, στα αποκαλυπτήρια του μνημείου.

Για την παραπάνω επιστολή και τους χαρακτηρισμούς τους οποίους αποδίδει σε συγκεκριμένο πρόσωπο και ότι αυτό εκπροσωπεί ως ιδεολογία, παρόλο που ασφαλώς και έχουμε την άποψή μας, εμείς θα αποφύγουμε να κάνουμε το οποιοδήποτε σχόλιο.

Θα σας παρακαλέσουμε όμως να την διαβάσετε ολόκληρη με προσοχή για να κατανοήσετε ποιοι και γιατί όλα αυτά τα χρόνια έσπειραν τόνους λάσπης σε βάρος προσώπων και φορέων, που δυστυχώς πολλοί από εσάς με ευκολία και χωρίς δεύτερη σκέψη υιοθετήσατε σαν αληθινούς και ποίες ήταν οι πραγματικές τους επιδιώξεις.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αντιγράψουμε και να υπενθυμίσουμε ένα ερώτημα από την εποχή του Ιησού:

«Τι άλλη χρείαν έχομεν μαρτύρων»;

Οργανωτικά

Στα οργανωτικά θέματα και στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος της ύπαρξης περισσοτέρων από μίας Ομοσπονδίας σε ορισμένες χώρες, παρά τον ανηλεή όσο και ανέντιμο πόλεμο που δέχθηκε η Ο.Ε. του Ε΄ παγκόσμιου συνεδρίου το 2002, από συμπατριώτες που στην συνέχεια πρωταγωνίστησαν στην διάσπαση του χώρου, εμείς κρατήσαμε την εξής στάση.

Θέλοντας να συμβάλλουμε στην ενότητα του χώρου, με πρόταση μας, (προεδρεύοντος αρχικά του πρύτανη του Α.Π.Θ. Μιχάλη Παπαδόπουλου και στην συνέχεια του Διευθυντή του Ε.Σ.Υ. Γιώργου Τανιμανίδη και με την παρουσία 350 εκπροσώπων ποντιακών οργανώσεων), λόγω των Ολυμπιακών αγώνων και με την προϋπόθεση της διάλυσης των ομοσπονδιών στην Αθήνα, την Κριμαία και αυτή των παλιννοστούντων, όπως προκύπτει από τα πρακτικά του συνεδρίου που συνυπογράφηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους, παραχωρήσαμε την υποχρέωση που μας είχε ανατεθεί από τους συνέδρους του Δ΄ συνεδρίου, πραγματοποίησης το 2004 του ΣΤ΄ Παγκόσμιου συνεδρίου αντί της Θεσσαλονίκης στην Αθήνα, με θέμα την Νεολαία και τον Απόδημο Ποντιακό Ελληνισμό.

Σε αυτό το πνεύμα συμφωνήθηκε και η τροποποίηση του καταστατικού του ΠΑ.Σ.Π.Ε. και εν συνεχεία και η είσοδος σε αυτό και της Ομοσπονδίας Γερμανίας.

Δυστυχώς τα γεγονότα που ακολούθησαν συνέβαλαν στην πολυδιάσπαση του ποντιακού χώρου.

Οι εμπνευστές και πρωταγωνιστές αυτών των ενεργειών, μετά την αποτυχία της ομάδας τους να εκλεγούν στις εκλογές του 2002 στο Δ.Σ. της Π.Ο.Π.Σ. και την απόρριψη από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης της δικαστικής προσφυγής τους για ακύρωση τους, με την συμβολή και πολιτικών προσώπων, προχώρησαν αρχικά στην δημιουργία και μιας δεύτερης Πανελλήνιας Ποντιακής Ομοσπονδίας, της Π.Ο.Ε.

Κεντρικά τους  συνθήματα, το χτύπημα του κατεστημένου, η διάλυση της Π.Ο.Π.Σ., του ΠΑ.Σ.Π.Ε. και στόχος ο έλεγχος από μέρους τους του Δ.Σ. της Παναγίας Σουμελά !!!

Είναι ίσως ενδιαφέρον να ενημερωθούν έστω και με καθυστέρηση από κάπου οι συμπατριώτες και τα σωματεία που μας ρωτούν, αν είναι αλήθεια αυτό που ακούγεται στον ποντιακό χώρο και εμείς ασφαλώς δεν γνωρίζουμε για να τους απαντήσουμε.

Ότι επιχορήγηση 17.000.000 εκ. δραχμών που δόθηκε εκείνη την περίοδο στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης από τον τότε Υπουργό Μακεδονίας Θράκης για άλλο λόγο, χρησιμοποιήθηκε στην συνέχεια εν μέρει και για την οργάνωση του σχετικού συνεδρίου της Π.Ο.Ε. και πιθανώς την κάλυψη εξόδων παρεμφερών δραστηριοτήτων;

Στη συνέχεια αντί να σεβαστούν τα όσα εγγράφως στο Ε΄ συνέδριο είχαν συμφωνηθεί, μετέτρεψαν το ΣΤ΄ συνέδριο στο οποίο, όπως κατήγγειλαν τότε συμπατριώτες μας κατασπαταλήθηκαν κοντά 700.000χιλ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει προηγούμενη σχετική απόφαση Γενικής Συνέλευσης των Ομοσπονδιών, σε οργανωτική φιέστα και στην συνέχεια στην παράτυπη ανακοίνωση δημιουργίας και δεύτερου τριτοβάθμιου οργάνου, του ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.

Όπως είναι γνωστό δυστυχώς για αυτούς όταν επιχείρησαν με σχετική αίτησή σους να νομιμοποιήσουν και δικαστικά το ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. το 2007, το πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την υπ. αριθμ. 21671/2007 απόφαση του, Α Π Ε Ρ Ρ Ι Ψ Ε ομόφωνα την σχετική αίτηση.

Εν συνεχεία χωρίς κανένα σεβασμό από μέρους τους στην προηγούμενη δικαστική απόφαση, «εν κρυπτώ» σχεδόν, κατέθεσαν και νέα σχετική αίτηση στην Αθήνα, η οποία πιστεύουμε ότι θα είχε την ίδια τύχη με την προηγούμενη, εφόσον το Δ.Σ του ΠΑ.Σ.Π.Ε. το γνώριζε και είχε παρέμβει.

Φοβόμαστε ότι τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα γεγονότα που τεκμηριώνονται μέσα από επίσημα έγγραφα και πρακτικά, αλλά και τις μαρτυρίες δεκάδων συμπατριωτών μας που τα βίωσαν, μια ομάδα συμπατριωτών μας τα αγνοεί εντελώς.

Μια άλλη ομάδα που τα οργάνωσε και πρωταγωνίστησε σε αυτά και αρέσκεται να βάλλει κατά θεσμών και προσώπων συκοφαντώντας τα ή διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, με κορυφαία παραδείγματα συκοφαντικές αοριστίες για τον επικαλούμενο «αντιτανιμαδισμό» και το Ιερό Ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά, ηθελημένα επιχειρεί να τα αποκρύψει.

Και για το ένα και για το άλλο θέμα, με την παραπληροφόρηση και τα ψέματα, όπως μας ενημερώνουν συμπατριώτες μας που ορισμένοι κατά καιρούς διαδίδουν, δυστυχώς πόλωσαν Διοικήσεις ποντιακών οργανώσεων, ενώ έχουν σπείρει το μίσος και το διχασμό ανάμεσά μας.

Εν συνεχεία όμως δεν είχαν το σθένος να ενημερώσουν ποντίους και φιλοποντίους ότι, ορισμένοι από αυτούς έχουν καταδικαστεί αμετακλήτως ως υβριστές και συκοφάντες από τα Ελληνικά Δικαστήρια, στα οποία οι θιγόμενοι έχουνε καταφύγει, ή έχουν ζητήσει εγγράφως και δημόσια συγνώμη για τα όσα ψευδή και συκοφαντικά κατά καιρούς διαδίδουν.

Ενώ βάλουν συνεχώς και με πάθος κατά του Ιδρύματος της Παναγίας Σουμελά, δεν ενημερώνουν τα μέλη τους ότι όλες οι παρεμβάσεις τους, πολιτικές, εκκλησιαστικές, δικαστικές και άλλες απέδειξαν την νομιμότητα του Ιερού Ιδρύματος.

Και παρά τις όποιες δικές μας απόψεις για την λειτουργία του, ότι το Ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά που δημιουργήθηκε πριν 45 περίπου χρόνια από τους οραματιστές και πρωτεργάτες της δημιουργίας και του Σωματείου Παναγία Σουμελά, θέλοντας να διαχωρίσουν τον κοσμικό χαρακτήρα του σωματείου και των εκδηλώσεων του, από τον Θρησκευτικό και εκκλησιαστικό του Ιδρύματος, όπως προκύπτει από σχετικές αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και της Πολιτείας, έχει την σύμφωνη γνώμη τους στον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας του.

Καθώς επίσης ότι μετά από σειρά πολύχρονων ελέγχων σε Σωματείο και Ίδρυμα, που προκάλεσαν με επώνυμες ή ανώνυμες επιστολές τους, παρά τα όσα κατά καιρούς πληροφορούμαστε ότι μεταξύ των άλλων αόριστα διαδίδουν ή υπονοούν σε σχέση με τα οικονομικά τους, την διαπίστωση, όπως έχουμε ενημερωθεί αναζητώντας και εμείς τις ορθές απαντήσεις για τα θέμα, των ελεγκτικών αρχών που προκύπτει από σχετικές εκθέσεις τους, για την ορθή διαχείριση των οικονομικών από μέρους των Δ.Σ. τους.

Άραγε αυτοί οι αγγελιοφόροι της κάθαρσης που εμφανίζονται ως τιμητές των πάντων, μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο για τους φορείς στους οποίους συμμετέχουν η διοικούν, όταν μόνον στο κατ’ εξοχή σωματείο μήτρα τους, την ιστορική και σεβαστή για την προσφορά της, «ΕΥΞΕΙΝΟ ΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», στις μεταξύ τους πολυετείς δικαστικές αντιπαραθέσεις, καταδίκασαν πρ. Πρόεδρο της σε πολυετή φυλάκιση για κακοδιαχείριση πολλών εκατομμυρίων των οικονομικών της Λέσχης!!!

Ενδεικτικά και μόνον αναδημοσιεύουμε, χωρίς να την υιοθετούμε  με κάθε επιφύλαξη, επιστολή μελών του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε., που ρωτούν ευθέως, πως διαχειρίστηκαν από μέρους του Δ.Σ. και που πήγαν τα 250.000χιλ. ευρώ, που δόθηκαν για την υποστήριξη των παλιννοστούντων;

 

ΠΡΟΣ: ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ    ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “Kontra news”  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “Karfitsa”

ΚΟΙΝ: ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΠΟΕ

Σύμφωνα με δημοσίευμα στις 30 Ιουνίου 2014 της εφημερίδας Kontra News, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος – επί προεδρίας του κ. Γιώργου Παρχαρίδη – σε εκτέλεση της απόφασης Ε 0143 τροπ. 0/29/5/2007 του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού, έλαβε ως επιχορήγηση το ποσό των 250.000 ευρώ στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Πολιτισμός», για την υποστήριξη των Παλιννοστούντων Ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ στον τομέα του πολιτισμού και τη δημιουργία μεταξύ άλλων 20 πολιτιστικών εργαστηρίων για τους Παλιννοστούντες Ομογενείς.

Το ανωτέρω δημοσίευμα έδωσε τροφή για διάφορα σχόλια και προκάλεσε μεγάλα ερωτηματικά για τη διαχείριση του ανωτέρω ποσού, καθώς συνέπεσε χρονικά και με την παραίτηση από το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε. του μοναδικού εκπροσώπου των νεοπροσφύγων κ. Ιωάννη Ζελίλωφ.

Όταν μάλιστα το ανωτέρω δημοσίευμα κατατέθηκε προς σχολιασμό στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. από μέλος του, αντί άμεσων απαντήσεων, το θέμα αναβλήθηκε με παρέμβαση προέδρου για επόμενη συνεδρίαση.

Την 11 Οκτωβρίου 2014 ακολούθησε νέο δημοσίευμα για το θέμα της δημοσιογράφου Χρύσας Κυριακού στην εφημερίδα «Karfitsa». Ερωτηθείς, το τότε μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε., κ. Ιωάννης Ζελίλωφ δήλωσε ότι:

«Δεν είδε ούτε ένα ευρώ από αυτό το πρόγραμμα και δεν γνωρίζει κανέναν από τους νεοπρόσφυγες, ο οποίος να γνώριζε κάτι για αυτό το θέμα».

Ο δε κ. Γρηγόρης Ηλιάδης, νεοπρόσφυγας, μέλος του τότε Δ.Σ. της Π.Ο.Ε., δήλωσε:

 «…κανείς δε μας ενημέρωσε για το πρόγραμμα».

Τα Σωματεία που υπογράφουμε την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την ίδια απορία και σας απευθύνουμε το ερώτημα:

Που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα;

Πώς γίνετε να δόθηκαν 250.000 ευρώ στους νεοπρόσφυγες, και τα Σωματεία μας να μην γνωρίζουν τίποτα;

Προκειμένου να μην αιωρούνται ερωτήματα που δημιουργούν «άσχημους» συνειρμούς, τόσο για την πρώην όσο και για την τωρινή διοίκηση της ΠΟΕ, ζητούμε άμεσα να δημοσιοποιήσετε η έστω να μας αποστείλετε έγγραφο, με λεπτομερή οικονομικό απολογισμό ,για τη διάθεση της επιχορήγησης των 250.000 ευρώ.

Με τιμή

Ζελίλωφ Ιωάννης – Σύλλογος παλιννοστούντων «Η Επιστροφή»

Ηλιάδης Γρηγόρης- Αθλητικός και πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Πόντος»

Μπαλαμπανίδης Κλημέντιος- Σύλλογος Ελλήνων ποντίων «Ο Καύκασος»

Θεοφανίδης Εδουάρδος- Σύλλογος ελληνοποντίων «Παναγιά»

Αβραμίδης Παναγιώτης – Σύλλογος παλιννοστούντων «Βατούμ»

Προκοπίδου Σοφία – Σύλλογος παλιννοστούντων «Φυλιριώτης»

Παναγιωτίδου Ελένη – Σύλλογος γυναικών «Η Ελπίδα»

Σόνους Ηρακλής – Σύλλογος ποντίων Ν. Κορινθίας

Κεσσίδου Κέτο – Σύλλογος ποντίων «Φλόγα» Ν. Ξάνθης

Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2014

Για να γίνει  κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας και η φιλοσοφία των διοικούντων της Π.Ο.Ε., αναδημοσιεύουμε χωρίς σχόλια και πάλι με κάθε επιφύλαξη, απόσπασμα από άρθρο σχετικό με τις πρόσφατες εκλογικές διαδικασίες της Π.Ο.Ε. με τίτλο.

Ποντιακές εντροπίες της ΠΟΕ (Parcharidian-Federation-of-Greece)

Τελείωσε και για φέτος η εκλογική διαδικασία στη μεγαλύτερη ελλαδική ποντιακή ομοσπονδία.

Μόνο που και φέτος το ίδιο απεχθές μέτωπο που οδήγησε στη συρρίκνωση και στην απαξίωση τη μεγάλη προσπάθεια κυριάρχησε στο νέο Δ.Σ. (όπου πλειοψηφεί με μόνο μια ψήφο διαφορά).

Και ενώ περίμενε κάποιος σώφρων ότι θα έκανε την ύστατη προσπάθεια για ενότητα στη σύνθεση του νέου Δ.Σ., δυστυχώς επελέγησαν άλλες λογικές.

Το νέο Δ.Σ. συγκροτήθηκε με το γνωστό τρόπο που ο παρχαριδισμός εισήγαγε στην ομοσπονδία αυτή πριν από επτά περίπου χρόνια:

εσωστρέφεια, ανταγωνισμός, εμφυλιοπολεμικές πρακτικές, επιλογή χειραγωγήσιμων ατόμων, άρνηση της ενότητας..

Για να γίνει μάλιστα περισσότερο κατανοητή η εμπάθεια που τρέφουν ορισμένοι κατά του ΠΑ.Σ.Π.Ε., της Π.Ο.Π.Σ. αλλά και ο φθόνος για την θέση που κατέχουν σήμερα το Σωματείο και το Ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά στις καρδιές ποντίων και φιλοποντίων, ως Αμφικτιονία του όπου γης Ποντιακού Ελληνισμού, που ασφαλώς είναι το αποτέλεσμα της χρηστής διοίκησης που ασκούν επί 67 χρόνια τα εκάστοτε Δ. Σ. τους, παρουσιάζουμε σε αντιγραφή την άποψη του τελευταίου Πρόεδρου της Λέσχης από πρόσφατο άρθρο του στο διαδίκτυο.

Ο τέως Πρόεδρος, αν θυμόμαστε καλά, είναι μεταξύ αυτών που αφού πρωταγωνίστησαν το 2002, μετά το αποτέλεσμα των τότε εκλογών που δεν του ήταν αρεστό, αρχικά στο «σύρσιμο» στα δικαστήρια της Π.Ο.Π.Σ., οι αποφάσεις των οποίων όμως την δικαίωσαν και στην συνέχεια το 2005, στην διάσπαση του Ποντιακού χώρου, τώρα «κλαίνε» για την μη ύπαρξη ενότητας.

Μέσα στα κείμενά του που αναρτά στο διαδίκτυο, διακρίνουμε εμμονή, εμπάθεια και βυζαντινολογία. Χρησιμοποιεί ακόμη και ακραίες εκφράσεις, αδικώντας τις όποιες καλές του προθέσεις, θίγοντας ατιμωρητί, αφού μάλλον αξιολογώντας τα γραφόμενα του κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να του απαντήσει αναλόγως, πρόσωπα, υπολήψεις και φορείς.

Γράφει λοιπόν ο τέως πρόεδρος, σε αντιδιαστολή προφανώς με τις δράσεις και το κύρος του Σωματείου και Ιδρύματος της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ, για την πολιτική που ασκούσαν επί πενήντα χρόνια τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και την μετατροπής της, όπως χαρακτηριστικά γράφει, σε χαρτοπαικτική Λέσχη, τα εξής,

(με τα οποία εμείς γνωρίζοντας τη συνολική δράση και προσφορά της ΛΕΣΧΗΣ, όλες αυτές τις δεκαετίες και θεωρώντας ότι δεν ανταποκρίνονται στη συνολική εικόνα της, σαφώς και διαφωνούμε).

«Το Πολιτικό Αρχείο του Πόντου, που ανακαλύφθηκε στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης το 2012…καταρχήν θα πω, με τον σκληρό τρόπο που συνηθίζω να λέω σκληρές αλήθειες, (γράφει ο πρ. πρόεδρος της Λέσχης), μπας και ξυπνήσουν συνειδήσεις, ότι αποτελεί ανεξάλειπτο αίσχος για το μητροπολιτικό σωματείο μας, την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, το ότι ένα τέτοιο ιερό κειμήλιο το είχε ξεχασμένο και καταχωνιασμένο σε μια «κρύπτη» εντός της Λέσχης.

Ενώ η ωμή αλήθεια είναι ότι το Αρχείο βρισκόταν εκεί όχι για φύλαξή του, αλλά απλά ήταν στοιβαγμένο και ξεχασμένο στην «κρύπτη» επί πολλές δεκαετίες πίσω από ένα τείχος από μπλοκ υπολογισμού της γκανιότας από το κουμ – καν και του μπακαρά της κάποτε και χαρτοπαικτικής Λέσχης …

Κάθε πατριώτης όμως ζαλίζεται σκεπτόμενος την επί δεκαετίες αδιανόητη βεβήλωση του Αρχείου από εμάς τους ίδιους, την εξίσωση των πιο ιερών και οσίων της ιδιαίτερης ιστορίας μας με τις γκανιότες του μπακαρά και του κουμ καν…

Αυτά εν ολίγοις, για να γίνει απόλυτα κατανοητό σε όλους, ποιοι και γιατί βάλουν κατά της Π.Ο.Π.Σ, του ΠΑ.Σ.Π.Ε. της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ και κατά όσων δεν ανήκουν στις κατά καιρούς ομάδες που συγκροτούν μέσα και έξω από τον ποντιακό χώρο.

«Θου φυλακείν τω στόματί μου, Κύριε».

Όσα συνέβησαν στην συνέχεια πιστεύουμε ότι είναι γνωστά ακόμη και σε όσους έχουν εμπλακεί στα ποντιακά δρώμενα την τελευταία δεκαετία και αποτελούν μάλιστα την αιχμή του δόρατος για την εφαρμογή του σχεδίου και της πολιτικής των εμπνευστών της πολυδιάσπασης του χώρου.

Το ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. ουσιαστικά δεν συγκροτήθηκε και επομένως δεν λειτούργησε ποτέ, αφού ο πρώτος πρόεδρος, (ο Δημήτρης Τομπουλίδης), παραιτήθηκε, ο δεύτερος, (Ιβάν Σαββίδης), απειλήθηκε με προσφυγή στα δικαστήρια και απομακρύνθηκε, συμπαρασύροντας σε διαγραφή με βαριές καταγγελίες και χαρακτηρισμούς κατά του Γιώργου Παρχαρίδη και όλες τις Ομοσπονδίες των χωρών της πρ. Ε.Σ.Σ.Δ.

(Αναδημοσιεύουμε από το διαδίκτυο ενδεικτικά, ασφαλώς και επιφυλασσόμενοι για τους όποιους χαρακτηρισμούς, αποσπάσματα από επιστολές του 2011 και του 2014, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας).

«Προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.

Αξιότιμα μέλη,

Η Ομοσπονδία Ελληνικών συλλόγων Ουκρανίας δε θα πάρει μέρος στο τακτικό συνέδριο. Δεν δεχόμαστε κατηγορηματικά την επιβολή μιας Ομοσπονδίας. Η Ελλάδα είναι πρωτεργάτης της Δημοκρατίας.

Δυστυχώς στην ιστορία πάντα υπήρχαν Δικτάτορες.

 Ο λαός μας στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης υπέφερε πολλά από τον Δικτάτορα Στάλιν, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να δέχεται άλλες επιβολές οποιουδήποτε είδους, συμπεριλαμβανομένων αυταρχικών αντιλήψεων του επικεφαλής της Π.Ο.Ε. κ. Παρχαρίδη.

Η Πρόεδρος

Αλεξάνδρα Προτσένκο – Πιτσατζή

 

OΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΨΕΥΤΟΔΙΣΥΠΕ ΤΟΥ ΠΑΡΧΑΡΙΔΗ.

Όταν οι ανεύθυνοι μιλούνε για ευθύνη

Είναι γνωστό ότι η καταστροφή της προσπάθειας για δημιουργία τριτοβάθμιου οργάνου του ποντιακού ελληνισμού υπό την επωνυμία Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντιακού Ελληνισμού (ΔΙΣΥΠΕ), ακυρώθηκε εξαιτίας της λυσσασμένης επιμονής του επί τρεις θητείες προέδρου της ΠΟΕ κ. Παρχαρίδη.

Καθώς το καταστατικό απαγόρευε τέταρτη θητεία, θέλησε ο ανεκδιήγητος να διατηρεί μια καρέκλα για τον εαυτό του. Και έτσι επέλεξε να διεκδικήσει την προεδρεία στην υπό δημιουργία ΔΙΣΥΠΕ…

Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό.

Ο Παρχαρίδης και οι φίλοι του, που δυστυχώς είναι αρκετοί και πονηροί, ήρθαν σε απόλυτη ρήξη με τις ποντιακές ομοσπονδίες της πρώην ΕΣΣΔ.

Και όταν δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν συσχετισμούς υπέρ του προσώπου του, άρχισαν τα γνωστά νομικίστικα κόλπα. Το αποτέλεσμα ήταν να αποχωρήσουν στο υπό ίδρυση όργανο και οι ομοσπονδίες της πρώην ΕΣΣΔ.

Μετά από μια μεγάλη περίοδο απραξίας, επιχείρησε ο Παρχαρίδης με βιτρίνα άλλον έναν αντίστοιχο του, τον Αντωνιάδη, να ξαναζωντανέψουν το πτώμα της ΔΙΣΥΠΕ με την συνεπικουρία ολίγων “κολλητών” του από Αμερική και Γερμανία.

Όλοι αυτοί, την προηγούμενη περίοδο, είχαν απαραδέκτως κινδυνολογήσει, ελεεινολογήσει και υποτιμήσει τους Έλληνες της πρώην ΕΣΣΔ.

Ο ενδοποντιακός ρατσισμός βρήκε την αποθέωσή του εκείνη την εποχή:

“Ε όχι και να αφήσουν αυτοί οι Ευρωπαίοι Πόντιοι την ηγεσία στους Ρωσοπόντιους!!!”

Και τώρα, αφού η ΠΟΕ με άλλες 1,5 ομοσπονδίες,( εν. Αμερικής και Γερμανίας), εξίσου ανεύθυνων, δηλώνει ότι τάχα συνέστησε παγκόσμιο όργανο και ως αποκορύφωμα του θράσους, ή μάλλον καλύτερα της αφέλειας και της χαζομάρας- έστειλε επιστολή σ’ αυτούς που συκοφάντησε και ανάγκασε να αποχωρήσουν για να τους διαβεβαιώσει για την αγάπη, τα πατριωτικά αισθήματα και την “ευθύνη” προς αυτούς.

Η Ομοσπονδία των Ελλήνων της Ουκρανίας απάντησε με τον παρακάτω τρόπο ….

 

Προς . ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ

Κοιν. κο Γ. Παρχαρίδη, κ. Αντωνιάδη

Αρ. Πρωτ. 16.

Διαβάζοντας την επιστολή σας από τις 27-01-2014 (αρ.πρ. 16 ) αισθάνθηκα πόνο και ντροπή και πρώτα απ’ όλα για σας τους ίδιους.

Η επιστολή θα έπρεπε να είχε αρχίσει από την ανάλυση των λαθών σας, που ήταν θανατηφόρα για το ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ.

Χάρη στις ασυγκράτητες φιλοδοξίες σας και στην επιδίωξη σας να κατέχετε τις καθοδηγητικές θέσεις, εσείς διαλύσατε την Παγκόσμια οργάνωση Ποντίων, την οποία εμείς με τόσο κόπο συγκεντρώσαμε.

Και εσείς τώρα με τι συνείδηση γράφετε «…έχοντας πλήρη συναίσθηση των ευθυνών που αναλαμβάνει αλλά και του όγκου των προβλημάτων που απασχολούν τον Ποντιακό Ελληνισμό»;

Με αυτή την «ευθύνη» εσείς συζητούσατε με τον Πρωθυπουργό συμπεριλαμβανομένου και το θέμα των ελλήνων μεταναστών;

Θυμάμαι ότι εσείς σκεπτικά φερόσασταν στους έλληνες – μετανάστες ακόμα και σε μας, τους Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, χωρίς να ντρέπεστε να εκφράζετε και να υπογραμμίζετε ότι είμαστε άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας.

Για ποια ειλικρίνεια μιλάτε; Δεν χρειάζεται να απολογείστε με τα χαρακτηριστικά του ελληνικού έθνους.

Εσείς και τώρα η οργάνωσή σας, δεν εκπροσωπεί τίποτε, παρά μόνον τον εαυτό σας και τους φίλους σας.

Γι αυτό και δεν είστε ικανοί να ενώσετε τους πόντιους του κόσμου. Οι φιλοδοξίες σας, η επιδίωξη σας για να αυξήσετε το κύρος της πολιτικής σας δεν είναι για μας.

 

 «Δεν μπορείς να μπεις δυο φορές στο ίδιο ποτάμι».

Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας                                       Ο  Γενικός  Γραμματέας

Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας                                 Νικόλαος Κοσσέ

Αλεξάνδρα Προτσένκο.

 

Μετά τα όσα τους καταμαρτυρούν δημόσια τα Δ.Σ. Ομοσπονδιών και δεν έχουν τύχη μέχρι σήμερα των ανάλογων επαρκών απαντήσεων από μέρους όσων εμπλέκονται , πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται κάποιο σχόλιο από μέρους μας.

Στη συνέχεια ο επόμενος η ο μεθεπόμενος Πρόεδρος του ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. διορίστηκε από το Πρωτοδικείο.

Τα τελευταία χρόνια και με την  εξαγγελία από το ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. πραγματοποίησης δήθεν του 8ου Παγκόσμιου συνεδρίου, με τη συμμετοχή καμιά εβδομηνταριά εκπροσώπων, μόνον από την Π.Ο.Ε., επί δηλωμένων στη δύναμή της, κατά πολλούς του υπερδιογκωμένου αριθμού 450 σωματείων και πέντε έξη τουριστών από το εξωτερικό, όπως κάποιοι τους χαρακτηρίζουν, εξελέγη το νέο Δ.Σ., στο οποίο εμείς ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο του.

Ενώ οι Ομοσπονδίες των Η.Π.Α. και Γερμανίας, καθώς και ο φορέας που λειτουργεί ως δεύτερη Ποντιακή Ομοσπονδία στην Αυστραλία με τρεις συλλόγους, επί συνόλου εννέα, στη δύναμη της και έχει ήδη έχει προαναγγείλει την αποχώρησή του από το ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε., με σχετικές ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν την πρακτική που ακολουθείται από το Δ.Σ. της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. και δηλώνουν ότι απέχουν από τα όσα έχουν δρομολογηθεί ερήμην τους.

 

Θεωρούμε υποχρέωση μας να σας ενημερώσουμε ότι όλο αυτό το διάστημα εμείς από την πλευρά μας, παρά τα περί του αντιθέτου που ορισμένοι επιχειρούν να διαδώσουν, από τα στοιχεία που παραπάνω σας παραθέσαμε, είμαστε παρόντες και παρεμβαίνουμε σε όλα τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τα όσα συμβαίνουν στον οργανωμένο χώρο, ενώ παράλληλα τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλίες μας οργανώσαμε δημόσιες συναντήσεις με εκπροσώπους και άλλων ποντιακών φορέων, συναντηθήκαμε με επιφανείς ποντιακές προσωπικότητες, συμμετέχουμε στο διάλογο και σε άλλες σχετικές πρωτοβουλίες για την εξεύρεση υγιούς και βιώσιμης λύσης για την οργανωτική ανασυγκρότηση του Ποντιακού χώρου.

Στην προσπάθειά μας αυτή μάλιστα, να σηματοδοτήσουμε δηλαδή το ενδιαφέρον αλλά και τις προθέσεις μας για την οργανωτική ανασυγκρότηση, με την λήξη το 2014 της θητείας του τότε Δ. Σ., με σχετική μας απόφαση, επειδή είχε αρχίσει διάλογος, ενημερώσαμε δημόσια ότι  αποφασίσαμε να μην πάμε σε εκλογές μέχρι την ολοκλήρωση των όποιων μεταξύ μας διεργασιών.

Όλο αυτό το διάστημα διαφαινόταν η πρόθεση, όπως μας άφησαν τουλάχιστον να εννοηθεί, από την πλευρά των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών των χωρών της πρ. Ε.Σ.Σ.Δ., ότι μετά την τροποποίηση του καταστατικού του ΠΑ.Σ.Π.Ε., το οποίο μελέτησαν μετά την μετάφρασή του στη Ρωσική γλώσσα, την οποία και χρηματοδοτήσαμε, για τέσσερεις πέντε μήνες περίπου και έκαναν σειρά αλλαγών, τις οποίες αποδεχθήκαμε, της ένταξης τους και πάλι στο ΠΑ.Σ.Π.Ε.

Δυστυχώς οι διεργασίες αυτές με ευθύνη της άλλης πλευράς. που λανθασμένα νομίζαμε ότι γνωρίζαμε και για αυτό εμπιστευτήκαμε, αφού εδώ και τριάντα περίπου χρόνια παραμένουν στα προεδρεία σχεδόν  τα ίδια καθόλα συμπαθή πρόσωπα, με τα οποία όχι μόνο συνεργαστήκαμε στο παρελθόν, αλλά και στηρίξαμε ποικιλοτρόπως, κράτησαν περισσότερο από δύο χρόνια χωρίς να έχουν τελικά τα αποτέλεσμα που αρχικά φάνηκε ότι θα είχαν.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα καλοθελητές που φιλοδοξούσαν να αναλάβουν ρόλο σε τριτοβάθμιο επίπεδο, παρόλο που γνώριζαν το λόγο της μη πραγματοποίησης από μέρους μας εγκαίρως εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης, άρχισαν μεθοδευμένα να αμφισβητούν, ακόμη και την νομική ύπαρξη του ΠΑ.Σ.Π.Ε.

Γνωρίζοντας τις προθέσεις τους, αλλά διαβλέποντας ότι οι ατέρμονες συζητήσεις που κάναμε οδηγούνται σε αδιέξοδο με στόχο την εξυπηρέτηση προσωπικών στόχων, ύστερα από συνεννόηση με τα μέλη του ΠΑ.Σ.Π.Ε. προσφύγαμε στο αρμόδιο Πρωτοδικείο, (όπως ακριβώς έκανε προ τριετίας το Δ.Σ. του ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. όταν βρέθηκε χωρίς Δ.Σ.), το οποίο διόρισε προσωρινό Δ.Σ. και έδωσε εντολή για την πραγματοποίηση εντός του έτους εκλογών για την ανάδειξη των οργάνων του ΠΑ.Σ.Π.Ε.

Στην πραγματοποίηση αυτών των εκλογών προχωρήσαμε στις 13 Αυγούστου με τη συμμετοχή πενήντα έξη εκπροσώπων ποντιακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο και εκλέξαμε με δημοκρατικές διαδικασίας τα όργανα μας, νομιμοποιώντας έτσι και τυπικά το Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Π.Ε.

Τους στόχους και τις πρωτοβουλίες μας για την προώθηση των ποντιακών θεμάτων που προκύπτουν ως υποχρέωση και καθήκον μας μέσα από τα πέντε Παγκόσμια Συνέδρια και τις σχετικές αποφάσεις που οι σύνεδροι τους πήραν, έχουμε ήδη γνωστοποιήσει στα μέλη μας, αλλά και σε όλο τον Ελληνισμό που έλκει την καταγωγή του από τον Πόντο, με την ανάρτηση του σχετικού ψηφίσματος που η Γενική μας Συνέλευση εξέδωσε, στο διαδίκτυο.

Θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι η σημερινή οργανωτική κατάσταση που επικρατεί στον οργανωμένο ποντιακό χώρο, για την οποία έχουμε ευθύνη όλοι μας, σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο δεν μας αντιπροσωπεύει και μας θλίβει απεριόριστα.

Αφού ενενήντα χρόνια μετά την δημιουργία των πρώτων οργανώσεων στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη σαφής η ταυτότητα των φορέων μας.

Αλήθεια, γνωρίζουμε την ακριβή ταυτότητα και των χαρακτήρα των φορέων που διοικούμε η είμαστε μέλη τους;

Στην τελευταία Γενική μας Συνέλευση οι εκπρόσωποι των οργανώσεων μας έθεσαν μια σειρά από ερωτήματα, ειδικότερα μάλιστα σχετικά μετά οργανωτικά θέματα του ποντιακού χώρου, κάποια από τα οποία θεωρούμε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και τα θέτουμε και υπόψη σας.

 

Είναι θεμιτό να επιτρέπεται και να γίνεται παραγωγή συλλόγων και Ομοσπονδιών, χωρίς αντιπροσωπευτικό αριθμό μελών, πραγματικές δραστηριότητες και πολλές φορές χωρίς οικονομικές δυνατότητες, μόνο για την εξυπηρέτηση οργανωτικών επιδιώξεων ή προσωπικών στόχων;

Η θα έπρεπε να επιδιώξουμε να έχουμε μαζικά και οικονομικά ισχυρά σωματεία, με συγκεκριμένη ατζέντα και  δραστηριότητες;

Μπορεί άραγε ο καθένας μας με την παρέα του να δημιουργεί ποντιακούς φορείς και παράλληλα να εγγράφετε σε όσους από αυτούς θέλει;

Εθνικοτοπικοί Σύλλογοι;

( Δημιουργήθηκαν η υπάρχουν σήμερα μόνο στον Ελλαδικό χώρο, όπως προκύπτει κατά δήλωση των Ομοσπονδιών, τουλάχιστον στα χαρτιά, 800 ποντιακοί πολιτιστικοί και μουσικοχορευτικοί σύλλογοι.

Ανεξαρτήτως τι υπηρετούν και ποιους εξυπηρετούν όλοι αυτοί οι φορείς, θα θεωρούσατε υγιές να μπορούσαν στο μέλλον να δημιουργηθούν και άλλοι τόσοι και με ποια κριτήρια);

Συνδικαλιστικά Σωματεία;

( Δημιουργήθηκαν και λειτουργούν ,Σύλλογοι Ποντίων Αστυνομικών, Εκπαιδευτικών, Δικηγόρων, θα θεωρούσατε θετικό και χρήσιμο τη δημιουργία και ποντιακών συλλόγων Οικοδόμων, Γιατρών, Επιπλοποιών, Οικονομολόγων, Υδραυλικών κ.λ.π.);

Εκκλησιαστικά Ιδρύματα;

(Δημιουργήθηκαν και λειτουργούν η Παναγία Σουμελά, ο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας, ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνας, η Παναγία Γουμερά κ.λ.π.,

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια το Διοικητικό καθεστώς για ορισμένους συμπατριώτες μας μεταξύ Εκκλησίας, Πολιτείας και ποντιακών οργανώσεων είναι ασαφές.

Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να ορίζει το σαφές και το νόμιμο στην χώρα μας και ειδικότερα όταν υπάρχει σαφής αρμοδιότητα και εμπλοκή της Εκκλησίας;

Τα εκάστοτε Δ.Σ. των σωματείων, η Ιεραρχία της Ελλάδος, σε συνεννόηση και με τον εκάστοτε επιχώριο Επίσκοπο και η συντεταγμένη πολιτεία με τα αρμόδια όργανα της);

Πολιτικοί φορείς;

(Δημιουργήθηκαν επιτροπές για την προώθηση της Γενοκτονίας, των Εθνικών θεμάτων, των θεμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ.λ.π.

Ποιός θα πρέπει να καθορίζει την πολιτική γραμμή των όποιων διεκδικήσεων και παρεμβάσεων μας, για να υπάρχει ενιαία θέση σε όλα αυτά τα Εθνικά θέματα και να μην προβάλλονται και κυριαρχούν απίθανα συνθήματα από «καλοπροαίρετους αδαείς», που πολλές φορές όμως αλλοιώνουν τους επιδιωκόμενους στόχους μας;

Τα εκάστοτε Δ.Σ. των οργανώσεών μας, ή η κυβέρνηση της χώρας και το Υπουργείο εξωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη τους τις θέσεις και τις προτάσεις μας);

 

Νομιμοποιούνται ηθικά δύο η και περισσότερα Δ.Σ. πρωτοβάθμιων ποντιακών συλλόγων, όταν μέλη και φίλοι τους χάνουν τις εκλογές στις υπάρχοντες παραδοσιακά Ομοσπονδίες, να καταθέτουν αίτημα δημιουργίας και άλλης Ποντιακής Ομοσπονδίας;

 

Επειδή αυτό νομικά και τυπικά μπορεί να είναι νόμιμο, θα πρέπει να γίνεται από μέρους των Δ.Σ. των ποντιακών οργανώσεων και αποδεκτό;

(βλ. στο παρελθόν 1992, Ο.Π.Σ.Β.Ε. δημιουργήθηκε από 4-5 συλλόγους μόλις έχασαν τις τότε εκλογές στην Π.Ο.Π.Σ. και εν συνεχεία διαλύθηκε.

Ομοσπονδία Μακεδονίας δημιουργήθηκε όπως μας ενημερώνουν, με 4-5 συλλόγους παλιννοστούντων για να μπορούν κάποιοι να συμμετέχουν στο Δ.Σ. της υπό ίδρυση τότε ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.

Όταν στη συνέχεια Δ.Σ. συλλόγων πληροφορήθηκαν τι ακριβώς συνέβη, κατήγγειλαν εγγράφως το γεγονός και δήλωσαν την αποχώρησή τους από αυτήν, κ.λ.π.

Η Π.Ο.Ε., είναι σε όλους γνωστό ότι δημιουργήθηκε όταν οι πρωταγωνιστές της έχασαν τις τότε εκλογές του 2002 στην Π.Ο.Π.Σ.).

Μπορεί όποιο Δ.Σ. Ομοσπονδίας  αποφασίζει να βαπτίζει το φορέα του όπως θέλει και στη συνέχεια να επιχειρεί να επιβάλλει να λειτουργεί θεσμικά με τον τίτλο που επικαλείται;

Όπως π.χ. έχει κάνει η Ομοσπονδία Γερμανίας με την μετονομασία της  σε Ποντιακή Ομοσπονδία Ευρώπης.

 

Είναι γνωστό ότι η Ομοσπονδία Γερμανίας είχε μέχρι πρότινος στην δύναμή της περίπου σαράντα πέντε ποντιακούς συλλόγους και θετικό έργο, από μέρους των εκάστοτε Δ.Σ. της.

Μπορούν να εγγράφονται σε αυτήν την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, Ποντιακοί σύλλογοι που λειτουργούν σε Ευρωπαϊκές χώρες πλην Γερμανίας, χωρίς προηγούμενες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων τους, μόνο με απόφαση του εκάστοτε Προέδρου ή στην καλύτερη περίπτωση του Δ.Σ. τους;

Έχοντας μάλιστα υπόψη ότι κάποιες από τις οργανώσεις αυτές έχουν νομιμοποιηθεί και λειτουργούν σε χώρες που δεν είναι καν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (βλ. Ελβετία), ή αποφάσισαν την αποχώρησή τους από αυτήν (βλ. Αγγλία).

Εάν τελικά δεχθούμε ότι η μετονομασία αυτή, δηλαδή το εκάστοτε Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ποντίων Γερμανίας να εμφανίζει το φορέα που εκπροσωπεί ως Ομοσπονδία Ευρώπης, εφαρμόζοντας προφανώς απόφαση προηγούμενων Διοικήσεων η Γεν. Συνελεύσεων τους, είναι τυπικά νόμιμη και ηθική, μπαίνει το λογικό απλό ερώτημα.

Σε αυτήν την Ευρωπαϊκή Ποντιακή Ομοσπονδία μπορούν να εγγραφούν και οι Ποντιακοί σύλλογοι του Ελλαδικού και Κυπριακού κράτους, αφού και αυτοί έχουν νομιμοποιηθεί και λειτουργούν σε χώρες που ανήκουν στην Ευρώπη;

Γιατί  πιστεύετε ότι η Ομοσπονδία Γερμανίας προχώρησε στην μετονομασία της σε «Ομοσπονδία Ποντίων Ευρώπης» και στην συνέχεια στην νομικά έωλη εγγραφή σε αυτήν ακόμη τριών-τεσσάρων ποντιακών συλλόγων που δραστηριοποιούνται σε χώρες της Ευρώπης;

Μήπως εν όψει των όποιων εξελίξεων δρομολογούνται εδώ και χρόνια, σε σχέση με την οργανωτική ανασυγκρότηση τουλάχιστον σε τριτοβάθμιο επίπεδο στον ποντιακό χώρο;

Μήπως λόγω επηρεασμού τους από την πατερναλιστική όσο και αλαζονική αντίληψη των ηγετών της Γερμανίας στην οποία και οι ίδιοι δραστηριοποιούνται, σχετικά με τον ηγετικό ρόλο της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία επιχειρούν να μετατρέψουν από την Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και του σεβασμού στην διαφορετικότητα, στην Ευρώπη της Γερμανίας της πλουτοκρατίας, των τοκογλύφων και των τραπεζών;

Ή άλλως στην προσπάθεια της να δημιουργήσει την εντύπωση οργάνωσης εκπροσώπησης μεγαλύτερου ¨εκτοπίσματος από ότι πραγματικά εκφράζει, πιθανόν με την ελπίδα για δυναμικότερη όσο και αποτελεσματικότερη διεκδίκηση των θεμάτων μας;

Μπορεί ένας πρ. Πρόεδρος μιας Ομοσπονδίας, όπως π.χ. της Αυστραλίας, παρόλο που από σχετική αλληλογραφία που μάλιστα ο ίδιος υπογράφει, αλλά και τα έγγραφα Δ.Σ. σωματείων της, προκύπτει αβίαστα ότι ποτέ αυτά δεν αποφάσισαν την εγγραφή της Ομοσπονδίας τους σε άλλο τριτοβάθμιο όργανο από το ΠΑ.Σ.Π.Ε. αφού ήταν  ιδρυτικό μέλος του, να εμφανίζει αυθαιρέτως την Ομοσπονδία ως μέλος του ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.;

Η παραπάνω παράτυπη ενέργεια, που όπως προκύπτει από μια σειρά εγγράφων δεν είναι παράδειγμα νομιμότητας και δεοντολογίας, πρέπει να γίνεται αποδεκτή από τον οργανωμένο ποντιακό χώρο;

Ενώ στη συνέχεια η Ομοσπονδία στην οποία άνηκε και τώρα βρίσκεται μαζί της σε αντιπαράθεση, δηλώνει ότι απέχει από τις διαδικασίες που είχαν δρομολογηθεί για τον Αύγουστο του 2017 και προχωράει στην διαγραφή της από το ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ., ο ίδιος να εκλέγεται ως μέλος του Δ.Σ αυτού του οργάνου;

Μπορεί νομικά μια Ομοσπονδία να είναι Ποντιακή Ομοσπονδία δύο διαφορετικών και ανεξάρτητων χωρών;

Π.χ. όπως η καθόλα ενεργή και δυναμική Ποντιακή Ομοσπονδία Η.Π.Α. και ΚΑΝΑΔΑ στην οποία συμμετέχουν οι ποντιακοί σύλλογοι Αμερικής και Καναδά, ενώ το νομικό καθεστώς της λειτουργίας της προφανώς και θα ισχύει μόνο σε μία από τις δύο χώρες;

Εάν τα δεδομένα που μελετήσαμε και παρουσιάσαμε είναι πραγματικά, η οργανωτική συγκρότηση των ποντιακών οργανώσεων, όπως τουλάχιστον εμφανίζεται σήμερα σε όλα τα επίπεδα, είναι  εξαιρετικά περίπλοκη και φοβόμαστε ότι μέσα από αυτή τη συγκρότηση τους πηγάζουν και τα πολλά και μεγάλα οργανωτικά προβλήματα που δεκαετίες τώρα ταλανίζουν το χώρο μας.

Αλλά παρά τις αποφάσεις πέντε Παγκοσμίων Συνεδρίων, διαπιστώνουμε ότι ακόμη υπάρχει ασάφεια στο ιδεολογικό ,  διεκδικητικό και πολιτιστικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι Ποντιακές οργανώσεις μας, σε όλα τα επίπεδα.

 

Τι ακριβώς εννοούμε σήμερα , όταν με υπερηφάνεια μάλιστα,  ταυτοποιούμαστε ως Πόντιοι;

Ότι είμαστε ο Ποντιακός Λαός όπως κάποιοι αυτοχαρακτηρίζονται ,που ασφαλώς αυτός ο προσδιορισμός μπορεί να ερμηνευτεί από τον καθένα διασταλτικά και όπως θέλει η Έλληνες που έλκουμε την καταγωγή μας από τον ιστορικό Πόντο;

Ότι πρέπει να «καλατσεύουμε και επομένως να εγροικούμε» τα  ποντιακά η λόγω του ότι η ποντιακή διάλεκτός μέχρι πρόσφατα δεν διδασκόταν, θεωρούμε φυσικό να αδυνατούμε να τα μιλήσουμε αλλά και να τα κατανοήσουμε»;

Ότι οι ποντιακοί χοροί είναι δεκαπέντε όπως πιστεύουμε εμείς  η πενήντα πέντε όπως ισχυρίζονται κάποιοι άλλοι;

Ότι πρέπει να γνωρίζουμε να χορεύουμε ,αυστηρά με τα σωστά βήματα και σπασίματα τον παραδοσιακό πολεμικό χορό «σέρρα» και τα ανάλογα  το «τίκ ,το κότσαρι», κ.λ.π. η να συμφωνήσουμε με όσους πιστεύουν στην εξέλιξη του χορού και έχουν  την άποψη της «μπαλετοποιήσης» των ποντιακών χορών» ;

Ότι φορούσαν οι παππούδες και οι πρόγονοί μας, στον ιστορικό Πόντο, «φέσι» όπως πιστεύουνε ορισμένοι η ότι δεν φορούσαν ,όπως ισχυρίζονται κάποιοι άλλοι συμπατριώτες μας;

Όταν  υπερασπιζόμαστε «την παράδοση», τι εννοούμε, π.χ. πρέπει να παίζουμε και να ακούμε μόνο τραγούδια με παραδοσιακό στίχο από την πατρίδα ,όπως π.χ. με Χρύσανθο, Παπαδόπουλο, Καραπαναγιωτίδη, Βασιλειάδη, Αμαραντίδη, Παρχαρίδη  κ. αλ. και με συνοδεία αυστηρά με  «κεμεντζέ» και το πολύ πολύ  «αγγείο και ταούλ»;

Η πρέπει να γράφονται και «νεοποντιακά» τραγούδια  και επομένως να παίζονται και να  τραγουδιούνται και  από νεώτερους τραγουδιστές  όπως, π.χ. Πουταχίδη, Ιωαννίδη, Πουτακίδη, Σαββίδη, Αυγέρη  κ. αλ. ,με συνοδεία  μιξ ορχήστρες και  πολλά όργανα;

Ότι μπορούμε να ξεχωρίζουμε από τον ήχο στη λύρα, το παίξιμο του Γώγου από αυτό το Μπαϊρακτάρη ,του Τσανάκαλη από αυτό του Χρυσανθόπολου, του Ασλανίδη από  αυτό του Μάχου, του Βεροιώτη από αυτό του Χαλκίδη ,του Καλιοτζίδη από  αυτό το Κουρουκλίδη κ. λ.;

Ότι διοργανώνουμε η συμμετέχουμε συχνά σε ποντιακά «μουχαπέτια και χορόντας» και γνωρίζουμε να τραγουδάμε  π.χ. το «μακρύν  γαϊτέν τη Ματσούκας η τον Καραλάζο»;

Η εννοούμε ότι  πρέπει στους συλλόγους ,μέσα από τη μουσική ,το τραγούδι ,το χορό και το θέατρο της ποντιακής  διαλέκτου, ημερίδες και  διαλέξεις  σχετικές με την ιστορία και τον πολιτισμό μας ,αλλά και άλλα σύγχρονα θέματα και  δημιουργικές  δραστηριότητες , να κρατάμε ζωντανή την μνήμη  για την ιστορία και την παράδοση μας και να μεταλαμπαδεύουμε στα παιδιά μας  αρχές, αξίες ,ήθη και έθιμα αιώνων ,ώστε με βάση το ιστορικό παρελθόν μας, στις χώρες και τις κοινωνίες που γεννιούνται η μεταναστεύουν , να ζήσουν με σύγχρονούς όρους το παρόν για να μπορέσουν να οργανώσουν ένα καλύτερο αύριο  για αυτούς , τις οικογένειές τους ,την πατρίδα και τους συμπολίτες μας ;

Πρέπει να διεκδικούμε στην Ελλάδα, τους Διεθνείς Οργανισμούς και να προβάλουμε στα Διεθνή fora την αναγνώριση της Γενοκτονίας μόνο σε ότι αφορά τους Έλληνες του Πόντου η και για τους Έλληνες της Θράκης και της Μικράς Ασίας;

Συμφωνούμε στην προτεραιότητα που δίνουμε αλλά και στην εμμονή της μονοκαλλιέργειας του χορού;

Πως αντιμετωπίζουμε τις ακραίες εθνικιστικές εξάρσεις από συμπατριώτες μας, που τα τελευταία χρόνια, όπως μας ενημερώνουν, έχουν κάνει την εμφάνισή τους μέσα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο, ανθρώπων που πιστεύουν στο Ναζισμό και παράλληλα καταγγέλλουν τον Κεμαλισμό;

Ασφαλώς θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε άλλα παραδείγματα της παθογένειας που μας ακολουθεί από όσα μέχρι τώρα μέσα στην επιστολή μας θελήσαμε να σας παρουσιάσουμε και πιθανόν αν είχατε τη δυνατότητα συμμετοχής στην σύνταξη της, να επισημάνετε και εσείς τα πολλαπλάσια από μέρους σας.

Εμείς δεν ισχυριζόμαστε πως τα εκάστοτε Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Π.Ε. δεν κάνανε λάθη και ότι κάνανε τα είκοσι χρόνια της λειτουργίας τους ήταν σωστά. Όμως κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν ήμασταν πάντοτε παρόντες σε όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον Ποντιακό Ελληνισμό, όταν μάλιστα σε κάποια από αυτά ήμασταν οι πρωταγωνιστές και οι δημιουργοί τους.

Δεν θεωρούμε ότι σήμερα εκπροσωπούμε ότι οι συμπατριώτες μας που συνέλαβαν την ιδέα της δημιουργίας του ΠΑ.Σ.Π.Ε. το 1988 και το 1992, οραματίστηκαν να εκπροσωπεί ένα Παγκόσμιο Όργανο.

Γνωρίζουμε ότι παρόλο τον «βαρύγδουπο» τίτλο μας, σήμερα λόγω της πολυδιάσπασης που δυστυχώς κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα του οργανωμένου ποντιακού χώρου, εκπροσωπούμε μόνον ένα μέρος του συνόλου του δημιουργικού ιστού του οργανωμένου ποντιακού χώρου.

Όμως δηλώνουμε παρόντες να υπερασπιστούμε την ιστορία του ΠΑ.Σ.Π.Ε., από όλους εκείνους και εκείνες που στο όνομα της όποιας ενότητας και την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων και φιλοδοξιών, επικοινωνούν ακόμη και  με μέλη του Δ.Σ μας συκοφαντώντας το Προεδρείο του ΠΑ.Σ.Π.Ε. η με προσωπικές τους δηλώσεις  και  αυτών που μεθοδευμένα και εκ του πονηρού ,μέσω ανθρώπων που δεν συμμετέχουν στον οργανωμένο ποντιακό χώρο διοχετεύονται, όπως π.χ. η παρακάτω που μας επεσήμαναν συμπατριώτες μας στο διαδίκτυο, απεργάζονται η ονειρεύονται  την διάλυση του.

 

Thrasyvoulos Eftychidis

Συνάντηση με την Πρόεδρο της ΠΟΠΣ κα Χριστίνα Σαχινίδου.

(Είχε ο Θρ. Ευτυχίδης. Υπάρχει και σχετική φωτό στο διαδίκτυο).

Ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στον οργανωμένο Ποντιακό χώρο.

( Μας ρωτούν μέλη μας ,με ποια ακριβώς θεσμική του ιδιότητα έκανε αυτή την ανταλλαγή , ώστε να προβάλλεται);

Κατά την άποψή μου, είναι σαφής η ανάγκη για διάλυση όλων των κατ’ ουσίαν ανύπαρκτων τριτοβάθμιων οργάνων (ΠΑΣΠΕ – ΔΙΣΥΠΕ).

Ο Ποντιακός χώρος θα πρέπει να προχωρήσει ενωμένος στη δημιουργία ενός νέου ισχυρού τριτοβάθμιου οργάνου βάζοντας οριστικά στο περιθώριο πρόσωπα και καταστάσεις που έχουν λειτουργήσει αρνητικά, διχάζοντας στο παρελθόν.

 

Εμείς ρωτάμε για να καταλάβουμε όταν κάποιος προτείνει , « ..ο ποντιακός χώρος πρέπει να προχωρήσει ενωμένος ..»,τι ακριβώς και πώς το εννοεί;

Με τις τρεις Ομοσπονδίες στην Ελλάδα να αλληλοκατηγορούνται και να βρίσκονται σε διαρκή διαμάχη και αντιπαράθεση;

Και όταν λέει, «..βάζοντας οριστικά στο περιθώριο πρόσωπα και καταστάσεις που έχουν λειτουργήσει αρνητικά..». ποιος έχει το «ποντιόμετρο» και μπορεί να κρίνει ποιοι είναι αυτοί που πρέπει να μπουν στο περιθώριο ;

Υποθέτουμε πως προφανώς θα αναφέρεται σε εν ενεργεία πρόεδρους και στελέχη του χώρου, που τα τελευταία δέκα χρόνια ηγούνται των δευτεροβάθμιων οργάνων μας.

Φοβόμαστε μάλιστα ότι υπονοεί, πώς από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, μάλλον  συμπεραίνεται ότι με τη στάση και τις πράξεις τους όλοι αυτοί, δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα, αλλά αντιθέτως συνέβαλαν στην πολυδιάσπαση του οργανωμένου ποντιακού χώρου.

Η μήπως κάποιοι που έχουν δεύτερες αλλά και άλλες σκέψεις στο μυαλό τους για την εξυπηρέτηση των προσωπικών τους φιλοδοξιών και επιδιώξεων  μεθοδεύουν, όπως συνηθίζουν να κάνουν , την επιβολή τους στον οργανωμένο ποντιακό χώρο μέσω τρίτων προσώπων από τα πάνω;

Ο συμπαθής κατά τα άλλα συμπατριώτης ,αλλά και όσοι άλλοι συμφωνούν με τα όσα προτείνει, μάλλον πρέπει να ξεχνούν ότι εάν τα υπάρχοντα τριτοβάθμια όργανα είναι ανύπαρκτα, όπως ισχυρίζονται, αυτό θα πρέπει να οφείλετε μάλλον στα μέλη τους που είναι πρωτίστως Ομοσπονδίες και Σωματεία και επομένως κάτι δεν θα κάνουν αυτές καλά.

Επίσης μάλλον παραβλέπουν ή ξεχνούν ότι το πρόβλημα της διάσπασης ξεκινάει όχι από τα τριτοβάθμια όργανα αλλά από την ύπαρξη πολλών ποντιακών Ομοσπονδιών στον Ελλαδικό χώρο, που συγκροτούν αυτά τα όργανα.

Θα πρέπει λοιπόν, κατά την ταπεινή γνώμη μας  σε αυτούς τους φορείς να στραφούν αρχικά και να προτείνουν τα όσα προτείνουν για την επίτευξη της ενότητας, πρώτα σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, για να είναι δυνατή εν συνεχεία και αυτή σε τριτοβάθμιο  επίπεδο.

 

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Εμείς, κάνοντας πρώτα την αυτοκριτική μας και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας σε λάθη και παραλήψεις που μας αναλογούν, απλώνουμε το χέρι μας σε όλες τις Διοικήσεις των συλλόγων, των Ομοσπονδιών, αλλά και του άλλου τριτοβάθμιου οργάνου και τους καλούμε, να κάτσουμε επιτέλους όλοι μαζί σε ένα στρογγυλό τραπέζι διαλόγου, χωρίς αποκλεισμούς, αφήνοντας πίσω μας τις παθογένειες και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, τις όποιες προσωπικές πικρίες και αντιπαραθέσεις, για να ξεκαθαρίσουμε επιτέλους τι είναι αυτό που μας ενώνει και τι αυτό που μας χωρίζει.

Δηλώνουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε όσα βήματα χρειάζονται μπρός η πίσω για να συμβάλλουμε στην λύση του οργανωτικού προβλήματος σε όλα τα επίπεδα, που έχει καταντήσει Γόρδιος Δεσμός.

Να κάνουμε όσες θυσίες χρειασθεί και να αγωνιστούμε για να βρούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα.

Εάν χρειαστεί όμως, να ενημερώσουμε τον όπου γης Ποντιακό Ελληνισμό, για το τι πραγματικά συμβαίνει σε οργανωτικό επίπεδο ανάμεσα στις ποντιακές οργανώσεις και ποιοι και γιατί δεν επιθυμούν την ένωση του οργανωμένου ποντιακού χώρου.

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team