Αρχική > Ποντιακά > Επιστολή από την «Εύξεινο Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών» στην Υπουργό Πολιτισμού για την παραχώρηση μνημείου Γενοκτονίας στα Σκόπια

Επιστολή από την «Εύξεινο Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών» στην Υπουργό Πολιτισμού για την παραχώρηση μνημείου Γενοκτονίας στα Σκόπια

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Επιστολή της «Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών» προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά, που κοινοποιείται στον Αλέξη Τσίπρα Πρωθυπουργό της Ελλάδος, με θέμα την Παραχώρηση μνημείου Γενοκτονίας στην γείτονα χώρα.

Η επιστολή έχει ω εξής:

 

«κ. Υπουργέ,

Με αφορμή την πρόταση, που όπως μας ενημέρωσε δημόσια  δέχθηκε από μέρους σας, ο καταξιωμένος αρχιτέκτονας, καλλιτέχνης και εικαστικός κ. Βαρώτσος για μεταφορά, σε ανταλλαγή προφανώς  κάποιου κακόγουστου αγάλματος της εποχής της έξαρσης ,λόγω της κυριαρχίας της ιδεολογίας του Εθνικισμού και του αλυτρωτισμού, της γείτονος σε βάρος της πατρίδας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ,του εμβληματικού για την Αθήνα γλυπτού ,του Δρομέα ,στα Σκόπια, θα θέλαμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας και με δεδομένο ότι είστε  μέλος της Κυβέρνησης της χώρας, θεωρώντας ότι θα βρίσκεστε σε πλήρη συνεννόηση στα όσα πράττεται και στα όσα λέτε, με την κυβέρνηση και τον κ. Πρωθυπουργό ,απευθυνόμαστε και στον  κ. Αλέξη Τσίπρα.

Όπως θα έπρεπε να γνωρίζεται φέτος ,(2019), συμπληρώνονται (100) χρόνια από την έναρξη της δεύτερης φάσης της Ποντιακής Γενοκτονίας σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου, (19 Μαΐου 1919), από τον αιμοσταγή Κεμάλ Μουσταφά πασά ,που στην ολοκλήρωσή της άφησε άταφους 353.000 χιλιάδες νεκρούς και μετέτρεψε 1.000.000 συμπατριώτες μας που έζησαν ειρηνικά και δημιουργικά για τρεις χιλιάδες χρόνια στις περιοχές του Πόντου και της Μικράς Ασίας ,πρόσφυγές στην μητροπολιτική Ελλάδα και την Σοβιετική Ένωση, εγκαταλείποντας εκτός από τα όσια και τα ιερά τους ,τις εκκλησίες και τα σχολεία τους, τις περιουσίες  και όσα δημιούργησαν με τη δουλεία τους.

κ. Υπουργέ, κ. Πρωθυπουργέ

σας προτείνουμε , εάν σας ερμηνεύουμε ορθά ,εφόσον η εξωτερική πολιτική που επιχειρείτε να υλοποιήσετε  με τις γείτονες χώρες για την εξομάλυνση των όποιων εντάσεων και την επίλυση των διαφορών μας, βασίζεται και στην ανταλλαγή γλυπτών και μνημείων μεταξύ των χωρών μας ,να παραχωρήσετε στην γειτονική Τουρκία ,το μνημείο της Ποντιακής Γενοκτονίας του διεθνώς καταξιωμένου καλλιτέχνη Παναγιώτη Τανιμανίδη, που το 2016  τοποθετήσαμε  στην κεντρική πλατεία του Πειραιά ,ζητώντας στη μνήμη των (69) συμπατριωτών μας, μεταξύ των οποίων και στενοί συγγενείς μας που καταδικάστηκαν στην από αγχόνης θάνατο από τα Δικαστήρια ανεξαρτησίας της Τουρκίας το 1921 και κρεμάστηκαν, να τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία της Αμάσειας στην Τουρκία, σε αντικατάσταση του συμπλέγματος του αγάλματος του εμπνευστή της πολιτικής της Γενοκτονίας σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών ,Κεμάλ Μουσταφά πασά.

Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε σε περίπτωση που θα κάνετε αποδεκτό το αίτημα μας .που θεωρούμε ότι κινείται στη βάση της πολιτικής που ακολουθείται ως κυβέρνηση με του γείτονές μας, ότι όλα τα έξοδα μεταφοράς και εγκατάστασης του στην κεντρική πλατεία της Αμάσειας στην Τουρκία, αλλά και της όποιας συντήρησης του στο μέλλον, λόγω και της οικονομικής στενότητας της χώρας μας, θα τα αναλάβουμε εμείς.

Περιμένοντας να μας ενημερώσετε σχετικά με την πρότασή μας ,σας ευχόμαστε καλή Σαρκοστή και καλή Ανάσταση.

 

 Για την «Εύξεινο Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών»

Στέφανος  Τανιμανίδης

επίτιμος Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ.

τηλ. Επικοινωνίας +306976000590 mail.imereos@hotmail.com»

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team