Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Επιστήμες με …άρωμα γυναίκας – Από την εφημερίδα του 5ου Γυμνασίου

Επιστήμες με …άρωμα γυναίκας – Από την εφημερίδα του 5ου Γυμνασίου

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Τι θα μπορούσαμε να πούμε άραγε για τις γυναίκες; Ναι, για τους ανθρώπους αυτούς που πολέμησαν να κάνουν το αδύνατο….. δυνατό, να αψηφήσουν τις δυσκολίες και να δείξουν και σε εσένα τον δρόμο. Το μήνυμά τους απλό και κατανοητό: Μη δειλιάζεις, μη συμβιβάζεσαι με κάθε δυσκολία, πολύ απλά ξεπέρασέ την!

Αγνοδίκη: Η πρώτη Γιατρός
Πώς σας φαίνεται να ντυθεί μία γυναίκα άντρας για να σπουδάσει; Περίεργο; Κι όμως αληθινό! Η Αγνοδίκη έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ και μετά από τον θάνατο της φίλης της, η οποία ντράπηκε να καλέσει γιατρό για να την βοηθήσει να γεννήσει, ορκίστηκε πως θα γίνει μαία. Ήθελε να βοηθήσει τις γυναίκες τόσο πολύ στην πιο σημαντική μέρα της ζωής τους, και έτσι ντύθηκε άντρας κα εκπαιδεύτηκε στην Αλεξάνδρεια από τον Ηρόφιλο Ιατρική. Η ίδια ενώ ήξερε πως ο γυναίκες δεν μπορούσαν να σπουδάσουν Ιατρική, αψήφησε τις δυσκολίες και έκανε σωστά τη δουλειά της, αποκτώντας με τον καιρό μεγάλη φήμη. Κάποια στιγμή όμως ακούστηκαν συκοφαντίες για αυτήν και έτσι αναγκάστηκε να αποκαλύψει την ταυτότητά της. Έγιναν πολλά δικαστήρια για την Αγνοδίκη, τελικά όμως αθωώθηκε και άνοιξε τον δρόμο σε πολλές γυναίκες της εποχής της να σπουδάσουν!

Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ, Βυζαντινολόγος( 1926-)
Από την εφηβική της ηλικία στις γραμμές της αντίστασης εναντίων των Γερμανών, το τολμηρό και όμορφο κορίτσι με την ξανθή πλεξούδα από τον Βύρωνα πίστευε πάντα πως ήταν καλύτερο να πεθαίνεις όρθιος παρά να ζήσεις γονατιστός κάτω από την σκλαβιά. Η Ελένη έχοντας αποκτήσει από νεαρή ηλικία άποψη και γνώση για την Ιστορία, ήθελε να ξεκινήσει την καριέρα της στον χώρο της Ιστορίας. Αν και η οικογένειά της δεν είχε την δυνατότητα να την στηρίξει οικονομικά, εκείνη δεν γονάτισε. Έβαλε τόλμη στην καρδιά της, γιατί, ως γνωστόν, αυτοί που θέλουν πραγματικά κάτι δεν τα παρατάνε ποτέ! Πέρασε αρχικά στην Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Μετά από πολύ μελέτη και κούραση, η Ελένη κατάφερε να ασχοληθεί με την Ιστορία και τελικά την κέρδισε η Βυζαντινολογία. Απέσπασε πολλούς τίτλους στη ζωή της, έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος σε Πανεπιστήμιο και κατάφερε να γίνει και η πρώτη γυναίκα πρύτανης του πανεπιστημίου της Σορβόννης στη Γαλλία. Η Ελένη έπειτα από τόση αναγνωρισιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο δηλώνει λάτρης του Ελληνισμού. Δυναμική, Θαρραλέα, πορεύεται στη ζωή της με μία φράση στον νου της: «Τα πόδια στη γη, τα μάτια στον ουρανό».Η Ελένη είναι πραγματικά μία πολύ αξιόλογη γυναίκα, που έμαθε να μην συμβιβάζεται με τα δεδομένα και να προχωράει μπροστά !

Ελένη Κουντούδη Β3

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την εφημερίδα εδώ…   

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team