Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Επισημοποιείται η απόσυρση της 2ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

Επισημοποιείται η απόσυρση της 2ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Το οριστικό λουκέτο στη 2η μονάδα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Πτολεμαΐδας ισχύος 126 MW, ανακοίνωσε η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), στο πλαίσιο απόσυρσης παλαιών μονάδων της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα η ΡΑΕ ανακοίνωσε την απόσυρση των μονάδων ΑΗΣ Λαυρίου ΙΙΙ, ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου 9 και ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ΙΙ της ΔΕΗ «λόγω της επικείμενης εμπορικής λειτουργίας της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα V.»
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΡΑΕ αποφασίζεται «η επιπλέον αποσυρόμενη ισχύς (126 MW) να συναρτηθεί με τη μελλοντική ένταξη παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ ΑΕ, λόγω της υποχρέωσης για απόσυρση ισόποσης ισχύος βάσει των ως άνω διατάξεων. Επίσης προβλέπεται η συνέχιση και ολοκλήρωση της εξέτασης για τη θέση σε εφεδρεία εκτάκτων αναγκών της Μονάδας ΑΣΗ Αγ. Γεωργίου 8 και της Μονάδας ΑΗΣ Λαυρίου ΙΙ.
Όπως ωστόσο προκύπτει από την υπ’ Αρίθμ. 654/2014 Απόφαση της Ρ.Α.Ε. που υπογράφτηκε από τον Πρόεδρο της ΡΑΕ Δρ. Νίκο Βασιλάκο στις 06/11/2014. και δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια (https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%A6%CE%A8%CE%A3%CE%99%CE%94%CE%9E-%CE%91%CE%A1%CE%9B?inline=true), η απόσυρση των παραπάνω μονάδων γίνεται ενόψει της επικείμενης ένταξης στο Σύστημα της Μονάδας 5 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης (Μεγαλόπολη V) ισχύος 832 MW.
Στην απόφαση της ΡΑΕ με τίτλο «Καθορισμός των προς αντικατάσταση μονάδων της «ΔΕΗ Α.Ε.» Λαύριο ΙΙ και ΙΙΙ, Αγ. Γεώργιος 8 και 9 και Πτολεμαΐδα ΙΙ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 3734/2009 και του άρθρου 196 του ν.4001/2011, η απόσυρση γίνεται ενόψει της επικείμενης ένταξης στο Σύστημα της Μονάδας 5 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης (Μεγαλόπολη V) ισχύος 832 MW. Αυτό προκύπτει από σχετικό αίτημα, το υπ’ αριθ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-180647/6.2.2014 που έχει υποβάλει η ΔΕΗ, σύμφωνα με το οποίο ζητά την πρόωρη απόσυρση των Μονάδων ΑΗΣ Κερατέας – Λαυρίου ΙΙ και ΙΙΙ, ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου 8 και 9 και ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ΙΙ.
Η απόφαση προβλέπει ειδικότερα τα εξής:
1. Καθορίζει τις μονάδες της «ΔΕΗ Α.Ε.»: ΑΗΣ Λαυρίου ΙΙ και ΙΙΙ, ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου 8 και 9 και ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ΙΙ, ως μονάδες που αντιστοιχούν στη νέα μονάδα ΑΗΣ Μεγαλόπολης V, η οποία θα ενταχθεί στο άμεσο μέλλον σε εμπορική λειτουργία, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 33 του ν. 3734/2009 και του άρθρου 196 του ν.4001/2011. Η επιπλέον αποσυρόμενη ισχύς (126 MW) να συναρτηθεί με τη μελλοντική ένταξη παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ Α.Ε, λόγω της υποχρέωσης για απόσυρση ισόποσης ισχύος βάσει των ως άνω διατάξεων.
2. Την οριστική απόσυρση των μονάδων ΑΗΣ Λαυρίου ΙΙΙ, ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου 9 και ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ΙΙ.
3. Τη συνέχιση και ολοκλήρωση της εξέτασης για τη θέση σε εφεδρεία εκτάκτων αναγκών της Μονάδας ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου 8 και της Μονάδας ΑΗΣ Λαυρίου ΙΙ.
Αίσθηση προξενεί πάντως η απόφαση αυτή της ΡΑΕ, να ανακοινώνει δηλαδή την επίσημη απόσυρση της 2ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, γιατί θα αρχίσει η εμπορική λειτουργία της 5ης μονάδας της Μεγαλόπολης, την ώρα που η απόσυρση των μονάδων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας υποτίθεται ότι γίνεται λόγω της επικείμενης ανέγερσης της 5ης λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα, που όχι μόνο δεν έχει αρχίσει η εμπορική λειτουργία της αλλά ούτε καν η κατασκευή της η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2015.
Ταυτόχρονα με την απόφαση αυτή αγνοείται επιδεικτικά και δεν μπαίνει καν σε συζήτηση το αίτημα των εργαζομένων στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και της ΕΤΕ-ΔΕΗ για λειτουργία της 2ης μονάδας του σταθμού, αλλά και διότι δεν λαμβάνεται πρόνοια για εφεδρεία εκτάκτων αναγκών στην περιοχή μας, όπως γίνεται στην περίπτωση της Μεγαλόπολης. Ιδιαίτερα όταν βρίσκονται εκτός λειτουργίας οι μονάδες 4 και 3 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας λόγω των τεράστιων ζημιών που προξένησε η πυρκαγιά της 9ης Νοεμβρίου, που εκτός των άλλων έχει προξενήσει σοβαρά προβλήματα και στην τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη