Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Εορδαία: Πύργοι και Μεσόβουνο περιμένουν ακόμα τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ για τις ζημίες στα μήλα απ’ το χαλάζι

Εορδαία: Πύργοι και Μεσόβουνο περιμένουν ακόμα τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ για τις ζημίες στα μήλα απ’ το χαλάζι

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Με βαριά καρδιά περιποιούνται οι παραγωγοί μήλων σε Πύργους και Μεσόβουνο Εορδαίας τις καλλιέργειές τους, καθώς με το που ολοκληρωνόταν στα μέσα Ιουνίου οι εργασίες αραιώματος των μηλοκαλλιεργειών τους χτυπήθηκαν στις 16 Ιουνίου από τη χαλαζόπτωση, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές ζημίες η φετινή μηλοπαραγωγή, όπως άλλωστε και η παραγωγή κερασιών, ενώ η σφοδρή καταιγίδα άνοιξε μέχρι και  δίχτυα σε σκεπασμένες καλλιέργειες.

Η εκτίμηση των ζημιών από το χαλάζι στα κεράσια έγινε έγκαιρα από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ, καθώς ξεκινούσε η περίοδος της συγκομιδής, ωστόσο η  εκτίμηση για τις ζημίες που υπέστησαν οι καλλιέργειες μήλων δεν έχει ξεκινήσει ακόμα από τον ΕΛΓΑ ένα μήνα μετά.

Τα παραπάνω δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πύργων Δημήτρης Σαμπακίδης, τονίζοντας πως «για τα κεράσια με το που έγιναν οι αναγγελίες ζημιών από το χαλάζι στον ΕΛΓΑ ξεκίνησε μετά από μια – δυό μέρες η εκτίμηση των ζημιών, καθώς ξεκινούσε η συγκομιδή τους, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη το ύψος των εκτιμήσεων από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ». Ωστόσο, όπως σημείωσε, στο μεταξύ κάποιες ζημίες από τις τελευταίες βροχοπτώσεις έχουν υποστεί και κάποιες όψιμες ποικιλίες κερασιών που αργούσε η συγκομιδή τους.

Σε ό,τι αφορά όμως τα μήλα, σε άσκοπη δουλειά βρίσκονται γενικότερα οι μηλοπαραγωγοί της περιοχής, οι οποίοι πληρώνουν νέα μεροκάματα για να αραιώνουν εκ νέου τις καλλιέργειές τους, πετούν δηλαδή όσα μήλα χτυπήθηκαν από το χαλάζι του Ιουνίου, αν και σύμφωνα με τον πρόεδρο των Πύργων «η αποτίμηση της ζημίας που υπέστησαν τα μήλα από τη χαλαζόπτωση της 16ης Ιουνίου δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Αφήνουν όμως κάποιους “οδηγούς” οι μηλοπαραγωγοί στα χωράφια τους, κάποια σημεία δηλαδή με χαλαζόπληκτα, με βάση τους κανονισμούς του ΕΛΓΑ», ώστε να μπορέσει να εκτιμηθεί η ζημία όταν δεήσει να στείλει γεωπόνους ο ΕΛΓΑ.

Πέρα όμως από την αγωνία για το πότε θα γίνει αποτίμηση των ζημιών στα μήλα, οι παραγωγοί της περιοχής δεν κρύβουν και την αγωνία τους για το αν θα ανακοινωθούν έγκαιρα οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για τα κεράσια, τονίζοντας μάλιστα την ανάγκη να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς και όχι ένα χρόνο σχεδόν μετά, όπως έγινε με τις ζημίες που υπέστησαν από το χαλάζι την προηγούμενη χρονιά, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Στον Δήμο Κοζάνης τα περισσότερα από τα χθεσινά (Σαββάτου) κρούσματα- Η επίσημη αναφορά της Περιφέρειας

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Η Συντονιστική Επιτροπή Ενημέρωσης της Π.Ε. Κοζάνης για την πανδημία COVID-19, στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτών αναφέρει ...