Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Ένα βήμα μπρος και δύο πίσω στις μετεγκαταστάσεις Αναργύρων & Μαυροπηγής – Εκκρεμεί η έγκριση των Τοπικών Ρυμοτομικών από το ΥΠΕΝ – Παραχώρηση εκτάσεων στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης

Ένα βήμα μπρος και δύο πίσω στις μετεγκαταστάσεις Αναργύρων & Μαυροπηγής – Εκκρεμεί η έγκριση των Τοπικών Ρυμοτομικών από το ΥΠΕΝ – Παραχώρηση εκτάσεων στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Μακρύ δρόμο φαίνεται να έχουν ακόμα μπροστά τους οι μετεγκαταστάσεις των πληττόμενων από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ οικισμών των Αναργύρων Αμυνταίου στην περιοχή “Κουρί” Πτολεμαΐδας, δίπλα στο χώρο μετεγκατάστασης του Κομάνου, καθώς και της Μαυροπηγής Εορδαίας στην περιοχή «Ρεμιναλάρ» του αγροκτήματος Μαυροπηγής, καθώς εκκρεμεί ακόμα η έγκριση των τοπικών ρυμοτομικών των δύο νέων οικισμών από την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΝ.

Αφορμή για διερεύνηση αναφορικά με την πορεία των μετεγκαταστάσεων των Αναργύρων και της Μαυροπηγής έδωσε η πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Εορδαίας, το οποίο στη συνεδρίασή του την ερχόμενη Πέμπτη 28 Μαρτίου, καλείται να εγκρίνει την παραχώρηση δημοτικής έκτασης στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης για την μετεγκατάσταση των Αναργύρων και της Μαυροπηγής.
Βεβαίως, σύμφωνα με την διευθύντρια Περιβαλλοντικών Υπηρεσιών του Δήμου Εορδαίας, Φωτεινή Αγγελίδου, η οποία θα είναι η εισηγήτρια του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, η παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων στις οποίες χωροθετήθηκαν οι δύο νέοι οικισμοί αποτελεί «ένα βήμα για τις μετεγκαταστάσεις των δύο οικισμών». Καθώς, όπως εξήγησε, η παραχώρηση δημοτικών στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης είναι νομοτέλεια, αφού η υπηρεσία αυτή του δημοσίου είναι αρμόδια για τη διανομή των οικοπέδων στους δικαιούχους που θα πάρουν οικόπεδα στους δύο νέους οικισμούς. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με την περίπτωση του Κομάνου στην περιοχή “Κουρί”, όπου δίπλα έχει χωροθετηθεί η θέση του νέου οικισμού των Αναργύρων.

Και μπορεί μεν να σημειώνεται ένα βήμα αναφορικά με τις μετεγκαταστάσεις των δύο οικισμών, ωστόσο το πότε θα γίνει η διανομή των οικοπέδων στους δικαιούχους των δύο νέων οικισμών δεν μπορεί να το προσδιορίσει κανείς ακόμα. Διότι, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν τα έργα υποδομών στις περιοχές που χωροθετήθηκαν οι δύο νέοι οικισμοί και να γίνει η διανομή των οικοπέδων στους δικαιούχους, πρέπει να εγκριθούν προηγουμένως τα τοπικά ρυμοτομικά από την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΝ, η έγκριση των οποίων ωστόσο εκκρεμεί ακόμη.

Αυτό δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΑΝΚΟ (που εκτελεί τις μελέτες για τις μετεγκαταστάσεις Μαυροπηγής και Αναργύρων), Γιώργος Αμανατίδης, ερωτηθείς σχετικά από το «e-ptoelemos.gr». Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «βρισκόμαστε εν αναμονή της έγκρισης των τοπικών ρυμοτομικών των δύο οικισμών από τη διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας , στην οποία έχουν υποβληθεί από τον περασμένο Ιούλιο για έγκριση». Στο ερώτημα πού οφείλεται η καθυστέρηση αυτή, είπε ότι, η διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ περιμένει την απόφαση για την οριοθέτηση των ρεμάτων (στις περιοχές που θα ανεγερθούν οι δύο οικισμοί) από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Σημείωσε ότι η μια απόφαση για την οριοθέτηση ρεμάτων (Αναργύρων) υπογράφτηκε ήδη, αλλά πρέπει να πάρει ΦΕΚ, να δημοσιευθεί δηλαδή στο φύλλο της εφημερίδα της κυβέρνησης, για να εγκριθεί στη συνέχεια από την υπηρεσία του ΥΠΕΝ.

Νέοι Ανάργυροι

 

Νέα Μαυροπηγή

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη