Αρχική > Slider > Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας για Φυσικές Καταστροφές: Απάντηση στο φόβο και τον πανικό η πρόληψη και η ενημέρωση των μαθητών

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας για Φυσικές Καταστροφές: Απάντηση στο φόβο και τον πανικό η πρόληψη και η ενημέρωση των μαθητών

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Σεισμός… τι να κάνω; Πλημμύρες… που να προστατευτώ; Έντονες χιονοπτώσεις… Πως να επιβιώσω; Στα ερωτήματα αυτά έρχεται να απαντήσει μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιεί πιλοτικά στα Σχολεία της Π.Ε. Κοζάνης, η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Η Πολιτική Προστασία προσπαθεί μέσω του ελπιδοφόρου και μοναδικού αυτού στην επικράτεια προγράμματος που υλοποιεί, να αντικαταστήσει τον πανικό με την ενημέρωση και τον φόβο με τις γνώσεις, πάνω σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και φυσικών καταστροφών.

IMG_3647
Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, μετά και την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είναι η πρώτη περιφέρεια που υλοποιεί πιλοτικά το πρόγραμμα αυτό, ενώ πριν λίγες ημέρες οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

IMG_3649
Στην Πτολεμαΐδα βρέθηκαν για την παρουσίαση του προγράμματος στα παιδιά του 1ου Γυμνασίου, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Πρόδρομος Ασλανίδης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Ηλίας Κάτανας που προσπάθησαν να «μεταγγίσουν» στα παιδιά τη σημασία της αυτοπροστασίας, τα βοήθησαν μέσω του πλούσιου εκπαιδευτικού υλικού της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας (βίντεο, φωτογραφίες, στοιχεία ερευνών κ.ά.) να κατανοήσουν τη σφοδρότητα των φαινομένων της φύσης και κυρίως τους έδωσαν να καταλάβουν το πόσο σπουδαίο είναι να είναι κανείς προετοιμασμένος γι” αυτά και να λειτουργεί με βάση την πρόληψη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι Έλληνες αρχαίοι πρόγονοί μας μεταλαμπάδευσαν το μήνυμά τους πως… το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν.
Ο σεισμός και η σεισμική δραστηριότητα γενικότερα στην Ελλάδα είναι από τις βασικές ενότητες του εκπαιδευτικού προγράμματος καθώς αν και ελάχιστοι το γνωρίζουν η χώρα μας είναι η πρώτη σε σεισμικότητα σε όλη την Ευρώπη. Όπου υπάρχει γνώση όμως δεν υπάρχει φόβος όμως στη χώρα μας δυστυχώς τα Ρίχτερ της… άγνοιας και του πανικού σε πολλές περιπτώσεις στάθηκαν ικανά να «γκρεμίσουν» ότι ο σεισμός δεν κατάφερε.

IMG_3644
Για αυτό τον λόγο η Πολιτική Προστασία και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κ. Κάτανας στοχεύουν να ενημερώσουν τη νέα γενιά, να δημιουργήσουν ενημερωμένους πολίτες, αυριανούς ενήλικες που δεν θα έχουν να φοβηθούν κάτι από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και καταστάσεις.
«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα-σταθμό για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Ολοκληρώνουμε τον κύκλο των Σχολείων της Π.Ε. Κοζάνης και θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα σε Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά», ενημέρωσε ο κ. Κάτανας, που μίλησε για την όλη πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας και το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα:
» Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Γραφείου μας σε πλήρη συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας καθώς θεωρούμε και έχουμε σαν ύψιστη προτεραιότητά μας το γεγονός πως η Πολιτική Προστασία θα πρέπει -και το καταφέραμε- να μπει στα Σχολεία. Θα πρέπει το παιδί να μάθει από την παιδική του ηλικία πως να προστατεύεται από φυσικές καταστροφές, γιατί ένα σωστά ενημερωμένο παιδί μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του αλλά και την υπόλοιπη οικογένειά του».

IMG_3648

Είναι γεγονός πως οι μεγαλύτεροι δεν είχαμε την τύχη να ενημερωθούμε στα μαθητικά μας χρόνια από κάποιον επίσημο φορέα τόσο αναλυτικά και μέσω ειδικού προγράμματος για όλα αυτά τα φυσικά φαινόμενα, κάτι το οποίο όμως δεν διέφυγε της προσοχής των υπευθύνων Πολιτικής Προστασίας, καθώς σύμφωνα και με τον κ. Κάτανα: «όλοι εμείς, οι μεγαλύτεροι, οι γονείς των παιδιών που διδάσκονται το πρόγραμμα αυτό, δεν είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε στα μαθητικά μας χρόνια. Εδώ έρχονται να μας βοηθήσουν τα παιδιά οι σημερινοί μαθητές που καλούνται να ενημερώσουν και να προετοιμάσουν οι ίδιοι τους γονείς και τους συγγενείς τους. Άλλωστε, εμείς δίνουμε ερωτηματολόγια στα παιδιά και άλλο ενημερωτικό υλικό ώστε να συζητήσουν στο σπίτι για το τί διδάχθηκαν από το πρόγραμμα στο Σχολείο. Έτσι, τους δίνουμε το έναυσμα να προβληματιστούν όλοι μαζί, να συγκροτήσουν οικογενειακό σχέδιο αντισεισμικής προστασίας, να προστατευτούν σαν οικογένεια».
Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συνεχιστεί και να επεκταθεί και σε μεγαλύτερες Σχολικές βαθμίδες κι όπως μας ενημέρωσε ο κ. Κάτανας: «μας ακούν στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και μας βοηθούν σε ό,τι θέλουμε για τα παιδιά. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που μας είπαν ότι είμαστε η μοναδική Περιφέρεια που δείχνει τόσο ενδιαφέρον για θέματα πολιτικής προστασίας και εκπαίδευσης και πως άλλη φορά αιρετός δεν είχε επισκεφθεί την Γ.Γ. για εκπαιδευτικά προγράμματα. Είμαστε σε συνεχή επαφή με την προϊσταμένη εκπαίδευσης και εθελοντισμού της Γ.Γ. και θέλω να την ευχαριστήσω πραγματικά γιατί μας έδωσε αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα για τα Σχολεία μας και από του χρόνου θα διεξάγουμε νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για μεγαλύτερα παιδιά π.χ. τους μαθητές του Λυκείου».

IMG_3655 IMG_3658 IMG_3659 IMG_3660

 

IMG_3646 IMG_3645

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team