Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Αρθρογραφία > ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΦΙΑ 2020. Επισημάνσεις – Γράφει ο Γιώργος Κοτζαμπάσης

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΦΙΑ 2020. Επισημάνσεις – Γράφει ο Γιώργος Κοτζαμπάσης

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Έως την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τον ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ με αυτό του 2019 θα καταβάλουν όσοι δεν είχαν καμία αλλαγή στην περιουσιακή τους. Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα διαπιστώσουν μόνο όσοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητο εντός του περασμένου έτους.

Ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί φέτος σε 6 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου. Έκπτωση 2% σε εφάπαξ πληρωμή του.

Τα νέα εκκαθαριστικά ενσωματώνουν τις μειώσεις του φόρου έως 30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας οι οποίες ίσχυσαν και το 2019, εκπτώσεις 50% ή ακόμα και 100%για ειδικές κατηγορίες φορολογουμένων.

Όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους στα ακίνητα τους θα πληρώσουν φέτος υψηλότερο ΕΝΦΙΑ, με βάση τη μεγαλύτερη επιφάνεια του κτίσματος που έχει δηλωθεί στο Ε9.

Όσοι φορολογούμενοι έχασαν εισοδήματα από ενοίκια λόγω του υποχρεωτικού κουρέματος κατά 40%, θα συμψηφίσουν το ποσό που έχασαν αρχικά με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος και αν αυτός έχει αποπληρωθεί με τον ΕΝΦΙΑ περιορίζοντας έτσι τη φορολογική επιβάρυνση. Πρέπει βέβαια οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει το 60% των ενοικίων να έχουν υποβάλει δήλωση COVID για να λάβουν ως επιστροφή φόρου το 30% των εισοδηματικών απωλειών που έχουν υποστεί.

Ισχύει και για το έτος 2020 η απαλλαγή των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Κάτι περισσότερο από ένα master plan (του Ζήση Πιτσιάβα)

Μοίρασε το άρθρο...FacebookTwitteremail Η δημόσια υγεία και η διασφάλισή της είναι πάνω απ’ όλους και όλα. Η αυστηρή τήρηση των ...