Αρχική > Slider > Εμπόριο Εορδαίας: Παραδοσιακή η υποδοχή του νέου χρόνου με το έθιμο “Μεγάλη Έσκα”

Εμπόριο Εορδαίας: Παραδοσιακή η υποδοχή του νέου χρόνου με το έθιμο “Μεγάλη Έσκα”

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print


Το έθιμο της “Μεγάλης Έσκας” αναβίωσε και την φετινή Πρωτοχρονιά στο Εμπόριο, Τοπική Κοινότητα του Δήμου Εορδαίας, ένα έθιμο που έρχεται από τα βάθη του χρόνου και συγκεντρώνει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον του κόσμου από την ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας.

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά, μικροί και μεγάλοι ντυμένοι με την παραδοσιακή ενδυμασία αλλά και άλλοι κάτοικοι, κυρίως νέοι και παιδιά μεταμφιεσμένοι σε “γκέγκηδες”, “εσκάρηδες” και “κοκόνες”, έστησαν τρικούβερτο γλέντι συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων, στην κεντρική πλατεία του Εμπορίου.

«Το έθιμο είναι πολύ παλιό, δεν ξέρουμε ακριβώς από πού προέρχεται», δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ένας από τους Εσκάρηδες, ο Κύρος Σπόντης. Κάθε χρόνο ανήμερα την Πρωτοχρονιά,  πρόσθεσε, γιορτάζεται αυθόρμητα στο Εμπόριο το έθιμο της “Μεγάλης Έσκας», με τους μεταμφιεσμένους κατοίκους σε “εσκάρηδες” “γκέγκηδες” και “κοκόνες”, και  με παρέλαση αρμάτων, ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς γιορτάζεται η “Μικρή Έσκα”,  βγαίνουν δηλαδή οι νέοι του χωριού (σε ηλικία μέχρι να πάνε στο στρατό) μεταμφιεσμένοι και γυρίζουν με γκάιντες και νταούλια όλο το χωριό.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη