Αρχική > Αρθρογραφία > Δυτική Μακεδονία… η Σπιναλόγκα της εποχής μας; – Όχι στη δαιμονοποίηση της περιοχής, όχι στην δαιμονοποίηση του καρκίνου – Γράφει η Θεοπίστη Κρυσταλλίδου

Δυτική Μακεδονία… η Σπιναλόγκα της εποχής μας; – Όχι στη δαιμονοποίηση της περιοχής, όχι στην δαιμονοποίηση του καρκίνου – Γράφει η Θεοπίστη Κρυσταλλίδου

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Το τελευταίο διάστημα σε μια επίσημη επιστολή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  προς το Υπουργείο Υγείας, αναφέρονται στοιχεία  θνησιμότητας από τον καρκίνο στη περιοχή μας,  χωρίς να έχει γίνει υπεύθυνα και επιστημονικά μια επιδημιολογική έρευνα. Γνωρίζοντας καλά πως μόλις πρόσφατα ξανά ενεργοποιήθηκε το Μητρώο Νεοπλασίας στη χώρα μας, αναρωτιέμαι πώς βρέθηκαν τα στοιχεία αυτά;

Το κλίμα που διαμορφώθηκε με το μαύρο πέπλο του καρκίνου να απλώνεται στην περιοχή , αλλά κυρίως η «απειλή» της  θνησιμότητας  για τους ασθενείς και τις οικογένειες  τους εμένα προσωπικά με εξοργίζει.

Οι καρκινοπαθείς δεν  είναι «θλιβερά ποσοστά» που μπορούν ασυλλόγιστα να χρησιμοποιούνται ως επιχειρήματα, όταν κάποιος δεν μπορεί να πείσει με τις πράξεις και τα έργα του . Οι καρκινοπαθείς αγωνίζονται καθημερινά και προασπίζονται την αξία και την ιερότητα της ζωής, για αυτό θα πρέπει να τους σεβόμαστε. Οι καρκινοπαθείς και οι οικογένειες τους χρειάζονται την βοήθεια μας και όχι τον στιγματισμό μας.

Η χάραξη πολιτικής για την αντιμετώπιση του  καρκίνου απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τα πρόχειρα και «μπακάλικα» επιχειρήματα μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν.

Και σαφώς δεν θα πρέπει να κρυφτούμε πίσω από τα δάκτυλο μας, υπάρχει πρόβλημα  στην περιοχή το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνει ορθή και επιστημονική διαχείριση των στοιχείων του Μητρώου Νεοπλασίας και να παρθούν πολιτικές αποφάσεις .

Από όσο γνωρίζω  όμως, αυτό θα πάρει χρόνο, αν θέλει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να κάνει κάτι ουσιαστικό και χρήσιμο για την περιοχή,  ας χρηματοδοτήσει μια δικής της επιδημιολογική έρευνα, υπάρχουν πολλά έγκριτα ερευνητικά ιδρύματα  με τα οποία θα μπορούσε να συνεργαστεί.

Αλλά μέχρι τότε θα πρέπει  πρώτα απ΄ όλα να στελεχωθεί επαρκώς η Ογκολογική κλινική του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, με ιατρούς , νοσηλευτές, φαρμακοποιούς και διοικητικούς υπαλλήλους. Η επέκταση του Νοσοκομείου δίνει την δυνατότητα να αναπτυχθεί η ογκολογική ως αυτόνομο τμήμα και να αποτελέσει για όλη τη Δυτική Μακεδονία σημείο αναφοράς.

Ο καρκίνος δεν ξορκίζεται, αλλά αντιμετωπίζεται, είναι λάθος να «γκετοποιείς» μια περιοχή. Είναι λάθος να στιγματίζεις ανθρώπους που παλεύουν για τη ζωής τους.

Κάποιοι επέλεξαν να δαιμονοποιήσουν την περιοχή και το χειρότερο να δαιμονοποιήσουν  μια τόσο σοβαρή ασθένεια. Κάποιοι θα πρέπει να ζητήσουν συγνώμη, κάποιοι θα πρέπει να κάνουν  την αυτοκριτική τους.

 

Κρυσταλλίδου Θεοπίστη

Δημοτική Σύμβουλος Εορδαίας

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Πίστη Κρυσταλλίδου

Η Κρυσταλλίδου-Σιάχου Θεοπίστη γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα. Είναι κάτοχος ΜS Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, και απόφοιτος του Τμήματος «Διοίκηση Μονάδων Υγείας & Πρόνοιας» του ΑΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ. Εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ». Είναι Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Εορδαίας από το 2009. Διατέλεσε πρόεδρος του ΝΠΔΔ ΚΟΙΠΠΑΠ. Είναι αιρετό μέλος της Πολιτικής επιτροπής της ΝΔ. Συντονίζει το WinCancer.