Αρχική > Slider > Δρομολογείται η υλοποίηση του αρδευτικού Μεσοβούνου – Θα αρδεύσει κάμπο 5.300στρ. με δυναμικές καλλιέργειες

Δρομολογείται η υλοποίηση του αρδευτικού Μεσοβούνου – Θα αρδεύσει κάμπο 5.300στρ. με δυναμικές καλλιέργειες

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του αρδευτικού Μεσοβούνου, καθώς εντός του Φεβρουαρίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκτιμά ότι θα ανοίξει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο μπορεί να ενταχθεί το έργο.

Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης σημασίας που θα δώσει ώθηση στον πρωτογενή τομέα, αφού θα αρδεύσει έκταση 5.300 στρεμμάτων με δυναμικές καλλιέργειες, κυρίως μήλα και άλλα οπορωφόρα δένδρα. Οι μελέτες του έργου είναι έτοιμες και η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Κοζάνης, περιμένει την ανακοίνωση έναρξης του προγράμματος, ώστε να τις αποστείλει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να το εντάξει. «Είμαστε πανέτοιμοι, μόλις ανοίξει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, να στείλουμε τις μελέτες στο υπουργείο, το οποίο έχει την αρμοδιότητα να δημοπρατήσει το έργο», δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» υπηρεσιακός παράγων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων.

Το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η δημοπράτηση του έργου «Εκσυγχρονισμός & Επέκταση Αρδευτικού Δικτύου Μεσοβούνου», η οποία θα γίνει από το υπουργείο. Πάντως, να σημειωθεί ότι αν η δημοπράτηση γινόταν από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Κοζάνης, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα γιατί θα επισπεύδονταν ο διαγωνισμός. Αντιθέτως, σε επίπεδο υπουργείου υπάρχουν συνήθως καθυστερήσεις, γι’ αυτό από τη στιγμή που θα ανοίξει το πρόγραμμα, χρειάζεται «πολιτική πίεση» από την περιφερειακή Αρχή, ώστε να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες του έργου. Αρκεί να σημειωθεί ότι η δημοπράτηση του αντίστοιχου αρδευτικού Σισανίου είχε καθυστερήσει δύο ολόκληρα χρόνια, πράγμα που δεν πρέπει να επαναληφτεί, γιατί ο κάμπος του Μεσοβούνου με την δυναμική καλλιέργεια των μήλων, εφ’ όσον γίνει αρδεύσιμος, θα αποδώσει τα μέγιστα.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4.900.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, είναι δηλαδή εντός του ορίου που απαιτείται εθνικός και όχι διεθνής διαγωνισμός. Προβλέπονται επίσης και δύο μικρά υδροηλεκτρικά έργα, συνολικής ισχύος 1 MW, τα οποία θα ανακουφίσουν οικονομικά τον ΤΟΕΒ από το κόστος ρεύματος της λειτουργίας του αρδευτικού. Επίσης θα πρέπει να βρεθεί η νομική φόρμουλα για το ιδιοκτησιακό και τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών. Να σημειωθεί ότι το φράγμα του Μεσοβούνου και ο αγωγός μεταφοράς νερού είναι έτοιμα. Μένει να κατασκευαστεί το αρδευτικό, το οποίο θα υποδέχεται το νερό με φυσική ροή. Η κατασκευαστική περίοδος του αρδευτικού δικτύου Μεσοβούνου, εκτιμάται σε δύο έτη.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας