Αρχική > Αρθρογραφία > Δίνουμε αίμα… χαρίζουμε ζωή – Γράφει η Θεοπίστη Κρυσταλλίδου

Δίνουμε αίμα… χαρίζουμε ζωή – Γράφει η Θεοπίστη Κρυσταλλίδου

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Η Ελλάδα , σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κατατάσσεται στις 60 χώρες στον κόσμο που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αυτόνομα τις ανάγκες τους για αίμα. Ενώ στην Ευρώπη, μόλις 6 χώρες ανήκουν στην κατηγορία αυτή.

Δυστυχώς η ώρα μας, σύμφωνα με έρευνες, καλύπτει λιγότερο από το 50% των ετήσιων αναγκών της σε αίμα, από εθελοντές αιμοδότες. Έτσι είμαστε αναγκασμένοι να δαπανούμε τεράστια ποσά, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, για να καλύπτουμε τις ολοένα και περισσότερες ανάγκες για αίμα.

Αξιοσημείωτο είναι πως, περίπου 40% του πληθυσμού αναφέρει ότι δεν δίνει αίμα επειδή δεν γνώριζε την ανάγκη, δεν χρειάστηκε να δώσει, δεν ενημερώθηκε ή δεν γνωρίζει την διαδικασία αιμοδοσίας.

Αυτό λοιπόν μπορεί να αλλάξει! Στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό και αυτόνομο σύστημα αιμοδοσίας που βασίζεται σε εθελοντές αιμοδότες. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά!

-Κατ´ αρχάς θα συμβάλλει στην επίτευξη του χρονοπρογραμματισμού των χειρουργικών επεμβάσεων  και των θεραπειών στα νοσοκομεία.

-Δεν θα αναβάλλονται χειρουργεία δεν θα αναβάλλονται θεραπείες.

-Θα γίνει πιο αποτελεσματική η ίαση των ασθενειών

-Οι εθελοντές αιμοδότες αποτελούν την πιο ασφαλή κατηγορία αιμοδοτών (μειώνεται η πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών μέσω του αίματος σε 0.001%.)

-Θα γίνει σοβαρή  εξοικονόμηση πόρων τόσο για νοσοκομεία αλλά και για τον κρατικό προϋπολογισμό!

-Θα βοηθούσε στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων.

Πέρα από τη σημαντική κοινωνική της διάσταση, η αιμοδοσία μπορεί να ωφελήσει σημαντικά και την υγεία του αιμοδότη. Έρευνες έχουν δείξει:

-η δωρεά αίματος μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος

-αλλά και την εμφάνιση του καρκίνου

Επίσης  ο αιμοδότης καίει 650 θερμίδες, κατά την διάρκεια αναπλήρωσης του αίματος!

Αν όλοι μας αποφασίσουμε να δίνουμε 2 φορές το χρόνο αίμα, η επάρκεια και οι ανάγκες για αίμα στη χώρα θα καλυφθούν απόλυτα!

Καθημερινά  συμπολίτες μας, μικρά παιδιά με καρκίνο, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, θύματα τροχαίων ατυχημάτων χρειάζονται αίμα.

Κάθε μέρα στα νοσοκομεία της χώρας μας, δυστυχώς αναβάλλονται χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες, συγγενείς και φίλοι των ασθενών αναζητούν απεγνωσμένα αίμα, προκειμένου να προχωρήσει η θεραπεία των δικών τους ανθρώπων.

Καθημερινά οι γιατροί και οι νοσηλευτές, έρχονται αντιμέτωποι με ανάγκες ανθρώπων που η τελευταία τους ευκαιρία είναι η εύρεση ενός εθελοντή αιμοδότη, ενός δοτή αιμοπεταλίων ή ενός δότη μυελού των οστών!

Επαναλαμβάνω πως αν όλοι μας δίναμε 2 φορές το χρόνο αίμα οι ανάγκες της χώρας μας θα καλύπτονταν!

Τώρα που πλησιάζει το Πάσχα, κάντε το υπέρτατο δώρο στο συνάνθρωπο, χαρίστε του ζωή, δωρίστε  αίμα!

Το Wincancer μετά από ένα χρόνο λειτουργίας του, δημιούργησε τράπεζα αίματος για τους ανθρώπους που πολεμούν με τον καρκίνο, αν θέλετε μπορείτε να την ενισχύσετε  ο κωδικός της είναι 13917, δίνουμε αίμα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

 

Κρυσταλλίδου Θεοπίστη

Δημοτική Σύμβουλος Εορδαίας

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Πίστη Κρυσταλλίδου

Η Κρυσταλλίδου-Σιάχου Θεοπίστη γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα. Είναι κάτοχος ΜS Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, και απόφοιτος του Τμήματος «Διοίκηση Μονάδων Υγείας & Πρόνοιας» του ΑΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ. Εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ». Είναι Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Εορδαίας από το 2009. Διατέλεσε πρόεδρος του ΝΠΔΔ ΚΟΙΠΠΑΠ. Είναι αιρετό μέλος της Πολιτικής επιτροπής της ΝΔ. Συντονίζει το WinCancer.