Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας: Δριμεία κριτική για το θέμα των μετεγκαταστάσεων – Και αγώνας δρόμου για υπόδειξη νέων θέσεων για τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων

Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας: Δριμεία κριτική για το θέμα των μετεγκαταστάσεων – Και αγώνας δρόμου για υπόδειξη νέων θέσεων για τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Δεκτή, κατά πλειοψηφία, έκανε το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας, στη συνεχιζόμενη συνεδρίασή του το βράδυ της Τρίτης, την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της κοινότητας Ολυμπιάδας για σεβασμό στο αποτέλεσμα του άτυπου δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου στην Ολυμπιάδα, με το οποίο εκφράστηκε η κατηγορηματική αντίθεση των κατοίκων της στη μετεγκατάσταση των Αναργύρων σε περιοχή της Ολυμπιάδας.

IMG_9134

Ο δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης, επανέλαβε ότι ο δήμος δεν μπορεί να μη σεβαστεί την απόφαση των κατοίκων της Ολυμπιάδας που εκφράστηκε με τη δημοκρατική διαδικασία του άτυπου δημοψηφίσματος. Ανέφερε ότι ο δήμος Εορδαίας εξετάζει εναλλακτικές θέσεις και επιταχύνει τις ενέργειές του για να προτείνει νέες θέσεις για τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων, οι οποίες θα παρουσιαστούν σύντομα, σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. που θα πραγματοποιηθεί για το σκοπό αυτό, στην οποία θα συζητηθεί γενικότερα και το θέμα των μετεγκαταστάσεων των πληττομένων από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ οικισμών Κομάνου και Μαυροπηγής.

filippou xristina proedros olympiadas

Η πρόεδρος της Τ.Κ. Ολυμπιάδας, Χριστίνα Φιλίππου, ευχαρίστησε το Δ.Σ. που έδωσε στους κατοίκους της κοινότητας τη δυνατότητα να εκφράσουν την άποψή τους για τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων, με το άτυπο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του οποίου το 75% των κατοίκων τάχθηκε ενάντια στη μετεγκατάσταση των Αναργύρων. «Είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο το Τοπικό Συμβούλιο δεν μπορούσε να το παραβλέψει και το έκανε αποδεκτό», είπε και σημείωσε ότι το «όχι» της Ολυμπιάδας οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ένας από τους οποίου ήταν ότι εξ αρχής δεν υπήρξε επαρκής ενημέρωση των κατοίκων της Ολυμπιάδας για τη θέση που προτάθηκε και επέλεξαν οι κάτοικοι των Αναργύρων για τη μετεγκατάσταση του οικισμού τους.

 

Το θέμα στάθηκε αφορμή να εκφραστούν εκ νέου έντονες διαμαρτυρίες από παρισταμένους εκπροσώπους και κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Αναργύρων, οι οποίοι εξακολουθούν να αμφισβητούν τη νομιμότητα του συγκεκριμένου “δημοψηφίσματος”, αλλά και να εκτοξευτούν κατηγορίες για «παιχνίδια» που παίχτηκαν από κάποιους εις βάρος τόσο των κατοίκων των Αναργύρων όσο και κατά των κατοίκων της Ολυμπιάδας. Τονίστηκε μάλιστα ιδιαίτερα ότι χαμένη από την εξέλιξη αυτή θα είναι κυρίως η Ολυμπιάδα, ενώ διατύπωσαν το εύλογο ερώτημα “ποιος ωφελείται εάν δεν γίνει η μετεγκατάσταση των Αναργύρων”.

tsismalidis giorgos proedros anargyron

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αναργύρων, Γιώργος Τσισμαλίδης, τόνισε ότι δεν ευθύνονται οι κάτοικοι των Αναργύρων εάν υπήρχε πλημμελής ενημέρωση των κατοίκων της Ολυμπιάδας για την προτεινόμενη “θέση 3” και στηλίτευσε για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι δεν έγινε το δημοψήφισμα στην Ολυμπιάδα πριν 3 τουλάχιστον χρόνια και έγινε τώρα, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων. Κάλεσε τέλος το σώμα να μη βιαστεί να πάρει αποφάσεις για υπόδειξη νέων θέσεων και κυρίως να μη βιαστεί να άρει προηγούμενες αποφάσεις του για τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων.

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Παρασκευή Βρυζίδου, αναφέρθηκε εκτενώς στις θέσεις που υποδείχθηκαν στους κατοίκους των Αναργύρων, ενώ επισήμανε ότι οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας δεν εξέφρασαν από την αρχή τις αντιρρήσεις τους για την προτεινόμενη θέση. Σημείωσε πως παρ’ όλα αυτά σαφώς και θα έπρεπε να ερωτηθούν εάν συμφωνούν με τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων, αλλά δυστυχώς, λόγω των εκλογών εντός του 2014 δεν προλάβαινε να γίνει νωρίτερα το δημοψήφισμα.

Ευθύνες στην προηγούμενη αλλά και στην παρούσα δημοτική αρχή για το χειρισμό της μετεγκατάστασης των Αναργύρων και του δημοψηφίσματος στην Ολυμπιάδα  επέρριψε η επικεφαλής της “Εορδαϊκής Ανατροπής”, Ιωάννα Ανδρονικίδου, η οποία  κατήγγειλε ότι παίζονται «παρασκηνιακά παιχνίδια» και «συμφέροντα». Άσκησε συνολικότερα δριμεία κριτική για την ολιγωρία των μετεγκαταστάσεων Κομάνου και Μαυροπηγής, λέγοντας ότι με τους Αναργύρους «η ιστορία επαναλαμβάνεται». Επέσεισε δε τον κίνδυνο «στο τέλος οι κάτοικοι των Αναργύρων να μάς γυρίσουν την πλάτη» και ζήτησε να ανατεθεί σε τεχνοκράτες η εκπόνηση πλήρους φακέλου με τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων.

Φόβους ότι η μετεγκατάσταση των Αναργύρων δεν θα προχωρήσει λόγω και της οικονομικής κατάστασης της χώρας, εξέφρασε η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Αντωνία Χόλμπα, η οποία κάλεσε τους κατοίκους του οικισμού να ξεσηκωθούν και να αγωνιστούν μαζί με τους κατοίκους των άλλων υπό μετεγκατάσταση οικισμών, διότι, όπως σημείωσε, από τα παραδείγματα του Κομάνου και της Μαυροπηγής φαίνεται ότι υπονομεύεται η οργανωμένη μετεγκατάσταση οικισμών, ιδιαίτερα τώρα που οι πιστώσεις που απαιτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό καθορίζονται από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές της χώρας.

«Δεν τα πήγε καλά η περιοχή μας με τις μετεγκαταστάσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του “Ρεύματος Πολιτών Εορδαίας”, Δημήτρης Ζαραφίδης. Επισήμανε ότι για την περίπτωση του Κομάνου δόθηκαν πολύ νωρίς τα χρήματα της απαλλοτρίωσης και αφού άργησε ο νέος οικισμός τα χρήματα διατέθηκαν στην αγορά σπιτιών, εκφράζοντας μάλιστα φόβους ότι το ίδιο θα γίνει και με τη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής. Υπογράμμισε ότι οι Ανάργυροι είναι ευπρόσδεκτοι στην Εορδαία και κάλεσε τη δημοτική αρχή στην περίπτωση των Αναργύρων να βιαστεί και να βρει ένα τόπο που δεν θα χρειάζεται δημοψήφισμα.

Την αγανάκτηση των κατοίκων των Αναργύρων για το δημοψήφισμα της Ολυμπιάδας μετέφερε και ο νομικός συμπαραστάτης της Επιτροπής Αγώνα των Αναργύρων, Γιάννης Πατσίκας, δηλώνοντας ότι «το δημοψήφισμα ήταν λάθος».  Πουθενά αλλού, είπε, δεν έγινε αντίστοιχο δημοψήφισμα και κάλεσε τη δημοτική αρχή να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός πρότυπου οικισμού για Ανάργυρους και Μαυροπηγή μαζί.

               

  “Να τα βρουν Ολυμπιάδα- Ανάργυροι”

 

proedros perifer symvouliou kotsidis giorgΣε παρέμβασή του ο παριστάμενος πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και π. δημοτικός σύμβουλος Εορδαίας, Γιώργος Κωτσίδης, εξέφρασε τη λύπη του για την αρνητική εξέλιξη που σηματοδοτεί το δημοψήφισμα της Ολυμπιάδας και ζήτησε από όλους να ρίξουν νερό στο κρασί τους, ενώ αντίστοιχη άποψη διατύπωσε και ο δ.σ. της πλειοψηφίας, Χρήστος Κατσίνας, λέγοντας ότι «πρέπει να καθίσουμε και να βρούμε έναν κοινό τόπο».

Τη λύπη του που κάποιοι έβαλαν τα δύο χωριά που διατηρούσαν πάντα ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις να μαλώνουν μεταξύ τους, εξέφρασε ο δ.σ. της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννη Ασπράγκαθος. Επέκρινε τη διαδικασία του δημοψηφίσματος στην Ολυμπιάδα λέγοντας πως σε καμία άλλη μετεγκατάσταση δεν έγινε αντίστοιχο δημοψήφισμα. Ζήτησε μάλιστα από τους κατοίκους της Ολυμπιάδας και των Αναργύρων να καθίσουν και «να τα βρουν» και ήταν ο μοναδικός δ.σ. που ψήφισε ΟΧΙ για έγκριση της απόφασης του Τ.Σ. Ολυμπιάδας για επικύρωση το δημοψηφίσματος, διαχωρίζοντας τη θέση του από τη στάση της παράταξής του.

«Εγκληματική αδιαφορία» στην προηγούμενη δημοτική αρχή καταλόγισε η δ.σ. Σοφία Απαζίδου, κάνοντας μάλιστα λόγο για «παιχνίδι για το που θα πάνε τα χρήματα του Τοπικού Πόρου των Αναργύρων». Κατήγγειλε ότι υπάρχει ολόκληρο παρασκήνιο με τη συρρίκνωση του δήμου Εορδαίας και δήλωσε ότι απέχει από την ψηφοφορία γιατί δεν θέλει να νομιμοποιήσει μια απόφαση με την οποία διαφωνεί.

Ενστάσεις για τη διαχείριση του θέματος των Αναργύρων αλλά και συνολικά για την αδικαιολόγητη ολιγωρία στο θέμα των μετεγκαταστάσεων εξέφρασαν και η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Εορδαίας, Κλεοπάτρα Καλαμάρα και Δημήτρης Πεταλίδης αντίστοιχα. Τόνισαν ότι οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας με την απόρριψη της μετεγκατάστασης των Αναργύρων στην περιοχή τους χάνουν την ευκαιρία της οικιστικής ανάπτυξης του χωριού τους που θα απέφερε σημαντικά πλεονεκτήματα στον οικισμό και τους κατοίκους της. «Οξύμωρο να τίθεται σε δημοψήφισμα θέμα οικιστικής ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Καλαμάρα, ενώ ο κ. Πεταλίδης ζήτησε να μην λάβει υπόψη του το Δ.Σ. το δημοψήφισμα της Ολυμπιάδας και να κοιτάξει την αναπτυξιακή του προοπτική.

Από την ψηφοφορία απείχε η Α. Χόλμπα καθώς όπως υπενθύμισε απείχε και στην ψηφοφορία για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος στην Ολυμπιάδα, καθώς και η Σοφία Απαζίδου που είχε εκφράσει νωρίτερα τους λόγους της διαφωνία της.

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη