Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ: Ζητά παράταση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας

ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ: Ζητά παράταση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Υπέρ της παράτασης των πεντάμηνων συμβάσεων των 113 εργαζομένων στο Δήμο Εορδαίας μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, οι οποίες λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου, τάσσεται το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας, το οποίο στη χθεσινοβραδινή του ενέκρινε ομόφωνα σχετική εισήγηση του δημάρχου Σάββα Ζαμανίδη.

Συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας υιοθέτησε το αίτημα- υπόμνημα  των πενταμηνιτών της κοινωφελούς εργασίας για παράταση των συμβάσεών τους, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να μπουν στο ταμείο ανεργίας.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Ζαμανίδης, ο δήμος Εορδαίας θα ενώσει τη φωνή του με τη φωνή των συμβασιούχων και θα διεκδικήσει μαζί με τους άλλους δήμους και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) την παράταση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.

3

Σε παρέμβασή τους εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής των συμβασιούχων του προγράμματος αυτού τόνισαν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες υπηρεσιών του δήμου, καθώς λόγω ότι δεν έγιναν προσλήψεις τα τελευταία χρόνια οι υπηρεσίες του έχουν υποστελεχωθεί «και αν λείψουμε και εμείς ο δήμος δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στους δημότες.»

Σημειωτέον ότι στο αίτημα που θα αποστείλει ο δήμος Εορδαίας στην κυβέρνηση και στα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών θα υπογραμμίζεται ότι οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν κενές θέσεις στις υπηρεσίες του δήμου, είναι δηλαδή απαραίτητοι στο δήμο γιατί καλύπτουν πράγματι πάγιες και διαρκείς ανάγκες του. Ταυτόχρονα θα τονίζεται η ανάγκη μόνιμης λύσης του προβλήματος με προκήρυξη προσλήψεων μονίμων θέσεων εργασίας, με την απαιτούμενη χρηματοδότηση, γιατί πολλές υπηρεσίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω σοβαρής υποστελέχωσης.

2

Δείτε τι αναφέρουν οι συμβασιούχοι στο υπόμνημά τους προς το Δ.Σ.:

«Όπως όλοι γνωρίζετε από τις αρχές του Αυγούστου του 2015 έως και σήμερα ο Δήμος μας έχει στελεχωθεί με εργαζομένους του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΑΕΔ μέσω της πρόσκλησης 2/2015.

Οι εργαζόμενοι, έχουμε ενσωματωθεί πλήρως σε όλες τις Υπηρεσίες του Δήμου καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των τμημάτων τοποθέτησης μας. Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας σε νευραλγικές θέσεις του Δήμου, κληθήκαμε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να καλύψουμε τα τεράστια κενά που αυτή τη στιγμή υπάρχουν, λόγω απαγόρευσης των προσλήψεων στο Δημόσιο τομέα. Αυτή τη στιγμή στο Δήμο μας εργαζόμαστε πάνω από 100 οικογένειες με μισθό τα 495€ στην καλύτερη των περιπτώσεων οπού δυστυχώς πριν το τέλος του 2015 θα βρεθούμε και πάλι μπροστά στο τέρας της ανεργίας, μην μπορώντας καν να διεκδικήσουμε την τακτική επιδότηση του ταμείου ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Δυστυχώς, τα δικαιώματα μας δεν αναγνωρίζονται ως ισότιμα με τους υπόλοιπους μόνιμους εργαζομένους στο Δήμο κατά παρέκκλιση τόσο της εργατικής νομοθεσίας όσο και της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Αυτή η αδικία, οδηγεί στην στέρηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων μας και ωθεί εμάς και τις οικογένειες μας στην εξαθλίωση και τη κατάθλιψη.

Με την επιστολή μας αυτή θέτουμε λοιπόν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στο Δημοτικό Συμβούλιο τα παρακάτω θέματα προς συζήτηση:

  • Την λήψη απόφασης του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου για διεκδίκηση από το Δήμο Εορδαίας παράτασης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας με κάθε δυνατό τρόπο, καθώς η εργασία μας είναι απαραίτητη τόσο σε εμάς τους εργαζομένους, όσο και στα ίδια τα Τμήματα και τις Υπηρεσίες στις οποίες εργαζόμαστε και με την αποχώρηση μας αποστελεχώνονται.
  • Αναγνώριση προϋπηρεσίας, οικογενειακής κατάστασης και άμεση καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζομένους που το δικαιούνται.
  • Παροχή Μ.Α.Π. που οφείλει ο Δήμος να παρέχει στους εργαζόμενους που το δικαιούνται βάσει και σχετικής οδηγίας που έχει σταλεί από τον ΟΑΕΔ.
  • Έμπρακτη υποστήριξη και συμπαράσταση στον αγώνα μας για παραμονή στην εργασία μας.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να θέσει υπό συζήτηση και να αποφασίσει άμεσα θετικά στα προαναφερθέντα ζητήματα, καθώς η ανεργία αντιμετωπίζεται με τη δημιουργία νέων θέσεων σταθερής απασχόλησης και όχι με προγράμματα  ανακύκλωσης εργαζομένων.»

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη