Αρχική > Slider > Δήμος Εορδαίας: Συστάθηκε η πενταμελής επιτροπή για τα αδέσποτα – Σε ένα 10ήμερο 30 νέα κελιά στο Κυνοκομείο – Εργασίες και στο χώρο της ΑΕΒΑΛ – Σύμβαση με 2 κτηνιάτρους για στειρώσεις

Δήμος Εορδαίας: Συστάθηκε η πενταμελής επιτροπή για τα αδέσποτα – Σε ένα 10ήμερο 30 νέα κελιά στο Κυνοκομείο – Εργασίες και στο χώρο της ΑΕΒΑΛ – Σύμβαση με 2 κτηνιάτρους για στειρώσεις

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΝΩ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ

Συνεχίζονται οι ενέργειες του δήμου Εορδαίας προκειμένου να αντιμετωπίσει το σημαντικό ζήτημα των αδέσποτων ζώων στην πόλη της Πτολεμαΐδας και τις τοπικές κοινότητες, τη στιγμή μάλιστα που τα κρούσματα επιθέσεων από αδέσποτα σκυλιά προς πολίτες πληθαίνουν. Τελευταίο συμβάν η επίθεση ενός σκύλου σε μια γυναίκα, προχθές στην Πτολεμαΐδα, ενώ το πρόβλημα συνεχίζει να εντείνεται.

Από πλευράς του ο δήμος Εορδαίας, όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π», ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα αδέσποτων ζώων Τάσος Λόφτσαλης, έχει συστήσει την αρμόδια πενταμελής επιτροπή, που θα κρίνει αν τα ζώα που θα συλλέγονται θα τσιπάρονται, εμβολιάζονται, στειρώνονται και ποια από αυτά θα είναι κατάλληλα ώστε να ενταχθούν εκ νέου στο φυσικό τους περιβάλλον, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Την πενταμελή επιτροπή απαρτίζουν οι:

  • Στόιτσης Γιάννης Κτηνίατρος (αναπληρωματική Δήμητρα Μανώλα)
  • Εκπρόσωπος δήμου Λόφτσαλης Τάσος (αναπληρωτής Δημήτρης Τσεχελίδης)
  • Εκπρόσωπος Φιλοζωικής Βάσω Σαμαρά (αναπληρώτρια Ζωή Κρυσταλλίδου)
  • Εκπρόσωπος Φιλοζωικής Τριανταφυλλιά Πέτρου (αναπληρώτρια Ευγενία Βαμβακά)
  • Εκπαιδευτής Σκύλων Πελαγίδης Κώστας (αναπληρωτής Θεόδωρος Ξινός)

Εν τω μεταξύ, σε δωρεάν επεμβάσεις στειρώσεων των ζώων συντροφιάς, που φιλοξενούνται στο χώρο του δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων Πτολεμαΐδας, θα προχωρήσει η Help Animal International και ο κτηνίατρος Αλέξανδρος Κονδυλίδης. Η συγκεκριμένη δράση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020, από τον Δήμο Εορδαίας σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία.
Ο Δήμος Εορδαίας, επίσης, έχει εγκρίνει κονδύλι 20.000 ευρώ και συνεργάστηκε με δύο ενδιαφερόμενους κτηνιάτρους της περιοχής, προκειμένου να προχωρούν οι στειρώσεις, τα τσιπαρίσματα και ο πλήρης εμβολιασμός των ζώων, να εκδίδεται το βιβλιάριό τους και έπειτα να αποφασίζει η πενταμελής επιτροπή του δήμου αν είναι κατάλληλα για επανένταξη ή όχι.

 

Συνεχίζονται οι εργασίες στο Κυνοκομείο και την ΑΕΒΑΛ

Παράλληλα, με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες στο Δημοτικό Κυνοκομείο όπου 30 νέα κελιά θα είναι έτοιμα το επόμενο δεκαήμερο, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί και η περίφραξη στο χώρο της ΑΕΒΑΛ, όπου επίσης έχει διαμορφωθεί ώστε να υποδέχεται τα ζώα, αλλά στην παρούσα φάση η περίφραξη δεν επαρκεί και εικάζεται ότι τα ζώα φεύγουν.

Σε ό,τι αφορά το Κυνοκομείο, προχωράει η προμήθεια κτηνιατρικού εξοπλισμού, με διαγωνισμό, ενώ σε μια ακόμη δράση θα γίνουν τέσσερα (4) ειδικά αφοδευτήρια για σκύλους σε τέσσερις άκρες της πόλης, όπως τόνισε ο κ. Λόφτσαλης. Επίσης, έχει προκύψει και η τεχνική περιγραφή του αυτοκινήτου με το οποίο θα γίνεται η περισυλλογή των αδέσποτων.
Από εκεί και πέρα, ο δήμος έχει κάνει αίτηση στο «Φιλόδημος» για επέκταση του Κυνοκομείου, με 60 επιπλέον θέσεις – κελιά.

 

Επί του παρόντος περισυλλέγονται μόνο σκυλιά μετά από έκτακτες περιπτώσεις

Ωστόσο στην παρούσα φάση η περισυλλογή των ζώων έχει σταματήσει μιας και ο αρμόδιος υπάλληλος έχει παραιτηθεί και όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Λόφτσαλης γίνονται επεμβάσεις για έκτακτα περιστατικά, μετά από εισαγγελική παραγγελία, όταν υπάρχει κάποιο συμβάν, όπως το πρόσφατο με τη γυναίκα που δάγκωσαν στην Πτολεμαΐδα. Μέχρι να οργανωθεί το κομμάτι αυτό και να βρεθεί υπάλληλος, τονίζει ο κ. Λόφτσαλης, υπάρχει η δυνατότητα επέμβασης μόνο σε άμεσες περιπτώσεις.

Ωστόσο στο Κυνοκομείο δεν υπάρχει επί του παρόντος άλλος χώρος για φιλοξενία ζώων, ενώ και κάποια νέα σκυλιά που πήγαν το τελευταίο διάστημα τους επιτέθηκαν παλαιότερα σκυλιά.

Το θέμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων είναι εξαιρετικά σοβαρό και γίνεται συχνά πεδίο συγκρούσεων, καταγγελιών (με σοβαρές αιχμές, όχι επίσημες, ωστόσο, επί του παρόντος) μεταξύ του φιλοζωικού κινήματος και των εμπλεκόμενων προσώπων στην περισυλλογή αδέσποτων ζώων, με το θέμα να μην αποκλείεται να πάρει και διαστάσεις…

 

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team