Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Ενέργεια > Δήμος Αμυνταίου: Εξέλιξη κατολισθήσεων και ρηγματώσεων εδαφών στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Αναργύρων

Δήμος Αμυνταίου: Εξέλιξη κατολισθήσεων και ρηγματώσεων εδαφών στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Αναργύρων

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Την Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 και ώρα 11:00π.μ., συνήλθε σε συνεδρίαση το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αμυνταίου με θέμα «Εξέλιξη κατολισθήσεων και ρηγματώσεων εδαφών στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Αναργύρων, συνέχιση κήρυξης ευρύτερης περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αμυνταίου. Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν οι εξής :

 • Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, Δήμαρχος Αμυνταίου
 • Στέφανος Μπίρος, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας
 • Κωνσταντίνος Γέρου, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας
 • Απόστολος Θεοδώρου, αντιδήμαρχος Δήμου Αμυνταίου
 • Χρήστος Ιωάννου, αντιδήμαρχος Δήμου Αμυνταίου
 • Μιχαήλ Χρήστος, προϊστάμενος τμήματος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας
 • Κοσμίδης Ιορδάνης, διευθυντής ΚΟΠΔ Δ.Ε.Η.
 • Ευάγγελος Καζίας, Δ.Ε.Η. Α.Η.Σ. Αμυνταίου
 • Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Δήμου Αμυνταίου:
 1. Τ.Κ. Αναργύρων, Τσισμαλίδης Γεώργιος
 2. Τ.Κ. Βαλτονέρων, Παναγιωτίδης Γεώργιος
 • Χρήστος Σπυρίδης, διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πτολεμαΐδας
 • Αργύρης Βολιώτης, μέλος Σ.Τ.Ο. Δήμου Αμυνταίου
 • Σάββας Καρανικόλας, προϊστάμενος Δ.Ε.Δ.ΔΗ.Ε. Α.Ε. Αμυνταίου
 • Χρήστος Αβραμίδης, υποδιοικητής Αστυνομικού τμήματος Αμυνταίου
 • Κωνσταντίνος Κασσελούρης, αντιπρόσωπος Α/Φ Αμυνταίου, ελληνικός στρατός
 • Αναστασία Αλληλόμη, προϊσταμένη Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Αμυνταίου
 • Αναστάσιος Κατσουπάκης, προϊστάμενος τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Εύρυθμης Λειτουργίας Οικισμών Δήμου Αμυνταίου.
 • Θόδωρος Πελεκούδας, ειδικός συνεργάτης δήμου Αμυνταίου

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου ενημέρωσε το συντονιστικό τοπικό όργανο ότι η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της περιοχής των κοινοτήτων Αγίων Αναργύρων, Βαλτονέρων, Ροδώνα, Πεδινού και Φανού του Δήμου Αμυνταίου, σύμφωνα με την αριθ. πρωτ. 228911/1316(22-12-2017) απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας λήγει στις 22 Ιουνίου 2018 και πρότεινε την λήψη απόφασης για συνέχιση της κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των παραπάνω περιοχών, γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία (έγγραφα και μελέτες αρμόδιων υπηρεσιών) ότι τα φαινόμενα των ρηγματώσεων εδαφών και της γεωτεχνικής αστάθειας της περιοχής έχουν σταματήσει.

Το Σ.Τ.Ο. Πολιτικής προστασίας του Δήμου Αμυνταίου δεν έχει τις επαρκείς γνώσεις και εξειδίκευση για να τεκμηριώσει απόψεις περί παύσης των κατολισθητικών φαινομένων και κύριο μέλημα του πρέπει να είναι η διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων και μια απόφαση μη συνέχισης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις  στους κατοίκους των περιοχών αυτών, αφού θα δώσει το αίσθημα ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω κίνδυνοι.

Επιπλέον επεσήμανε ότι υπάρχει ανησυχία των κατοίκων, οι οποίοι αναφέρουν συνεχή αύξηση των ρηγματώσεων εδαφών και προβλήματα στις στήλες άντλησης των υδρογεωτρήσεων λόγω μικρών μετατοπίσεων εδαφών».

Ο Περιφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας Δυτικής Μακεδονίας, κ. Στέφανος Μπίρος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Γέρου τόνισαν ότι λίγες ημέρες πριν τη μεγάλη κατολίσθηση εδαφών στο ορυχείο Αμυνταίου η Δ.Ε.Η. ανέμενε κατολισθητικά φαινόμενα πολύ μικρότερης έκτασης και συνεπώς οι προβλέψεις της Δ.Ε.Η. δεν ήταν επιτυχείς. Εφόσον έως σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία αρμόδιων φορέων για εκτίμηση των φαινομένων ανέφεραν ότι συμφωνούν με την πρόταση του Δημάρχου.

Ο εκπρόσωπος της Δ.Ε.Η. Διευθυντής Κ.Ο.Π.Δ. κ. Ιορδάνης Κοσμίδης τόνισε  ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση του δημάρχου, γιατί με βάση τις μέχρι σήμερα συστηματικές μετρήσεις των μετακινήσεων από την Δ.Ε.Η., εκτιμάται ότι δεν προκύπτει η εξέλιξη φαινομένων γεωτεχνικής αστάθειας της περιοχής.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Βαλτονέρων ενημέρωσε για  την υπεράντληση που έχει υποστεί ο υδροφόρος ορίζοντας της ευρύτερης περιοχής του ορυχείου από τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Δ.Ε.Η. και τα προβλήματα που πιθανά έχουν προκύψει λόγω υδάτων στα χαμηλότερα στρώματα εκσκαφών του ορυχείου και συμφώνησε με την πρόταση του Δημάρχου Αμυνταίου.

Όλοι οι υπόλοιποι παρόντες, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών, πρόεδροι κοινοτήτων και υπηρεσιών συμφώνησαν με την πρόταση του Δημάρχου Αμυνταίου.

Γι αυτό αποφασίστηκε η κατάθεση αιτήματοςπαράτασης της κήρυξης των περιοχών των κοινοτήτων Αναργύρων, Βαλτονέρων, Ροδώνα, Πεδινού και Φανού του Δήμου Αμυνταίουσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Από το Γραφείο Δημάρχου

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis
x

Check Also

Εργοτάξιο «ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5»: Επικάλυψη της πιο υψηλής οροφής στην Ελλάδα -Εντυπωσιακές εικόνες!

Μοίρασε το άρθρο...FacebookTwitteremail Στα 133 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της γης, στο εργοτάξιο του ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5, στην Πτολεμαΐδα, ...