Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Δημήτρης Ζαραφίδης: Ο λιγνίτης θα είναι εδώ γι’ άλλα 40 χρόνια

Δημήτρης Ζαραφίδης: Ο λιγνίτης θα είναι εδώ γι’ άλλα 40 χρόνια

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Η εκμετάλλευση λιγνίτη στην περιοχή μας (Δυτική Μακεδονία) θα συνεχιστεί τουλάχιστον γι’ άλλα 40 χρόνια, θα συμπληρώσει δηλαδή περισσότερο από έναν αιώνα, υποστήριξε ο διευθυντής Λειτουργικής Υποστήριξης του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Ζαραφίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, για την εορταστική εκδήλωση – συναυλία με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, που διοργανώνει η ΔΕΗ με αφορμή τον εορτασμό των 60 χρόνων λειτουργίας των Ορυχείων στη Δυτική Μακεδονία, στις 3 Δεκεμβρίου στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης Κοζάνης.

Η εκμετάλλευση του λιγνίτη στην περιοχή μας, είπε, συμπλήρωσε μεν τα 60 χρόνια «αλλά θα συνεχίσει και στο εξής, θα ξεπεράσει τον Αιώνα», δήλωσε μεταξύ άλλων το στέλεχος της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα ο κ. Ζαραφίδης αφού παρέθεσε ιστορικά στοιχεία αναφορικά με την έναρξη εξόρυξης λιγνίτη στην περιοχή μας, αναφέρθηκε και στις επενδύσεις που προγραμματίζει η ΔΕΗ για την επόμενη περίοδο, λέγοντας ότι τον Γενάρη του 1956 ο Μποδοσάκης ιδρύει την εταιρεία ΛΙΠΤΟΛ (Λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας), τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς αρχίζουν οι εργασίες στο Βιομηχανικό Συγκρότημα και τον Ιούλιο του 1957 εγκαινιάζεται το έργο από τον Βασιλιά Παύλο. «Από τότε αρχίζει σταδιακά η κατασκευή και λειτουργία των Σταθμών και Ορυχείων ξεκινώντας από τον ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ και το Βιομηχανικό Συγκρότημα μέχρι την κατασκευή της 5ης Μονάδας.» Χαρακτήρισε μάλιστα τη νέα, 5η Μονάδα που κατασκευάζει η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα «μια μεγάλη επένδυση που θα αξιοποιήσει στο έπακρο το κοίτασμα της Ποντοκώμης, που για την απαλλοτρίωση του Οικισμού η ΔΕΗ έχει ήδη καταθέσει το επίσης μεγάλο ποσό των 144 εκατομ. ευρώ και θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση 10.500στρεμ. στην περιοχή της Ποντοκώμης (Νοτιοδυτικό Πεδίο).»

Ανέφερε επίσης ότι «στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κατασκευή της μονάδας Μελίτη ΙΙ με συνεργατικό σχήμα, μια επένδυση 700 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Φλώρινας (Βεύη και Κλειδί)» και τόνισε ότι: με τις επενδύσεις αυτές «θα εκσυγχρονιστεί ο στόλος των Μονάδων της ΔΕΗ στην περιοχή, ώστε ο λιγνίτης να συνεχίσει να κατέχει δεσπόζουσα θέση στην ηλεκτροπαραγωγή της Χώρας για τα επόμενα 40 χρόνια, με ένα ποσοστό της τάξης 30 %- 35%» και ανέφερε ως κατακλείδα ότι «ο λιγνίτης συμπλήρωσε μεν τα 60 χρόνια αλά θα συνεχίσει και στο εξής, θα ξεπεράσει τον Αιώνα.»

Ερωτηθείς εξάλλου από τον «e-ptolemeos.gr» για το εάν αυτή η διοργάνωση της εκδήλωσης για τα  60χρονα των Ορυχείων στην περιοχή μας έγινε λίγο αιφνίδια, ο κ. Ζαραφίδης είπε ότι «η  εκδήλωση αυτή γίνεται για να τονώσουμε το ηθικό του κόσμου, για να δει ότι είμαστε παρόντες ως λιγνιτική παραγωγή, γιατί είναι εποχές δύσκολες για το λιγνίτη και την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη» και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε με την μονάδα 5 και την μονάδα 2 στην Μελίτη στη συνέχεια, εκσυγχρονίζοντας τις μονάδες μας, γι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα κοιτάσματα της περιοχής μας.»

img_8543

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη