Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Δημιουργείται Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας – Η σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και ΕΤΕΑΝ θα υπογραφεί μετά τις γιορτές στην Αθήνα

Δημιουργείται Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας – Η σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και ΕΤΕΑΝ θα υπογραφεί μετά τις γιορτές στην Αθήνα

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

 

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία της δημιουργίας ενός ταμείου που θα ανταποκρίνεται στις χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων της περιοχής, με την επωνυμία «Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης και ο πρόεδρος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) Κωνσταντίνος Γαλιάτσος, αναφέρθηκαν στο ρόλο που θα παίξει το υπό ίδρυση Ταμείο στην ανάπτυξη της περιοχής και στα οφέλη που θα προκύψουν. Επίσης, παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος και οι πρόεδροι των ΕΒΕ Κοζάνης και Φλώρινας, Κώστας Κυριακίδης και Σάββας Σαπαλίδης αντιστοίχως, οι οποίοι χαιρέτησαν την πρωτοβουλία, αναφερόμενοι στην ώθηση που μπορεί να δώσει στις επιχειρήσεις της περιοχής.

«Ύστερα από αξιολόγηση των δεδομένων, των πορισμάτων και τις διερευνητικές συναντήσεις, καταλήξαμε στη σύσταση του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (ΤΑΔΥΜ), αξιοποιώντας πόρους του ΕΑΠ και του ΕΤΕΑΝ, που να ανταποκρίνεται στις χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων της περιφέρειάς μας», υπογράμμισε ο Θ. Καρυπίδης. Να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση αυτού του νέου Ταμείου προέρχεται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μέσα από τον Τοπικό Πόρο και από το ΕΤΕΑΝ. Κάθε φορέας χρηματοδοτεί με 5.000.000 ευρώ το νέο εγχείρημα. Μετά την έγκριση που απαιτείται από το περιφερειακό συμβούλιο, η δημιουργία του ΤΑΔΥΜ γίνεται πραγματικότητα με την σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί αμέσως μετά τις γιορτές στην Αθήνα, μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ΕΤΕΑΝ Α.Ε.

Το Ταμείο αυτό θα μπορεί να παρέχει εγγυήσεις με εναλλακτικούς ευνοϊκούς όρους προς όφελος των επιχειρήσεων, ενδεικτικά για δάνεια, εγγυητικές προκαταβολής και καλής εκτέλεσης ρύθμιση οφειλών υπό προϋποθέσεις. Σκοπός της σύστασης του ΤΑΔΥΜ, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, είναι «η βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, η ενθάρρυνση των επενδύσεων και η εν γένει ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας. Για την εκπλήρωση του σκοπού το ΤΑΔΥΜ, μέσω της ΕΤΕΑΝ Α.Ε., θα σχεδιάζει τα αναγκαία χρηματοοικονομικά προϊόντα μέσω των οποίων μπορεί να επενδύσει σε περισσότερα από ένα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής. Το Ταμείο θα λειτουργεί ως ξεχωριστή λογιστικά χρηματοδοτική μονάδα στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ για την υλοποίηση προγραμμάτων με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων και την χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας». Επίσης, ο Θ. Καρυπίδης τόνισε ότι «η πρωτοβουλία μας αυτή υποστηρίζεται σε εθνικό επίπεδο από την κυβέρνηση», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τόσο τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όσο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ Α.Ε. Κωνσταντίνος Γαλιάτσος, αναφέρθηκε στα εξής: πρώτον για ποιο λόγο έχει νόημα να δημιουργηθεί αυτό το Ταμείο, δεύτερο ποιος είναι ο τρόπος λειτουργίας του Ταμείου και τρίτο, ποια είναι τα οφέλη από τη δημιουργία του. Σχετικά με τους λόγους δημιουργίας, σημείωσε ότι οι βασικοί λόγοι είναι δύο: ο πρώτος είναι οι «αστοχίες της αγοράς», που διαπιστώνονται σε όλες τις οικονομίες. Γι’ αυτό σ’ όλη την Ευρώπη έχουν δημιουργηθεί αντίστοιχοι αναπτυξιακοί φορείς. Οι «αστοχίες της αγοράς» στην Ελλάδα της κρίσης είναι πολύ μεγαλύτερες. Σχετίζονται κυρίως με την πλημμελή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και με το πρόβλημα της ρευστότητας. Επίσης, ο κ. Γαλιάτσος, παρατήρησε ότι λείπει ένας φορέας χρηματοδότησης της περιφερειακής ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι «είναι ένας βασικός λόγος για τη δημιουργία του Ταμείου». Ως προς τον τρόπο λειτουργίας, του ΤΑΔΥΜ, υπογράμμισε ότι «θα αξιοποιηθεί η ευέλικτη δομή και τεχνογνωσία του ΕΤΕΑΝ, ενώ θα αξιοποιηθεί επίσης, η εξειδικευμένη γνώση της Περιφέρειας, η οποία θα χαράσσει και τη στρατηγική του Ταμείου».

Την έγκριση για την δημιουργία του ΤΑΔΥΜ, αναμένεται να δώσει το περιφερειακό συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου ξεκινά σε λίγη ώρα.

img_6929 img_6930 img_6935 img_6967 img_6976 img_6991

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Εμπορικός Σύλλογος Εορδαίας: Η νέα αφίσα – Τι ώρα θα λειτουργούν τα καταστήματα με click away

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Δείτε επίσης στο E-PTOLEMEOS.GR: Ραγδαίες εξελίξεις: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Κοζάνης για τα ετεροχρονισμένα κρούσματα- Στην ...