Αρχική > Slider > Διαφωνία Καρυπίδη- Δημάρχων για τα 5 εκ. € του TAP

Διαφωνία Καρυπίδη- Δημάρχων για τα 5 εκ. € του TAP

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

 

Αντιδράσεις για το που θα κατευθυνθούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ που πρόκειται να διατεθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ως ανταποδοτικό όφελος από την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) και προορίζονται για υλοποίηση δράσεων στους δήμους από τους οποίους θα διέλθει ο TAP, εκφράστηκαν από τους δήμους στη συνάντηση εργασίας που συγκάλεσε την Πέμπτη ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης.

DSC_7950

Στη συνάντηση αυτή με τους εμπλεκόμενους φορείς, με θέμα τη διαχείριση και υλοποίηση του χρηματοδοτικού προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) της Κοινοπραξίας του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου – ΤΑΡ, επρόκειτο να γίνει η αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι εμπλεκόμενοι δήμοι και να καθοριστούν οι άξονες κατανομής των 5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση αξιοποίησης του κονδυλίου που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης, το 20% του συνολικού ποσού να διατεθεί για την αντιμετώπιση της φτώχειας, 40%-45% στους δήμους από τους οποίους θα διέλθει ο αγωγός ΤΑΠ (Αμυνταίου, Εορδαίας, Άργους Ορεστικού, Καστοριάς και Νεστορίου), ποσό ύψους 1 εκατ. € να διατεθεί για την εκπόνηση μεταπτυχιακών σπουδών στον τομέα της ενέργειας και τη στήριξη του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ, αλλά και ένα κομμάτι για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

DSC_8030

Ο περιφερειάρχης πρότεινε επίσης να γίνει μια Επιτροπή Παρακολούθησης και η κατανομή των κονδυλίων στους δικαιούχους να γίνεται με τη λογική του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης που δίνει η ΔΕΗ στους ενεργειακούς δήμους της περιοχής.

Η πρόταση του Περιφερειάρχη ωστόσο προξένησε αντιδράσεις, και συγκεκριμένα για το κομμάτι που αφορά στο ποσοστό που προορίζεται για τους θιγόμενους δήμους, αλλά και για το 1 εκ. ευρώ περίπου που προτείνεται για τη δημιουργία Μεταπτυχιακού Τμήματος στην Καστοριά.

Μιλώντας στον «Π» ο δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης, ανέφερε ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τους δήμους από τους οποίους θα διέλθει ο αγωγός  ανέρχονται στα 11 εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι προτάσεις του δήμου Καστοριάς. Σχολιάζοντας ειδικότερα την πρόταση του περιφερειάρχη είπε ότι «η πρόταση να δοθεί 1 εκ. € για το Πανεπιστήμιο και 1 εκατ. € για τη φτώχεια μάς βρήκε αντίθετους. Είμαστε ως δήμοι σε συνεργασία μεταξύ για το πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να καθορίζονται πρόχειρα οι άξονες κατανομής του τέλους αυτού και τον πρώτο λόγο θα πρέπει να έχουν οι ίδιοι οι δήμοι από τους οποίους θα διέλθει ο TAP.»

Σημειωτέον ότι ο δήμαρχος Εορδαίας πρότεινε να γίνουν διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ποσού των 5 εκ. € που θα δοθεί για την κατασκευή του TAP και το ποσό αυτό «να πάει αποκλειστικά για έργα στους δήμους από τους οποίους περνά ο αγωγός, με τη σύμφωνη γνώμη του κάθε δήμου.»

«Εκφράσαμε διαφωνία, κυρίως για τους άξονες προτεραιότητας, για το που θα πάνε δηλαδή τα χρήματα», ανέφερε ο Δήμαρχος Αμυνταίου, Κώστας Θεοδωρίδης, με δήλωσή του στον «Π». Επισήμανε ότι είναι «αναγκαίο το 1 εκατ. ευρώ για την φτώχεια, καθώς υπάρχει ανάγκη να παρέμβουμε σε κοινωνικά θέματα.» Εξέφρασε προβληματισμό για το κατά πόσο θα αποδώσει το κονδύλι για την επιχειρηματικότητα, ενώ για τα υπόλοιπα χρήματα τόνισε πως «πρέπει να διατεθούν στους δήμους, σε έργα και δράσεις που θα αποφασισθούν από τους δήμους».

Ο δήμαρχος Αμυνταίου σημείωσε πως στην παραπάνω συνάντηση εργασίας τέθηκε και το ζήτημα της διεκδίκησης τέλους διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου σε ετήσια βάση, «που πρέπει να διεκδικηθεί από την εταιρεία και την Πολιτεία». Μάλιστα ο ίδιος πρότεινε να εκπονηθεί από την ΑΝΚΟ επιχειρησιακό σχέδιο διεκδίκησης και διαχείρισης του τέλους αυτού.

Στη συνάντηση προτάθηκε εξάλλου το κριτήριο κατανομής του κονδυλίου αυτού στους δήμους από τους οποίους θα διέλθει ο αγωγός να είναι αναλογικό, ανάλογο δηλαδή με το μήκος του αγωγού διέλευσης από κάθε δήμο.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη