Αρχική > Slider > Διαδριατικός Αγωγός Τ.Α.Ρ.: Αποζημιώσεις ύψους 1.000 έως 20.000 € ανά στρέμμα στην Εορδαία

Διαδριατικός Αγωγός Τ.Α.Ρ.: Αποζημιώσεις ύψους 1.000 έως 20.000 € ανά στρέμμα στην Εορδαία

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Για την πολιτική των αποζημιώσεων από τη διέλευση του Διαδριατικού  Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) ενημερώθηκαν οι ιδιοκτήτες Γης στην Εορδαία που θίγονται από τη διαδρομή του αγωγού, σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο ξενοδοχείο “Παντελίδης” στην Πτολεμαΐδα.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας του αγωγού ΤΑP αλλά και στελέχη της εταιρείας MTC-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ, το ύψος της αποζημίωσης ανά στρέμμα κυμαίνεται από 1.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ. Τονίστηκε δε ότι η εκτίμηση αξιών αποκατάστασης Γης από τους 7 οικισμούς από τους οποίους θα διέλθει ο αγωγός TAP στο Δήμο Εορδαίας έγινε με βάση τις διαφορετικές κατηγορίες Γης, τις επηρεαζόμενες καλλιέργειες και με ανάλυση των δυνατοτήτων τους, δηλαδή τις δυνατότητες οικιστικής ανάπτυξης, εάν πρόκειται για Γη με Αναπτυξιακή δυνατότητα, εμπορικής ανάπτυξης, για Αγροτική αρδευόμενη γη, για Αγροτική μη αρδευόμενη ή Δασική έκταση. H αποζημίωση για τη γη υπολογίζεται επίσης από μια σειρά παραμέτρων, όπως: αν είναι αρδευόμενη ή μη αρδευόμενη αγροτική γη, αν έχει πρόσβαση σε δίκτυα κοινής ωφέλειας, αν έχει πρόσωπο σε εθνικές ή επαρχιακές οδούς, σε ποια απόσταση βρίσκεται από οικισμούς κ.α.

???????????????????????????????

Επισημάνθηκε επίσης ότι για τις αξίες αποκατάστασης λήφθηκαν επίσης υπόψη διάφοροι παράμετροι, όπως η απώλεια αγροτικού εισοδήματος από καλλιέργειες, καθώς η Κοινοπραξία θα καταβάλει στους καλλιεργητές αποζημιώσεις ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας (μονοετής, πολυετής, τιμές παραγωγού), τη φάση ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται, τη στρεμματική απόδοση, τις επιδοτήσεις αλλά και το είδος του περιορισμού που επιβάλλεται λόγω της διέλευσης του αγωγού και πως με το έργο της εκτίμησης ασχολήθηκε επί μακρό διάστημα ομάδα εκτιμητών.

Συγκεκριμένα, στην Τ.Κ. Πύργων οι τιμές κυμαίνονται από 2.000 ευρώ το στρέμμα  έως και 3.000 ανά στρέμμα. Στην Τ.Κ. Πενταβρύσου από 2.000 € έως 3.000 ευρώ, στον Περδίκκα οι τιμές κυμαίνονται από 2.000 ευρώ έως και 4.000 € η μέγιστη τιμή. Στο Δροσερό από 2.000 έως 3.000 €, στη Γαλάτεια 2.000 €.

Στην Πτολεμαΐδα η τιμή ανά στρέμμα για εκτάσεις που βρίσκονται κοντά στο δρόμο ανέρχεται έως και 20.000/στρέμμα, ενώ οι χαμηλότερες τιμές δίνονται στην Τ.Κ. Φούφα, καθώς η τιμή μονάδας ανέρχεται σε 2.000 για Αγροτική αρδευόμενη έκταση και σε 1.000 για Αγροτική μη αρδευόμενη έκταση.

???????????????????????????????

Η εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας Διαδριατικού Αγωγού, Κατερίνα Τζωάννου, επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή η Κοινοπραξία βρίσκεται σε επαφή με τον κάθε ιδιοκτήτη για τη σύναψη συμφωνιών. Καθώς, στόχος της Κοινοπραξίας είναι να προχωρήσει σε μια εθελοντική συμφωνία με τους ιδιοκτήτες. Να υπογράψει δηλαδή συμφωνίες και συμβάσεις με τους ιδιοκτήτες, με συμβολαιογραφικές πράξεις και ιδιωτικά συμφωνητικά, χωρίς δικαστήρια, ανάλογα με τις τρέχουσες τιμές και τιμές πραγματικής αποκατάστασης. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, δήλωσε, έχουν μείνει πολύ ικανοποιημένοι και πως «στο 99,9% των καλλιεργειών έχουμε πολλή καλή αποδοχή από τους ιδιοκτήτες.» Σημείωσε ωστόσο πως για όσους φυσικά δεν θέλουν να συμμετέχουν εθελοντικά θα υπάρξει αναγκαστικά κήρυξη δουλειάς και θα δοθούν οι τιμές αποζημίωσης που θα κρίνει η πολιτεία, επισήμανε όμως ότι στην περίπτωση εθελοντικής συμφωνίας αποζημιώνεται άμεσα ο ιδιοκτήτης Γης από την οποία θα διέλθει ο αγωγός Φυσικού Αερίου.

Ανέφερε επίσης ότι κατά την χάραξη του αγωγού έχουν γίνει πάρα πολλές αλλαγές, «πάνω από 300 μικροαλλαγές» και ότι η κατασκευή του αγωγού θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2016.

Τονίστηκε ακόμη ότι κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού, η γη θα υπόκειται στους ακόλουθους περιορισμούς:

-Στη Ζώνη A (Διάδρομος πλάτους 8 μέτρων, 4 μέτρα εκατέρωθεν του αγωγού) θα απαγορεύεται η δόμηση, η άροση σε βάθος και τα δέντρα με βαθιές ρίζες.

-Στη ζώνη Β (Διάδρομος πλάτους 40 μέτρων) θα απαγορεύονται τα κτίρια.

-Στη Ζώνη Γ (Διάδρομος πλάτους 400 μέτρων) υπάρχει πιθανότητα περιορισμού του επιτρεπόμενου αριθμού κτηρίων.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη