Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > ΔΙΑΔΥΜΑ: Μπλόκο στα απορρίμματα της Κατερίνης από τη γενική συνέλευση

ΔΙΑΔΥΜΑ: Μπλόκο στα απορρίμματα της Κατερίνης από τη γενική συνέλευση

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Δήμαρχοι της περιοχής που διαφωνούν με την υποδοχή απορριμμάτων από την Κατερίνη στον ΧΥΤΑ Δυτικής Μακεδονίας, μπλόκαραν σχετική απόφαση από τη γενική συνέλευση της ΔΙΑΔΥΜΑ το μεσημέρι της Πέμπτης, παρά τη θετική εισήγηση του δ.σ. που παρουσίασε ο πρόεδρος του οργάνου και δήμαρχος Βοΐου, Δημήτρης Λαμπρόπουλος.

Στην εισήγηση για διάθεση απορριμμάτων του δήμου Κατερίνης στον ΧΥΤΑ Δυτικής Μακεδονίας για δύο χρόνια, συνολικής ποσότητας 60.000 τόνων προς 31,5 ευρώ ανά τόνο, αντιτάχθηκαν σθεναρά από την πρώτη στιγμή οι δήμαρχοι Εορδαίας και Άργους Ορεστικού, Σάββας Ζαμανίδης και Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου αντιστοίχως. Δεν θα γίνουμε χαβούζα παίρνοντας σκουπίδια απ’ όλη τη χώρα τόνισαν, ενώ εξέφρασαν την κάθετη αντίθεση με το γεγονός ότι «η Κατερίνη θα πληρώνει πολύ λιγότερο για τα σκουπίδια που θα μας φέρνει, σε σχέση με τους δημότες της Δυτικής Μακεδονίας και τους δήμους της περιοχής που μας κοστίζουν περισσότερο», όπως υποστήριξαν, προσθέτοντας ότι «αυτό ούτε το δεχόμαστε ούτε θα το επιτρέψουμε».

Με δεδομένη τη σθεναρή αντίδραση των προαναφερομένων, ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης, πρότεινε την αναβολή της απόφασης, ώστε το δ.σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ να φέρει νέα απόφαση σε σχέση με το κόστος. Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, συμφώνησε με τους Ζαμανίδη και Κεπαπτσόγλου ως προς το θέμα του κόστους, ενώ εμφανίστηκε θετικός στην υποδοχή απορριμμάτων από γειτονικές περιοχές, αλλά ζήτησε από το δ.σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ να φέρει νέα βελτιωμένη πρόταση για το κόστος, καθώς όπως είπε «δεν μπορούμε εμείς στη Δυτική Μακεδονία που πληρούμε τους περιβαλλοντικούς όρους και σεβόμαστε το περιβάλλον να πληρώνουμε περισσότερο από άλλους, καθώς δεν ισχύει ακόμη το πρόστιμο ταφής». Σε κάθε περίπτωση πάντως τάχθηκε υπέρ να ληφθεί απόφαση στη γενική συνέλευση και να μην υπάρξει αναβολή. Τελικώς η πρόταση του κ. Δασταμάνη για αναβολή της απόφασης υπερψηφίστηκε οριακά, καθώς υποστηρίχτηκε μεταξύ άλλων από εκπροσώπους του δήμου Εορδαίας, Άργους Ορεστικού, Καστοριάς και Γρεβενών. Με βάση και τις μετοχές που έχει κάθε δήμος στη ΔΙΑΔΥΜΑ, το τελικό αποτέλεσμα ήταν 9.960 ψήφους έλαβε η πρόταση Δασταμάνη για αναβολή, ενώ 9.830 ψήφους έλαβε η πρόταση να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση στην εν λόγω γενική συνέλευση. Ως εκ τούτου η γ.σ. απέβη άκαρπη ως προς το συγκεκριμένο θέμα.

20160721_132858

Κόντρα και για τη Βέροια

Κόντρα υπήρξε και στο θέμα των απορριμμάτων της Βέροιας, μία σύμβαση που τρέχει εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά παρατάθηκε για άλλα δύο χρόνια με βάση μία ισχύουσα ΚΥΑ, αλλά χωρίς απόφαση γ.σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ, πρακτική που κατήγγειλαν οι δήμαρχοι Εορδαίας και Άργους Ορεστικού.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΔΙΔΥΜΑ, Δ. Λαμπρόπουλος εισηγήθηκε θετικά για την υποδοχή σκουπιδιών από την Κατερίνη στον ΧΥΤΑ Δυτικής Μακεδονίας, υποστηρίζοντας ότι «το ζήτημα εξετάστηκε από περιβαλλοντικής και τεχνικής άποψης και δεν φαίνεται να παρουσιάζει προβλήματα, αφού υπάρχει διαθέσιμος κατάλληλος χώρος στο Γ΄ κύτταρο». Υποστήριξε ακόμη ότι «τα παραπάνω έχουν ένα οικονομικό αντικείμενο, καθώς θα δημιουργήσουν έσοδα για την εταιρία».

Στα έσοδα και στην αξιοποίησή τους αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Δημοσθένης Μαυρίδης. Σημείωσε ότι τα συνολικά καθαρά έσοδα της εταιρίας για τη διετία ανέρχονται σε 1.500.000 ευρώ, τα οποία όπως είπε θα διατεθούν:

-Σε υποχρεώσεις ΦΠΑ έργων ΕΣΠΑ 2007-2013, ύψους 572.571 ευρώ.

-Σε προμήθειες εξοπλισμού κάδων ανακύκλωσης για όλους τους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού ποσού 427.429 ευρώ.

-Σε εξοπλισμό διαχείρισης απορριμμάτων στους δήμους Κοζάνης και Εορδαίας, συνολικού ποσού 200.000 ευρώ

-Σε αγορά του υφιστάμενου ενοικιαζόμενου κτιρίου της ΔΙΑΔΥΜΑ, με ποσό που εκτιμάται σε 300.000 ευρώ.

Τα παραπάνω εμφανίστηκαν σαν δελεαστικά ανταλλάγματα από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, χωρίς όμως να πείσει τους διαφωνούντες. Τούτων δοθέντων η γενική συνέλευση θα συγκληθεί εκ νέου και θα πρέπει το δ.σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ να έρθει με συνθετική πρόταση.

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας