Αρχική > Slider > Η ΔΕΥΑΓ κατάργησε το ειδικό τέλος 80% και δίνει ανάσα στους δημότες – Τι θα κάνουν οι άλλοι δήμοι, μιλούν στο «e-ptolemeos.gr» οι Ιωαννίδης, Ζαμανίδης

Η ΔΕΥΑΓ κατάργησε το ειδικό τέλος 80% και δίνει ανάσα στους δημότες – Τι θα κάνουν οι άλλοι δήμοι, μιλούν στο «e-ptolemeos.gr» οι Ιωαννίδης, Ζαμανίδης

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Στην κατάργηση του ειδικού τέλους 80% επί της αξίας του νερού, προχώρησε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Γρεβενών. Πρόκειται για μία απόφαση που ανακουφίζει οικονομικά τους δημότες του δήμου Γρεβενών, καθώς θα μειωθούν δραστικά οι λογαριασμοί ύδρευσης, την οποία ίσως πρέπει να εξετάσουν και να υλοποιήσουν και οι υπόλοιποι δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας, ιδιαιτέρως στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, που οι δημότες τους ασφυκτιούν.

Το ειδικό τέλος επιβλήθηκε με νόμο πριν από πολλά χρόνια με την ίδρυση των ΔΕΥΑ, αλλά από τότε οι καταναλωτές νερού ανά τη χώρα συνεχίζουν να πληρώνουν αυτό το δυσβάσταχτο χαράτσι, που εκτινάσσει τα τιμολόγια ύδρευσης στα ύψη. Το νέο μειωμένο τιμολόγιο στα Γρεβενά θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2018. «Η κατάργηση του ειδικού τέλους ήταν αποτέλεσμα σωστής διαχείρισης και νοικοκυρέματος των οικονομικών της ΔΕΥΑΓ, αν και κουβαλά πολλές αμαρτίες από το παρελθόν», υπογράμμισε ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Δασταμάνης. «Αυτό το όφελος θέλαμε και έπρεπε να τα μεταβιβάσουμε στους δημότες μας», τόνισε, για να προσθέσει «είμαι σίγουρος ότι η ΔΕΥΑΓ δεν θα έχει κανένα πρόβλημα από τη μείωση του τιμολογίου, βεβαίως θα πρέπει να κάνει περικοπές και ακόμη καλύτερη διαχείριση, ίσως να «στριμωχτεί» και λίγο, όπως άλλωστε στριμωγμένοι είναι και οι πολίτες».

Να σημειωθεί ότι η ΔΕΥΑΓ έγινε γνωστή στο πανελλήνιο για τα σκάνδαλα που κουβαλά. Όταν ανέλαβε η παρούσα δημοτική Αρχή, σύμφωνα με τον δήμαρχο «υπήρχε χρέος 7,5 εκ. ευρώ, το οποίο μειώσαμε στα 3,5 και πιστεύουμε είναι διαχειρίσιμο. Είχαμε τέσσερα δάνεια, αποπληρώσαμε τα δύο και για τα άλλα δύο προχωρήσαμε σε ρύθμιση με τις τράπεζες και μειώσαμε το επιτόκιο από 9% σε 5%. Επίσης λάβαμε και χρηματοδότηση 280.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για έργα ύδρευσης στα χωριά, χωρίς να επιβαρυνθεί η εταιρία. Αλλά το σημαντικό είναι ότι δημοπρατούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα ένα έργο αντικατάστασης των εξωτερικών αγωγών ύδρευσης, κόστους 9 εκ. ευρώ, που σημαίνει δεν θα έχουμε βλάβες και διαρροές, άρα θα κάνουμε εξοικονόμηση χρημάτων».

Το «e-ptolemeos.gr» απευθύνθηκε στους δημάρχους Κοζάνης και Εορδαίας και τους ρώτησε αν σκέφτονται να βαδίσουν κι’ αυτοί στο δρόμο που …χάραξαν τα Γρεβενά. Ο Λευτέρης Ιωαννίδης είπε ότι «ήδη η ΔΕΥΑΚ αποφάσισε τη μη κατάργηση του ειδικού τέλους και θα έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για ψήφιση. Ωστόσο, θεωρώ ότι υπάρχει νομικό θέμα με την κατάργηση του 80% και επιπλέον η κατάργησή του μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα».

Διαφορετική ερμηνεία δίνει στα «ισχύοντα» ο Σάββας Ζαμανίδης. Υποστήριξε ότι «το ειδικό τέλος καταργείται αυτοδικαίως μετά από 15 χρόνια. Στην πόλη της Πτολεμαΐδας καταργήθηκε με την παρέλευση αυτού του διαστήματος, επί δημαρχίας Βρυζίδου. Στη συνέχεια μπήκαν τα χωριά στη ΔΕΥΑΠ, για τα οποία ισχύει το ειδικό τέλος, μέχρι να περάσουν 15 χρόνια».

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας