Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Κοινωνία > Δείτε LIVE τη συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη και των φορέων για τον κορωνοϊό

Δείτε LIVE τη συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη και των φορέων για τον κορωνοϊό

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε, αρχικά, στα μέτρα που εφαρμόστηκαν στη Μεσοποταμία που τέθηκε σε καραντίνα και στα αυστηρά μέτρα σε όλους τους δήμους της Καστοριάς και στον συντονισμό που ακολούθησε ώστε να γίνουν όλα όσα πρέπει στην περιοχή. Οι πρώτες ημέρες με την εφαρμογή των μέτρων, δείχνουν ότι οι πολίτες μένουν σπίτι και εφαρμόζουν τα μέτρα, προσέθεσε ο ίδιος, ζητώντας από όλους τους δυτικομακεδόνες να κάνουν υπομονή ώστε «να μπορέσουμε σε 15 ημέρες να μηδενίσουμε τη μετάδοση του ιού» και σταδιακά όσα κρούσματα βρέθηκαν να τους προσφερθεί η φροντίδα που χρειάζεται και να τους προσφερθούν ό,τι χρειάζεται.

Οι ημέρες αυτές είναι οι πιο κρίσιμες, προσέθεσε, ζητώντας να μας βρούν όλους αποφασισμένους.

Σε ό,τι αφορά την αγωνία των κτηνοτρόφων της Μεσοποταμίας για τα ζώα που εκτρέφονται στην περιοχή, ο περιφερειάρχης απάντησε ότι υπήρξε πρόβλεψη για την κατηγορία των κτηνοτρόφων, υπήρξε μέριμνα για τους κτηνοτρόφους, αυτοί καταγράφηκαν, πηγαίνουν φροντίζουν τα ζώα των ανθρώπων αυτών, και έχει προβλεφθεί η λήψη μέτρων ώστε οι άνθρωποι που θα συνδέουν τον αγωγό του γάλακτος χωρίς επαφή να συλλέγουν το γάλα και να φεύγουν. Διασφαλίστηκε η προώθηση των προϊόντων των παραγωγών στην αγορά, αμνοεριφίων, ώστε με όλα τα μέσα προστασίας να φορτώνονται τα ζώα και να πάνε στα σφαγεία.

 

Σε ερώτηση για την αυστηροποίηση των μέτρων ειδικά για τα σούπερ μάρκετ ο κ. Κασαπίδης απάντησε πως πρότεινε επιπρόσθετα μέτρα, για αυστηρή τήρηση αποστάσεων διαδρόμων, μονοδρόμησή τους κ.ο.κ. Είναι επιβεβλημένο για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού και για αυτό το προτείνουμε, προσέθεσε.

 

Για το κέντρο υγείας Πτολεμαΐδας

Για το κέντρο υγείας Εορδαίας στην Πτολεμαΐδα (πρώην ασφαλιστικό ΔΕΗ), στο οποίο έχουν βρεθεί ήδη δύο θετικά κρούσματα, όπου τέθηκε θέμα στη σχετική συνέντευξη τύπου της Περιφέρειας, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Τοπαλίδης απάντησε πως ήδη από την  πρώτη κυρία που νόσησε, ο δήμαρχος ζήτησε απολύμανση την επόμενη ημέρα. Η δομή συνέχισε να λειτουργεί και μετά το 2ο κρούσμα, θα γίνει εκ νέου απολύμανση και από Δευτέρα θα λειτουργεί μόνο με το απαραίτητο προσωπικό. Μπήκαν ορισμένοι υπάλληλοι σε καραντίνα και αναμένονται τα αποτελέσματα.

 

Ο κ. Κασαπίδης μίλησε και για τη λειτουργία του μηχανήματος εξέτασης δειγμάτων στο Μαμάτσειο, λέγοντας πως θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού μέσω του νοσοκομείου, (Μοριακών Βιολόγων), ώστε να εκπαιδευτούν και σε μια εβδομάδα θα μπορούν να αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητες του εξοπλισμού. Επίσης, θα αξιοποιηθεί και μέρος του υπάρχων προσωπικού.

 

Ερευνώνται χώροι υποδοχής
Επίσης, ο περιφερειάρχης απάντησε ότι για την πρόταση της περιφέρειας για προετοιμασία νέων κατάλληλων χώρων υποδοχής ύποπτων κρουσμάτων COVID-19, εφόσον απαιτηθεί , λέγοντας ότι εξετάζεται αυτό για προληπτικούς λόγους, μάλιστα αναζητούνται χώροι σε Κοζάνη και Καστοριά που θα μπορούσαν να στεγάσουν ασθενείς αν χρειαστεί.

Μάλιστα, έγιναν επιτόπιες έρευνες στο Εκθεσιακό Κέντρο και σε ιδιωτικές κλινικές στην Κοζάνη, ενώ εξετάστηκαν χώροι και στην Καστοριά όπου κρίθηκαν ακατάλληλοι, ενώ διερευνάται και οι χώροι της πρώην ΕΔΥΚΑ στην Καστοριά.

Οι επιστήμονες θα εγκρίνουν αυτές τις υποδομές, προσέθεσε ο ίδιος. Στο θέμα απάντησε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Τσεβεκίδης, λέγοντας πως η συνδρομή του ΙΣ είναι τεχνική ώστε αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν. «Να μη ζήσουμε εικόνες να κοιμούνται ασθενείς σε πατώματα. Να μη χρειαστούν ποτέ οι έξτρα κλίνες και χώροι. Να βρεθεί ο χώρος και ας μη χρειαστεί να τον χρησιμοποιήσουμε ποτέ», απάντησε ο κ. Τσεβεκίδης.

 

Κ. Κασαπίδης: «Ιερό καθήκον να ενισχύσουμε την αυτάρκειά μας – Εξοικονόμηση ποσών και θέσεις εργασίας»

  • Εάν δεν πειθαρχήσουμε θα υπάρχει έλλειψη πρώτων υλών

 

Αυτό που είχα πει δημοσίως σε συνέντευξή μου ήταν η εξέλιξη της κατάστασης γύρω από τον κορονοϊό στη Δυτική Μακεδονία αν δεν τηρήσουμε τις οδηγίες. Ήθελα να επισημάνω με έμφαση ότι αν μείνουμε σπίτι μας θα είμαστε σε θέση να δούμε μηδενικά νέα κρούσματα. Αν δεν πειθαρχήσουμε όμως σαν πολίτες θα έχει επιπτώσεις και στην οικονομίας μας, όπως η επισκεψιμότητα της περιοχής, θα ακολουθήσει την ίδια πορεία αν δεν τηρήσουμε τις οδηγίες. Σε χειρότερη έκδοση είναι και οι περαιτέρω επιπτώσεις σε άλλους τομείς όπως η βιομηχανία. Παράλληλα βλέπουμε μείωση προσφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο σε πρώτες ύλες. Εάν δεν πειθαρχήσουμε θα υπάρχει έλλειψη πρώτων υλών. Κάποιοι εξέφρασαν με ατυχέστατο τρόπο τις όποιες κριτικές τους σκέψεις. Δυστυχώς δικαιώνομαι από τις μελέτες. Είναι ιερό καθήκον και πατριωτισμός να ενισχύσουμε την αυτάρκεια μας και αν το πετύχουμε σε ποσοστό 80-90 τις εκατό θα εξοικονομούμε τεράστια ποσά για τη χώρα. Κάθε χρόνο 5-6  δις ευρώ θα εξοικονομήσουμε και ως 400.000 θέσεις εργασίας. Τα λέω χρόνια αυτά δεν τα ανακάλυψα τώρα ως Περιφερειάρχης. Να είναι ενημερωμένοι όσοι κάνουν κριτική.

 

Επαναπατρισθέντες στη ΔΜ

Υπάρχουν αιτήματα για επαναπατρισμό συμπολιτών μας από την Κύπρο στην Ελλάδα . Αλλά και αιτήματα για επαναπατρισμό από Λονδίνο .

 

Χ. Τσεβεκίδης: «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί δίνουν τεράστιο αγώνα για να κρατηθεί το σύστημα υγείας»

– Η απάντηση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης σε υψηλούς τόνους για την προσφορά των γιατρών

 

Σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Κοζάνης επεσήμανε ότι ελεύθεροι επαγγελματίες συνδράμουν τα μέγιστα ενισχύοντας τα νοσοκομεία, λέγοντας ακόμη ότι η εντατικολόγος της Κοζάνης κ. Τσαπόγια θέλει να ενισχύσει τη μονάδα εντατικής θεραπείας του Μαμάτσειου. «Οποιαδήποτε στιγμή μας ζητηθεί θα είμαστε εδώ να βοηθήσουμε», προσέθεσε, λέγοντας πως και ο ίδιος έθεσε εαυτόν στη διάθεση του στο Νοσοκομείο.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Τσεβεκίδης: Δυστυχώς ακόμα και τώρα χωρίζουν κάποιοι την κοινωνία. Ηρωοποιούμε κάποιους και ξεφτιλίζουμε άλλους. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί δίνουν τεράστιο αγώνα για να κρατηθεί το σύστημα υγείας. Έχουν νοσήσει συνάδελφοι μας κλείνοντας ιατρεία. Προσπαθούμε με δικά μας μέσα για να μην κλείσουν τα ιατρεία μας. Θα ήθελα να ξέρω ποιοι είναι αυτοί που έκλεισαν τα ιατρεία και υποστηρίζουν κάποιοι ότι δεν προσφέρουν. Προβοκατόρικες οι ερωτήσεις για γιατρούς του ιδιωτικού τομέα που δεν προσφέρουν, έχουν εθελοντική προσφορά και είναι πραγματικά συγκινητική. Προσωπικά εγώ προσφέρθηκα για να λειτουργήσει η ΜΕΘ του Μαμάτσειου αφιλοκερδώς και δεν βγήκα να κάνω δήλωση. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι ανά πάσα στιγμή στο πλευρό της πολιτείας μαζί με συναδέλφους μου. Η κα Τσαπόγια, εντατικολόγος κλείνει το ιατρείο και πάει να βοηθήσει το Νοσοκομείο. Και όποιος άλλος ζητηθεί θα πάει».

Τη συνεισφορά των γιατρών εξήρε και ο περιφερειάρχης, ευχαριστώντας τους.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team