Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > ΔΕΗ: Το χάος που αφήνει πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ – Καταγράφει ο Αντώνης Κ. Πουγαρίδης

ΔΕΗ: Το χάος που αφήνει πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ – Καταγράφει ο Αντώνης Κ. Πουγαρίδης

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Αμείλικτη η ειδησεογραφία για το χάος στο οποίο βρίσκεται σήμερα η ΔΕΗ, μετά τους χειρισμούς της απερχόμενης κυβέρνησης. Το καταστροφικό τρίο Τσίπρας-Σταθάκης-Παναγιωτάκης, αφήνει πίσω του αποκαΐδια, ανησυχία για την εθνική επάρκεια της ηλεκτρικής ισχύος, και μια Δυτική Μακεδονία με δεκάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, έτοιμη να ρημάξει. Φυσικά, ευθύνες για ελλειπή εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό έχουν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά η σημερινή κατάσταση με τις μεταβολές της τελευταίας τριετίας, είναι προϊόν εγκληματικών πράξεων:
 – Κλείνουν ΑΗΣ χωρίς να σχεδιάζεται η αναπλήρωση της ισχύος τους
 – Κλείνουν Ορυχεία της ΔΕΗ, ή σε πολλές περιπτώσεις μειώνεται δραματικά η εξορυκτική δραστηριότητα τους.
 – Χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας από το ξαφνικό «blackout» στις περιφερειακές δραστηριότητες, ενώ όσα στελέχη της επιχείρησης συνταξιοδοτούνται άρον-άρον, δεν αναπληρώνονται.
 – Έχουν φεσώσει με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ την αγορά με τις απλήρωτες εργολαβίες που ως γνωστό μετακυλύουν το βάρος τόσο στους εργολάβους, όσο και (κάποιες φορές) στους απλήρωτους εργαζομένους τους.
 – Νομοθέτησαν την πώληση λιγνιτικών μονάδων στα ιδιωτικά συμφέροντα και προσπαθούν όπως όπως να τις πουλήσουν με εξευτελιστικά τιμήματα.
 – Έχουν εκμηδενίσει την χρηματιστηριακή της αξία, οπότε ακόμα και αν πουληθούν ποτέ τμήματα της, θα πουληθούν με μηδενικές αξίες.
 – Η μηδενική της ρευστότητα, την καθιστά χρεωκοπημένη, αφού δεν μπορεί να πληρώσει τις πάγιες υποχρεώσεις της.
 – Το πιθανό ενδεχόμενο να μην μπορεί να πληρώσει για αγορά ρύπων, ανοίγει ανοιχτό παράθυρο να κλείσουν όλοι οι ΑΗΣ, και να μη δουλέψει ποτέ η 5η Μονάδα.
 – Η χρεωκοπία της ΔΕΗ, εξευτέλισε και το ρόλο που είχε ως στρατηγικός ενεργειακός παίκτης στα Βαλκάνια.
 – Προεκλογικά πριν το 2015, προέτρεπαν εμμέσως τον κόσμο να μην πληρώνει τους λογαριασμούς, συμβάλλοντας στην τεράστια διόγκωση ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών προς την Επιχείριση.
 – Η τραγική καθυστέρηση στην υλοποίηση επενδυτικών έργων (5η Μονάδα), αφήνει την χώρα χωρίς επαρκή ισχύ, και την Πτολεμαΐδα με την ανασφάλεια της επάρκειας Τηλεθέρμανσης.
 – Αποκρύπτουν τις εγκληματικές υπηρεσιακές και πολιτικές ευθύνες για την μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου, που θα μπορούσε να έχει κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες συμπολιτών μας.
Τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για όλα αυτά: Παίζει μπάσκετ και φτιάχνει στούντιο
Ως απάντηση σε όλα αυτά, η ΔΕΗ αποφάσισε να να μας δουλέψει μες στα μούτρα μας. Ως αντιστάθμισμα στα παραπάνω ευεργετήματα, η ΔΕΗ θα φτιάξει – λέει – στούντιο στο οποίο θα γυρίζονται χολιγουντιανές υπερπαραγωγές. Δεν ξέρω τι μπορεί κανείς να σχολιάσει επί αυτού, στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το ενεργειακό λεκανοπέδιο. Ταιριάζει ίσως εδώ, η λαϊκή ρήση που λέει, «τους δείχνουμε το φεγγάρι κι αυτοί κοιτούν το δάχτυλο».
Σαν να μη έφταναν όλα αυτά, η ΔΕΗ διοργανώνει καλοκαιρινό σχολείο ΜΠΑΣΚΕΤ. Πρόκειται για ένα «δωράκι» που έκανε στην Ακαδημία του προπονητή Παναγιώτη Γιαννάκη, στο οποίο πήραν μέρος παιδιά Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου. Καλός ο Γιαννάκης, δε λέω, καλός ο αθλητισμός, καλή και η δράση, αλλά…. Φαντάζεται ο αναγνώστης, πως θα ένιωθαν οι μικροί μας αθλητές, αν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν τις συνολικές συνέπειες της παρουσίας των διοργανωτών του camp στην περιοχή μας;
Η παρένθεση που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, αποχαιρετά τη Δυτική Μακεδονία με απτές και συγκεκριμένες συνέπειες για τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, αλλά και για μια περιοχή που μαραζώνει μέρα με την ημέρα. Ελπίζουμε οι επόμενοι, να έχουν πλήρη συναισθηση της κατάστασης, και να προβούν σε άμεσες λύσεις καθώς ο χρόνος μας, τελείωσε. Αν δεν το κάνουν, η ΔΕΗ «θα τους πάρει μαζί της».


Απόσπασμα από θεατρικό έργο του αειμνήστου Βασίλη Τριανταφυλλίδη, που ..ταιριάζει στην περίσταση.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Αντώνης Πουγαρίδης

Είναι ο Εκδότης της εφημερίδας "Πτολεμαίος" από μικρή ηλικία φορτώθηκε την ταμπέλα του εκδοτικού κατεστημένου. Είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρονικός Μηχανικός.