Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Οικονομία > ΔΕΗ: Με ομόλογο και τιτλοποίηση αναζητά ρευστότητα

ΔΕΗ: Με ομόλογο και τιτλοποίηση αναζητά ρευστότητα

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Μέσω καθιέρωσης ρήτρας CO2 στα τιμολόγια

Με δυο χρηματοδοτικά εργαλεία ( έκδοση ομολόγου, τιτλοποίηση ) σχεδιάζει η ΔΕΗ να αποκτήσει την απαιτούμενη ρευστότητα και να βελτιωθεί ο κακός ισολογισμός.

Το πρώτο σχέδιο είναι να συνδεθεί η επικείμενη επιβολή ρήτρας CO2 στα τιμολόγια, με μια έξοδο της ΔΕΗ για άντληση κεφαλαίων στις αγορές. Δίχως αναφορά στο κρίσιμο θέμα του επιτοκίου που θα απαιτήσουν οι αγορές, η ΔΕΗ θα επιχειρήσει να αντλήσει κεφάλαια προσθέτοντας ετήσια έσοδα εκεί που δέχεται τα μεγαλύτερα πλήγματα, από την αύξηση δηλαδή των χρηματιστηριακών ρύπων.

Με άλλα λόγια θα αναπροσαρμόζονται τα τιμολόγια κάθε φορά που οι χρηματιστηριακοί ρύποι ξεπερνούν ένα όριο. Μ αυτό τον τρόπο η επιχείρηση θα επιτύχει επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων- όπως υποστηρίζουν κύκλοι της σημερινής διοίκησης.

Κατά τις ίδιες πηγές η αύξηση των τιμολογίων θα εξισορροπηθεί προς τους καταναλωτές με την κατάργηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (για τις ανανέωσιμες πηγές ενέργειας ), έτσι η άνοδος των τιμολογίων δεν θα προκαλέσει επιβαρύνσεις.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε απορρίψει ανάλογο σχέδιο της προηγούμενης διοίκησης καθώς σχεδίαζε την κάθοδο προς τις εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο της ΔΕΗ προέβλεπε άντληση έως 400 εκατ. ευρώ.

Τιτλοποίηση

Η τιτλοποίηση των οφειλών είναι ένα θέμα που μπορεί να προχωρήσει άμεσα η ΔΕΗ το επόμενο διάστημα τιτλοποιώντας 1,7 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό με funds προκειμένου να λάβει προσφορές από τους ξένους επενδυτές με ένα επιτόκιο για τις οφειλές που θα τιτλοποιηθούν σε μορφή ομολογιών . Στην συνέχεια θα επιλέξει τους επενδυτές για την τιτλοποίηση αντλώντας τα χρήματα, ενώ οι οφειλέτες θα συνεχίσουν να έχουν απέναντι τους την ΔΕΗ για τις οφειλές και όχι τα funds, όπως υποστηρίζουν πηγές της ΔΕΗ.

 

Πηγή: https://www.newmoney.gr/

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team