Αρχική > Slider > Η ΔΕΗ απαιτεί ολόκληρο το ποσό των 7 εκ. € από τη ΔΕΥΑΚ – Απέρριψε την πρόταση του δήμου Κοζάνης για δραστική μείωση των τόκων

Η ΔΕΗ απαιτεί ολόκληρο το ποσό των 7 εκ. € από τη ΔΕΥΑΚ – Απέρριψε την πρόταση του δήμου Κοζάνης για δραστική μείωση των τόκων

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Με μία αντιπρόταση που έστειλε την 1η Νοεμβρίου 2017, η ΔΕΗ απορρίπτει ουσιαστικά την πρόταση του δήμου Κοζάνης για την  ρύθμιση και αποπληρωμή των οφειλών της ΔΕΥΑΚ, καθώς η πρώτη απαιτεί το σύνολο του ποσού των 7.055.000 ευρώ, ενώ δήμος και ΔΕΥΑΚ πρότειναν την διαπραγμάτευση με στόχο την  μείωση του ποσού.

Επί της αντιπρότασης της ΔΕΗ και ενώ παραμένουν δεσμευμένοι όλοι οι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΚ, η δημοτική Αρχή επιφυλάσσεται να απαντήσει την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, μετά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης. Με την πρότασή της η ΔΕΗ ζητά μία προκαταβολή των 200.000 ευρώ, ήτοι το 2,85% του συνολικού ποσού και το υπόλοιπο να αποπληρωθεί σε 100 μηνιαίες δόσεις των 70.000 ευρώ. Επιπροσθέτως, αν και σημειώνει ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες της δημοτικής Αρχής να διευθετήσει την οφειλή, ωστόσο, καθιστά σαφές ότι «όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των υποχρεώσεών τους και των δικαστικών αποφάσεων», καθώς «πρέπει να αντιληφθούν ότι η διοίκηση της ΔΕΗ και τα στελέχη τους δεν διαχειρίζονται δικά τους χρήματα». Εμμέσως πλην σαφώς, εμμένει στην εξόφληση του συνόλου του ποσού, χωρίς διαπραγμάτευση για τους τόκους που ζητά ο δήμος Κοζάνης.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση – πρόταση της ΔΕΗ:

«Η διοίκηση της ΔΕΗ καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να λυθεί το θέμα που η σημερινή δημοτική αρχή της Κοζάνης κληρονόμησε από το παρελθόν σε σχέση με την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Κοζάνης (ΔΕΥΑΚ).

Στο πλαίσιο της ευαισθησίας της για την περιοχή, παρά το γεγονός ότι μπορούσε να είναι ιδιαίτερα απαιτητική από τη ΔΕΥΑΚ με βάση τις αποφάσεις των δικαστηρίων, έχει προβεί σε μια σειρά προτάσεων προς τη δημοτική αρχή για τη διευθέτηση του χρέους ξεκινώντας από τη πρόταση για 10% προκαταβολή και το υπόλοιπο σε 100 μηνιαίες δόσεις ενώ προχώρησε και σε δεύτερη πρόταση με 5% προκαταβολή και 100 μηνιαίες δόσεις.

Όμως αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της σημερινής δημοτικής αρχής να διευθετήσει το χρέος της ΔΕΥΑΚ, όπως εκείνη το αντιλαμβάνεται καλύτερα, της απευθύνει μια ακόμη ευνοϊκότερη πρόταση για μόλις 2,85% προκαταβολή (ήτοι 200.000€) και  το υπόλοιπο του ποσού να εξοφληθεί με 70.000€ το μήνα.

Όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η διοίκηση της ΔΕΗ και τα στελέχη της δεν διαχειρίζονται δικά τους χρήματα αλλά χρήματα που σε μεγάλο βαθμό ανήκουν στο δημόσιο.

Θα πρέπει λοιπόν να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους έναντι των υποχρεώσεων τους και των αποφάσεων των δικαστηρίων.

Και βέβαια η όποια διευθέτηση δεν προσφέρεται για οποιαδήποτε εκμετάλλευση ιδιαίτερα σήμερα που και οι δύο πλευρές, ΔΕΗ και δημοτική αρχή, καταβάλουν κάθε προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας και διευθέτησης ενός πολύ σοβαρού χρονίζοντος προβλήματος.

Η ΔΕΗ θα συνεχίσει την προσπάθεια για την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του δήμου Κοζάνης, την οποία δημοσιοποίησε ο «Π» είναι η ακόλουθη:

  • Προκαταβολή 70.000 ευρώ και ρύθμιση – αποπληρωμή του αρχικού κεφαλαίου 3.300.000 ευρώ
  • Διαπραγμάτευση για μείωση του επιτοκίου του 6% που είναι σήμερα και ανέβασε την συνολική οφειλή στα 7.055.000, ώστε αυτό το ποσό να μειωθεί αισθητά και αν είναι δυνατόν να πέσει στο αρχικό κεφάλαιο των 3,3 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που δέχεται η δημοτική Αρχή από τη  νέα πρόταση της ΔΕΗ, είναι να καταβάλλει την προκαταβολή των 200.000 ευρώ, αλλά επιμένει στην μείωση των τόκων, άρα και του συνολικού ποσού. Σε κάθε περίπτωση, όπως ήδη σημειώσαμε παραπάνω, αναλυτική ανακοίνωση του δήμου Κοζάνης αναμένεται μετά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας