Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Δ.Σ. Αμυνταίου: Κάλεσμα Α. Μπιτάκη στους κατοίκους της Κέλλης να συμμετέχουν στα rapid test του ΕΟΔΥ – Ενημέρωση για το ΔΑΚ Φιλώτα -Οι «σπόντες» στον απόηχο της συνεδρίασης για την απολιγνιτοποίηση- Τι ειπώθηκε για τηλεθέρμανση, έργα βιομάζας, επίδομα θέρμανσης

Δ.Σ. Αμυνταίου: Κάλεσμα Α. Μπιτάκη στους κατοίκους της Κέλλης να συμμετέχουν στα rapid test του ΕΟΔΥ – Ενημέρωση για το ΔΑΚ Φιλώτα -Οι «σπόντες» στον απόηχο της συνεδρίασης για την απολιγνιτοποίηση- Τι ειπώθηκε για τηλεθέρμανση, έργα βιομάζας, επίδομα θέρμανσης

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email


Δάλλας


Με τηλεδιάσκεψη συνεδρίασε την Τετάρτη το δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου, με θέματα που άπτονται της περιοχής να απασχόλησαν το σώμα εκτός ημερήσιας διάταξης μετά από ερωτήσεις.

«Γκρίνιες» υπήρξαν στην αρχή από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Γεωργού , γιατί δόθηκε ο λόγος στους συμβούλους στη συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας για την διαβούλευση για την απολιγνιτοποίηση, μετά από «4 ώρες», όπως είπε χαρακτηριστικά, με τον πρόεδρο του συμβουλίου να απαντάει πως ο λόγος δόθηκε με τη σειρά. Μάλιστα μια ώρα ήταν η εισήγηση του δημάρχου μόνο, όπως είπε ο πρόεδρος κ. Θωμαΐδης και δεν πρόκειται για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, μομφή που ακούστηκε. Μάλιστα στην εν λόγω συνεδρίαση έλαβαν το λόγο οι βουλευτές όλοι και φορείς, για αυτό και η συνεδρίαση εκείνη κράτησε πολύ,, επεσήμανε ο προεδρος, λέγοντας πως δεν δέχεται «μομφές».

Στο θέμα στον κ. Γεωργού απαντησε και ο αντιδήμαρχος κ. Ι. Μπάντης, λέγοντας πως για τόσο σοβαρό θέμα ήταν λογικό να πάει πιο πίσω η τοποθέτηση των συμβούλων, με τέτοιο μεγάλο κατάλογο ομιλητών. Επίσης, προσέθεσε ότι έγινε διευρυμένο ΔΣ, ενώ είχε προηγηθεί συζήτηση στο πνευματικό κέντρο. «Έχουμε μάθει πως λειτουργεί ο κ. Γεωργού», σχολίασε σχετικά ο κ. Μπάντης.

Για την Κέλλη Φλώρινας

Ο δήμαρχος Α. Μπιτάκης ενημέρωσε για την καραντίνα στην Κέλλη Φλώρινας, λέγοντας πως έχει έρθει σε επαφή με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κιοσέ και την Α.Δ. για να συνδράμει σε ότι χρειαστεί, ενώ ενημέρωσε πως το επόμενο διάστημα θα πάνε κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην περιοχή. Κάλεσε δε τους κατοίκους να συμμετέχουν στα τεστ για να είναι πιο αξιόπιστο το δείγμα των τεστ.

Επίσης, τόνισε πως 190 δείγματα έδωσαν δείγματα απο την ΤΚ Αμυνταιου, με μόλις 4 θετικά δείγματα, καλώντας τους κατοίκους της Κέλλης να εξορθολογιστούν και να φανεί πόσα είναι τα θετικά στο χωριό.

Επίσης ο κ. Μπιτάκης απάντησε σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων, λέγοντας πως σε ό,τι αφορά τα φρεάτια θα καθαριστούν το επόμενο διάστημα όσα δεν έχουν καθαριστεί. «Καθαρίστηκαν πολλά φρεάτια που είχαν πολλά χρόνια να καθαριστούν», απάντησε στον κ. Θεοδωρίδη που έκανε το σχετικό ερώτημα.

Για το ΔΑΚ Φιλώτα

Απάντησε, επίσης για το ΔΑΚ Φιλώτα, και την πρόοδο των εργασιών στο έργο, λέγοντας πως είχε  έρθει σε επαφή με τον κ. Αυγενάκη σχετικά, το 2019. 31/12/19 κατατέθηκε η μελέτη αποπεράτωσης αλλά υπήρχε πρόβλημα χρηματοδότησης. «Είναι στη διαδικασία χρηματοδότησης, ύψους 2 εκ. ευρω. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι πρέπει να γίνει μια εργασια να δουν τι εργασίες έγιναν. Το κάναμε, υποβάλαμε επιμετρήσεις των εργασιών που έκανε ο εργολάβος. Βάλαμε ανάδοχο να κάνει επιμετρήσεις. Τελευταία ο αντιπεριφερειάρχης μας είπε ότι για να υιοθετηθούν από τις υπηρεσίες της ΓΓ Αθλητισμού οι επιμετρήσεις των εργασιών έπρεπε κάποιος να τις υπογράψει. Η σύμβαση ήταν ύψους 4.000 ευρώ».

Βαλτόνερα-δημοτικά τέλη και απαλλαγές

Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα κατολίσθησης Βαλτονέρων, λέγοντας πως έχει ζητήσει συνδρομή των αρχών, της περιφέρειας και του ΤΕΕ. Αλλά θα στείλει και στην Εισαγγελία της απόψεις για να υπάρχει εισαγγελική συνδρομή.

Επίσης, για το θέμα απαλλαγής -μείωσης των δημοτικών τελών σε επιχειρήσεις που επλήγησαν στην πανδημία, ο πρόεδρος του Δ.Σ. απάντησε πως είναι πολύ μικρό το ποσό και είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Αυτό εφαρμόστηκε σε δήμο στη Θεσσαλονίκη με τους οποίους ήρθαν σε επαφή, κάνοντας σχετική έρευνα.

Ο δήμαρχος απάντησε ότι χρειάζεται εισήγηση οικονομικής υπηρεσίας σχετικά προκειμένου να μην είναι άκυρη η απόφαση του Δ.Σ.

Τηλεθέρμανση και βιομάζα

Για την τηλεθέρμανση και τη βιομάζα, ο κ. Μπιτάκης απάντησε σε σχετικό ερώτημα πως δεν έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα για την ΤΚ Λεχόβου. Μιλώντας για το ενδεχόμενο να γίνει τέτοιο εγχείρημα σε μια κοινότητα του Αμυνταίου ο δήμαρχος απάντησε: «Ο κ. Μουσουρούλης μας είπε, πάμε να σώσουμε τα 40 εκ. ευρώ που είχαν επενδυθεί στην τηλεθέρμανση Αμυνταίου. Η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων είναι θέμα. Να υιοθετήσουμε μια λογική ΣΔΙΤ. Αλλά θα υπάρξει επενδυτής να βάλει χρήματα; Αν βρεθεί να του εκχωρήσουμε το έργο να κάνει τηλεθέρμανση με βιομάζα σε έναν μικρό οικισμό. Αλλά τέτοια εγχειρήματα ειναι βιώσιμα από 1500 κατοίκους και πάνω. Η τηλεθέρμανση σήμερα έχει οριακά υλοποιήσιμο προϋπολογισμό , αλλά μια τηλεθέρμανση σε μικρό οικισμό δεν ξέρω αν θα είναι βιώσιμη εκτός αν βρεθεί επενδυτής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει σύνταξη μελέτης κόστους – οφέλους». Ο κ. Μπιτάκης είπε πως ανέθεσε στις τεχνικές υπηρεσίες να συντάξουν μελέτες κόστους – οφέλους και αν βρεθεί στρατηγικός επενδυτής θα μπορούσε να συναινέσει και το υπουργείο προς την κατεύθυνση. «Κυρίως όμως να στηρίξουμε τη στήριξη με την Πτολεμαΐδα 5», σχολίασε σχετικά, ο κ. Μπιτάκης όπως του είπε ο κ. Μουσουρούλης.

Επίσης, τέθηκε το θέμα ενδεχομένου δημιουργίας φορέα διαχείρισης ΤΟΕΒ για τα αρδευτικά, με επικεφαλής τον δήμο, γεγονός στο οποίο συνηγόρησε και η κ. Κρητικού.

Επίδομα θέρμανσης

Ο δήμαρχος, τέλος, απάντησε για το επίδομα θέρμανσης, λέγοντας πως είχε στείλει επιστολή στο Υπ. Οικονομικών να ενσωματώσει και λέβητες βιομάζας (για να αφορά και τους καταναλωτές τηλεθέρμανσης Αμυνταίου Λεβαίας Φιλώτα). Σχετικές επαφές γίνονται και με τον βουλευτή κ. Αντωνιάδη και τη διευθύντρια του γραφείου του υπουργού. Σχετική επιπλέον χρηματοδότηση υπάρχει και για πολίτες που θέλουν να χρηματοδοτηθούν και στο Εξοικονομώ, είπε ο δήμαρχος, λέγοντας πως του απαντήθηκε πως είναι δύσκολο να αλλάξει αλλά το αίτημα μπορούν να το δουν σε επόμενη υπουργική απόφαση και να το δουν μελλοντικά. «Μακάρι να ενσωματωθούν οι τοπικές κοινότητες που καίνε βιομάζα και καυσόξυλα», είπε ο δήμαρχος, ζητώντας να δοθούν άμεσα τα χρήματα στην επιχείρηση και να μην χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στην παραμετροποίηση της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

Για πυροσβεστικό κλιμάκιο

Τέλος, αναφέρθηκε στο γραπτό αίτημα προ τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά για να γίνει υπηρεσιακό κλιμάκιο στον δήμο Αμυνταίου και να χρηματοδοτηθούν οι ανάλογες παρεμβάσεις στο κτίριο για να στελεχωθεί η πυροσβεστική υπηρεσία αφού λυθεί και το ιδιοκτησιακό.

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Υπόθεση Ροτβάιλερ: Η μητέρα του 5χρονου Στάθη για τη δικαστική απόφαση: «Δεν μου ζήτησαν μια συγνώμη» – Τι λέει και ο δικηγόρος της Ζήσης Βρίκος -VIDEO

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Η κυρία Αγάπη, μητέρα του 5χρονου Στάθη, του παιδιού που είχε βρει τραγικό θάνατο από σκυλιά ράτσας Ροτβάιλερ ...