Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή >  Χρώματα και Αρώματα από τον Γιάννη Γιαννίτσα

 Χρώματα και Αρώματα από τον Γιάννη Γιαννίτσα

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page

 Το αυτοκίνητο σου χοροπηδάει στις λακκούβες με τη λάσπη οι υαλοκαθαριστήρες δουλεύουν σαν τρελοί και εσύ θυμάσαι για ποιο λόγο το αγόρασες ενώ χαζογελάς σαν μικρό παιδί… Δεν ξεχνάς όμως το λόγο για τον οποίο βρέθηκες εδώ.

Και ενώ πηγαίνεις ψάχνοντας και αναρωτιέσαι γιατί ο κατά παράδοση οινοπαραγωγός φίλος σου δεν είναι στο καζάνι να ετοιμάζεται για τα βρασίματα της χρονιάς το βλέμμα σου κολλάει στην υπέροχη μωβ έκταση με τις σκυφτές φιγούρες που με αργά και πολύ προσεκτικά βήματα κινούνται σε σειρά.

Πλησιάζοντας στην είσοδο η επιγραφή είναι λακωνική και απόλυτα κατατοπιστική »ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΡΟΚΟΣ».

Ναι, κρόκος… Σαφράν… ζαφορά… εκείνο το υπέροχο μωβ λουλούδι με τους κόκκινους και κίτρινους στήμονες, μια χρωματική πανδαισία με τόσες αρωματικές και ευεργετικές ιδιότητες!!! Ένα ακόμα προϊόν που όπως και το μαστιχόδεντρο είναι »επιλεκτικό» ως προς το που θα μεγαλώσει και που θα ζήσει. Ευλογημένη καλλιέργεια για τους αγρότες της Κοζάνης αποτελεί φυσική μετάλλαξη που συνέβη πριν από πολλά χρόνια σε περιοχές της Περσίας και της λεκάνης της Μεσογείου.

Είναι στείρο και δεν μπορεί να αναπαραχθεί εγγενώς. Δεν παράγει σπόρους. Ο μόνος τρόπος για την αναπαραγωγή του είναι μέσω της διάσπασης και σποράς των βολβών του. Η διαδικασία αναπαραγωγής του περίπου ίδια με αυτής του σκόρδου. Ο ένας βολβός παράγει νέους βολβούς και αυτοί μπορούν να δώσουν νέα φυτά όταν φυτευθούν.

Αποτελεί ένα προϊόν το οποίο ο άνθρωπος γνώριζε από την αρχαιότητα και ενώ ιστορικά το συναντάμε στην μινωική εποχή σαν »μεθυστικό» αρωματικό χώρου σε ναούς και ιερά μέρη , ξαφνικά κάνει εμφάνιση δίπλα στην αλαζονική Κλεοπάτρα σαν το προσωπικό της αρωματικό.

Χρωστική και αρωματική ουσία στην πάροδο των χρόνων πολλοί  το χρησιμοποίησαν σαν σαγηνευτικό αρωματικό για αποπλάνηση!!! άλλωστε είναι μια sativa.

Τι προσφέρει όμως τελικά η μαγική »κόκκινη τρίχα»?? (όπως το χαρακτήρισε η Αιμιλία 3 ετών)

 Μαγικό θα έλεγε κανείς προϊόν με τρομερές ιδιότητες (επιγραμματικά αναφέρονται μερικές)

  • Αντιοξειδωτική δράση
  • Αντιθρομβωτική δράση
  • Αντικαρκινική δράση

 

Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα, όπως αναφέρεται σε αιγυπτιακό πάπυρο που χρονολογείται από το 1550π.Χ., ενώ αποτελούσε απαραίτητο συστατικό στα ιατρικά σκευάσματα του Ιπποκράτη, του Διοσκουρίδη και του Γαληνού, οι οποίοι τον συνιστούσαν ως παυσίπονο, αντιπυρετικό, υπνωτικό, εμμηναγωγό, επουλωτικό και αφροδισιακό. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και της σύγχρονης ιατρικής για τον κρόκο.

Αλλά πριν φτάσουμε στον γιατρό (μακριά από μας), πρέπει να τον απολαύσουμε. Ενδιαφέρον δείχνουν στον κρόκο και οι bartenders αλλά φυσικά και οι μάγειρες… γι” αυτό απόψε ας ανάψουμε λίγα κεριά το τζάκι και ας βάλουμε στο σέικερ και το τηγάνι μας μερικά υλικά και λίγο κρόκο, και ας καλέσουμε μια ξεχωριστή παρουσία στο σπίτι μας. Μην ξεχνάμε… είναι ιδιαίτερα αφροδισιακό… καλά μαγειρέματα

 

10733608_10153693815978306_1659406983_n

IRON MAIDEN

  • 50ml τσίπουρο χ/γ
  • 70ml τσάι σιδηριτης
  • 5 κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 3 σπυριά κάρδαμος
  • 20ml σιρόπι στέβια (15ml νερο και 1κγ στεβια)
  • 3 στήμονες κρόκο
  • 15ml χυμό λεμόνι φυσικό
  • 15ml χυμό πορτοκάλι φυσικό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα σέικερ βάζουμε τα μπαχαρικά και τα πατάμε με ένα γουδί, προσθέτουμε τον κρόκο και τα υγρά!

Βάζουμε 2 παγάκια και ανακινούμε καλά και δυνατά για 3-4 λεπτά… σερβίρουμε σε ποτήρι γεμάτο πάγο με καλαμάκια

10754762_10153693810138306_525007921_n

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΚΡΟΚΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑΣ

Για ένα άτομο

 

  • 6 πλεξούδες ταλιατέλες
  • 1/2 φιλέτο κοτόπουλο
  • λίγα ανάμεικτα μανιτάρια δάσους αποξηραμένα (s/m)
  • 1 μικρό ποτήρι γάλα
  • 100 γρ. παρμεζάνα
  • 2 στήμονες κρόκο
  • 2 φύλλα βασιλικό φρέσκο
  • 1 μικρό ποτήρι ζωμό κοτόπουλο (φρέσκο ή μισό ζελέ σε ζεστό νερό)
  • 20γρ βούτυρο γάλακτος
  • αλάτι πιπέρι
  • φρ. κρεμμύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό και αλάτι και το αφήνουμε να έρθει σε σημείο βρασμού. Βράζουμε τα μακαρόνια!!!

Βυθίζουμε τα μανιτάρια και τον  κρόκο στον χλιαρό ζωμό και κόβουμε το κοτόπουλο σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κοτόπουλο και το κρεμμύδι και σβήνουμε με τον ζωμό που έχουμε βυθίσει τα μανιτάρια (μαζί με τα μανιτάρια και τον κρόκο) αφήνουμε να »κατέβει» αρκετά και ρίχνουμε το γάλα και τα 3/4 από την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να δέσει σαν σάλτσα. Ρίχνουμε τον βασιλικό ψιλοκομμένο και τα μακαρόνια και ανακατεύουμε να γίνει ένα!!! Διορθώνουμε αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με την υπόλοιπη παρμεζάνα!!!

**η φωτογράφηση και μέρος της έρευνας πραγματοποιήθηκαν στο κτήμα της οικογένειας Μπελίδη

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Γιάννης Γιαννίτσας

Ο Γιάννης Γιαννίτσας γεννήθηκε στη Γλυφάδα το 1984 και από μικρός ανακάλυψε πόσο τον τράβαγε η μαγειρική, όταν η μητέρα του, αλλά κυρίως η γιαγιά του μαγείρευαν, και ο ίδιος ήθελε να επέμβει βάζοντας τη φαντασία του. Σήμερα είναι ο Σεφ, και επιμελείται το μενού, στο Εστιατόριο Λακτάριους στην Κοζάνη.