Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Χωρίς μικροβιολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις τα διαγνωστικά ιατρεία σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα

Χωρίς μικροβιολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις τα διαγνωστικά ιατρεία σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σε απεργία διαρκείας προχώρησαν από σήμερα Δευτέρα 10 Ιουνίου τα διαγνωστικά ιατρεία πανελλαδικά και μετά από σχετική συνεδρίαση του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης το βράδυ της Παρασκευής, αποφασίστηκε να συμμετέχουν καθολικά και τα διαγνωστικά ιατρεία του Νομού Κοζάνης. Όπως ενημέρωσε, μάλιστα, ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης στην απεργία διαρκείας συμμετέχουν όλοι οι κλινικό εργαστηριακοί ιατροί και οι πάροχοι Π.Φ.Υ. (Ιατρικό Πτολεμαΐδας Ο.Ε., Affidea, Euromedica Ιπποκράτειο Πτολεμαΐδας, ”Ιπποκράτης Διαγνωστικό εργαστήριο Κοζάνης Α.Ε.), καθώς και όλα τα μικροβιολογικά ιατρεία του Νομού. Ως συνέπεια δεν θα πραγματοποιείται καμία μικροβιολογική και απεικονιστική εξέταση.

Τα διαγνωστικά ιατρεία μετά από μια σειρά συναντήσεων που είχαν τόσο με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και τον ΕΟΠΥΥ, αποφάσισαν να συμμετέχουν στην απεργία για το claw back και τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, σημειώνοντας πως: «Για τον Ι.Σ.Κοζάνης αποτελεί θεμελιώδες πρόταγμα η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και των λειτουργών που την υπηρετούν».

Μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπος Τσεβεκίδης, τόνισε πως πρόκειται για πανελλαδική κινητοποίηση, που θα διαρκέσει όπως όλα δείχνουν τουλάχιστον μέχρι του Αγίου Πνεύματος, ωστόσο την Πέμπτη -πιθανότατα- θα πραγματοποιηθεί εκ νέου γενική συνέλευση μεταξύ των μελών του, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Στην πρώτη Γ.Σ. της Παρασκευής, από τα 32 διαγνωστικά κέντρα το «παρών» έδωσαν τα 22 και οι άλλοι συμφώνησαν για τις κινητοποιήσεις είτε μέσω e-mail, είτε τηλεφωνικά, ξεκαθαρίζει ο κ. Τσεβεκίδης, συναινώντας σε επ’ αόριστον κινητοποιήσεις.

Το πρόβλημα με τα οικονομικά είναι τεράστιο, με τον κ. Τσεβεκίδη να σημειώνει πως τα διαγνωστικά κέντρα καταλήγουν να πληρώνουν και από την τσέπη τους. «Στο τέλος του χρόνου τα εργαστήρια καταλήγουν να αποδίδουν στον ΕΟΠΥΥ το 103% της δαπάνης, με αποτέλεσμα να τα πληρώνουν από την τσέπη τους. Σε ό,τι αφορά το claw back, αυτό έπρεπε να καταργηθεί με το τέλος των μνημονίων, πρόβλημα που δημιουργεί μεγάλο έλλειμμα στα οικονομικά των διαγνωστικών κέντρων. Επίσης, στις αρχές του χρόνου προστέθηκαν νέες πανάκριβες εξετάσεις μέσω ΕΟΠΥΥ, που είναι επιστημονικά ορθό, σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά αν υπολογιστεί ο ίδιος κλειστός προϋπολογισμός, τότε καταλήγει να αυξάνεται το έλλειμμα. Επίσης, ο ίδιος σημειώνει πως μέχρι τώρα οι αναξιοπαθούντες πλήρωναν 15% συμμετοχή στις εξετάσεις, κάτι που πλέον δεν ισχύει, με αποτέλεσμα αυτό να καταλήγει στον μικροβιολόγο. «Κάνουν κοινωνική πολιτική εις βάρος των γιατρών», σχολιάζει σχετικά.

Πανελλαδικά, τα διαγνωστικά κέντρα έκαναν συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, στην προηγούμενη 3μερη κινητοποίησή τους, όπου τους υποσχέθηκε ότι θα τους επιστρέψει 6 εκ. ευρώ και επιπλέον 3 εκ. ευρώ, κάτι που δεν έγινε. Μετά και την άκαρπη συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η πανελλαδική αποχή ήταν μονόδρομος, σημειώνουν.

Πλέον για τις προσεχείς ημέρες δεν θα πραγματοποιείται καμία μικροβιολογιστική, ακτινολογική εξέταση και οι ασφαλισμένοι μπορούν να εξυπηρετούνται από τα νοσοκομεία, απαντάει σχετικά ο κ. Τσεβεκίδης, σημειώνοντας πως το νοσοκομείο Κοζάνης έχει πλέον 5 ακτινολόγους. Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα να κινδυνεύσει κανείς, γιατί σε έκτακτη περίπτωση μπορεί και θα ληφθεί μέριμνα, ενώ κατέληξε λέγοντας πως ο αγώνας των γιατρών είναι δίκαιος και πρέπει τα αιτήματά τους να ικανοποιηθούν.

 

 

 

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Βάσω Σάφη