Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Ενέργεια > Χατζηδάκης: Θα «σπάσουμε αυγά» στην αγορά ενέργειας

Χατζηδάκης: Θα «σπάσουμε αυγά» στην αγορά ενέργειας

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Η λειτουργία του νέου μοντέλου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου ανεξαρτήτως αντιδράσεων και συμφερόντων που θα θιγούν, το υπουργείο είναι αποφασισμένο να «σπάσει αυγά», τόνισε προ ολίγου ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Όπως είπε η λειτουργία της νέας αγοράς αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής του υπουργείου για την επόμενη περίοδο, ιδίως καθώς η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού εμφανίζει την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή στην Ευρώπη. Αυτό δεν είναι αποδεκτό, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης τονίζοντας ότι με την λειτουργία του target model η αγορά θα λειτουργήσει ομαλότερα, θα τερματιστούν ειδικά καθεστώτα και δώρα που στρεβλώνουν την αγορά και θα πέσουν οι τιμές για τους καταναλωτές και την οικονομία.

Παντού στην Ευρώπη η λειτουργία του target model οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές μέσω του ανταγωνισμού πρόσθεσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι το επόμενο βήμα θα είναι μέχρι τα τέλη του έτους η σύζευξη της ελληνικής αγοράς με την Ιταλική ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα ακολουθήσει το coupling με τη βουλγαρική αγορά.

Βούλησή μας είναι να ενταχθούν όλοι οι παίκτες, έχουμε εξασφαλίσει τη δέσμευση της ΔΕΗ ότι θα στηρίξει το καινούριο σύστημα. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι ο τερματισμός των ειδικών καθεστώτων σημαίνει ότι στο σύστημα της αγοράς θα ενταχθούν και οι ΑΠΕ ξεκινώντας από τους διαγωνισμούς και προχωρώντας σε πλήρη ένταξή τους στο σύστημα. «Είμαστε υπέρ της ελεύθερης αγοράς και αναγνωρίζουμε το δικαίωμα των παραγωγών να αποκομίζουν κέρδη από τη δραστηριότητά τους, αναγνωρίζουμε όμως και το δικαίωμα της βιομηχανίας και των απλών καταναλωτών να έχουν λογικές τιμές ενέργειας” υπογράμμισε ο υπουργός.

Το target model αποτελεί εξάλλου βασική προτεραιότητα και για την ηγεσία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, όπως τόνισε ο νέος πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Αθανάσιος Δαγούμας. Πρέπει να κλείσει η εκκρεμότητα θα ξεκινήσουμε την 1η Νοεμβρίου ανέφερε ο ίδιος προσθέτοντας ότι θα υπάρξει από πλευράς ΡΑΕ ο αναγκαίος μηχανισμός παρακολούθησης της αγοράς. Στόχος της αρχής είναι να ενισχύει τον ανταγωνισμό και να χαράσσει πολιτικές συμβατές με τους στόχους της χώρας.

Πηγή: capital.gr

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Κοινή ερώτηση των βουλευτών ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας της ΝΔ για την εφαρμογή της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης – «Ποιες πολιτικές, δράσεις και μέτρα θα υιοθετηθούν ως αντιστάθμιση και ποιο θα είναι το αποτύπωμά τους»

Μοίρασε το άρθρο...FacebookTwitteremail Κοινή ερώτηση, κατέθεσαν οι βουλευτές ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας της Νέας Δημοκρατίας για την εφαρμογή της Ρήτρας ...