Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή (σελίδα 2)

Γαστρονομία και διατροφή

Light καλοκαιρινή ομελέτα φούρνου!

Τα κολοκυθάκια είναι στην εποχή τους και η light ομελέτα φούρνου θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το τηγάνισμα. Δοκιμάστε τη ζεστή ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και μαζί με μια αρωματική χωριάτικη θα έχετε ένα ...

Διαβάστε Περισσότερα »

Πένες με κοτόπουλο μανιτάρια, κουρκουμά και κρόκο Κοζάνης

Διατροφή και υγεία αυτά πάνε χέρι χέρι … Το έλεγε ο Ιπποκράτης  «η τροφή σου είναι το φάρμακό σου..». O κουρκουρμάς ή turmeric θεωρείται το μυστικό της  παραδοσιακής ινδικής ιατρικής, της αγιουβέρδα. ...

Διαβάστε Περισσότερα »

Πισία με πατάτα, νηστίσιμα

Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη γέμιση με τα μυρωδικά που αγαπάτε, να την κάνετε λιγότερο ή περισσότερο πικάντικη. Είναι εύκολο άλλωστε να συνδυαστεί η νηστεία με τη νοστιμιά! ΥΛΙΚΑ για τη ζύμη 1 ...

Διαβάστε Περισσότερα »

Διάμεσα – Η ποντιακή «πίτσα» με χόρτα

για τη ζύμη 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ½  κουτ. γλυκού αλάτι 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο περίπου 200 ml νερό χλιαρό για τη γέμιση περίπου 300 γρ. μαυρολάχανα ή σέσκουλα, καθαρισμένα ...

Διαβάστε Περισσότερα »

Χοιρινό φιλέτο μενταγιόν με προσούτο και κρόκο Κοζάνης

ΥΛΙΚΑ: 40 γρ. ελαιόλαδο 500 γρ. ψαρονέφρι αλεύρι για αλεύρωµα 70 γρ. φρέσκα µανιτάρια 40 γρ. πιπεριά πράσινη 40 γρ. κρεµµύδι ξερό 30 γρ. προσούτο 30 γρ. τυρί καπνιστό 10 γρ. πάστα ...

Διαβάστε Περισσότερα »

Ποντιακές τηγανητές πατάτες

Αγαπημένος μεζές μικρών και μεγάλων, διαχρονικά, η τηγανητή πατάτα δεν θα μπορούσε να λείπει από την ποντιακή κουζίνα. Οι λάτρεις των πικάντικων γεύσεων αναζητήστε την ατζίκα σε μαγαζιά με ποντιακά ή ρωσικά ...

Διαβάστε Περισσότερα »

Γυμνή μελιτζανόπιτα με πιπεριές Φλωρίνης

Μία πίτα ελαφριά, χωρίς καθόλου φύλλα, κάτι σαν φλαν, με βάση από μπεσαμέλ δηλαδή που ανακάτεψαμε με σάρκα ψημένης μελιτζάνας. Για έντονη, καπνιστή γεύση, ψήστε τις μελιτζάνες στο γκριλ μέχρι να καεί η φλούδα ...

Διαβάστε Περισσότερα »

Ποντιακές συνταγές: Τσιριχτά

Οι λουκουμάδες του Πόντου… ΥΛΙΚΑ 2 ποτήρια χλιαρό νερό 1 φακελάκι μαγιά 3 κουτ. σούπας ζάχαρη 1 κουτ. αλάτι Αλεύρι (όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη ένας σφιχτός χυλός) Λάδι για ...

Διαβάστε Περισσότερα »

Γίγαντες Φούρνου Με Ντοματίνια, Κρόκο Κοζάνης Και Κεφαλοτύρι

Τους γίγαντες τους βάζουμε από το βράδυ στο νερό για να φουσκώσουν. Την άλλη μέρα, τους βάζετε στην κατσαρόλα, έχουμε ξαναπεί, ότι εγώ χρησιμοποιώ πολύ την χύτρα ταχύτητας κι αυτό γιατί έχει πολλά ατού. ...

Διαβάστε Περισσότερα »

Λαλάγγια (λαλαγγίτες): Οι ποντιακές τηγανίτες για το πρωινό σας

Τα ποντιακά λαλάγγια είναι τηγανίτες που μπορείτε να τις απολαύσετε στο πρωινό σας (και όχι μόνο) και με διάφορες παραλλαγές. ΥΛΙΚΑ ​1 φακελάκι ξηρή μαγιά ½ φλ. χλιαρό γάλα αλεύρι για τσουρέκια ...

Διαβάστε Περισσότερα »

Ποντιακό υβριστόν γλυκό ή αλμυρό

Το pontos-news.gr σάς προτείνει ποντιακά ζυμαρικά, περίπου σαν χυλοπίτες, αλμυρά ή γλυκά. ΥΛΙΚΑ 500 γρ. υβριστόν* αλάτι 3 κ.σ. μαργαρίνη** τριμμένο μυτζί ή φέτα ζάχαρη κανέλλα * Υβριστόν μπορείτε να προμηθευτείτε από καταστήματα ...

Διαβάστε Περισσότερα »

Ποντιακά πιροσκί (περεσκία) με πατάτα ή Πισία

Υλικά για τη ζύμη •    600 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις •    1 φακελάκι ξερή μαγιά •    1½ – 2 φλυτζ. τσαγιού χλιαρό νερό •    ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο •    1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού ...

Διαβάστε Περισσότερα »