Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή (σελίδα 10)

Γαστρονομία και διατροφή

Ιστορίες Μαγειρικής: Η Ευδόκο, οι λειτουργιές και οι απαιτήσεις

  – ΔΕΣΠΟΙΝΑ  Ααα με κούρασες , άντρα θέλω , τώρα τον εθέλω … Δεν πας καλά μικρή , θα σε πάω στον παπά να σε διαβάσει … – ΕΥΔΟΚΟ  Και στον ...

Διαβάστε Περισσότερα »

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Φιλέτο σαργού με πατάτες και ελιές στο φούρνο

  Σε περίοδο νηστείας οι επιλογές μας είναι περιορισμένες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε φαγητά χωρίς γεύση! Φιλέτο ψαριού στο φούρνο με ελιές, σκόρδο και μπόλικη ντοματούλα. Ένα νόστιμο, ...

Διαβάστε Περισσότερα »

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Κολοκύθι γλυκό κουταλιού

  Η κολοκύθα τρώγεται αλμυρή, γλυκιά, σε πουρέ, σε πίτα, σε σούπα, ψητή, ακόμα και σε βραστό.    Από τις πιο γλυκές ιδέες είναι να την κάνουμε γλυκό του κουταλιού, ένα πεντανόστιμο ...

Διαβάστε Περισσότερα »

Ιστορίες Μαγειρικής: Το φθινόπωρο, το παντζάρι και οι αναμνήσεις

  Φθινοπώριασε …  Τα φύλλα στα δέντρα πήραν εκείνο το αγαπημένο χρυσοκόκκινο χρώμα … Της άρεζε να περπατά ανάμεσα τους , να μυρίζει το υγρό χώμα από την χθεσινή βροχή , να ...

Διαβάστε Περισσότερα »

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Χοιρινή τηγανιά αλα κρεμ

    Εξαιρετικά γρήγορη, νόστιμη…. η τηγανιά αυτή θα σε ανταμείψει με την πλούσια σάλτσα της!   Για τους λάτρεις της τηγανιάς, λαχταριστές και απολαυστικές χοιρινές μπουκίτσες με σάλτσα μανιταριών, μουστάρδας και ...

Διαβάστε Περισσότερα »

Ιστορίες Μαγειρικής: Το νυφικό, τα μανιτάρια και η Αρετή

  ‘Όλο δαντέλα … Mε κλειστό λαιμό και μακρύ μανίκι και στα μαλλιά, ένα πέπλο με κεντητά λουλούδια με το τούλι να φτάνει ως το πάτωμα … Έτσι το είχε ονειρευτεί το ...

Διαβάστε Περισσότερα »

Ιστορίες Μαγειρικής: H Zωίτσα, η τεμπέλα και το γλυκό

  Η Ζωίτσα , η κουτσή … ‘Έτσι την φώναζαν στο χωριό , και δεν ήταν απλά ένα παρατσούκλι αλλά η πραγματικότητα , η Ζωίτσα γεννήθηκε με το ένα πόδι μικρότερο από ...

Διαβάστε Περισσότερα »

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Πεντανόστιμα “τριαντάφυλλα” μήλου, μία εύκολη και εντυπωσιακή συνταγή ιδανική για μπουφέ!!

  Υλικά: (για 12 τριαντάφυλλα) 1 φύλλο σφολιάτας 3 μεγάλα κόκκινα μήλα λίγη ζάχαρη κανέλα τριμμένη χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι λίγο τυρί κρέμα (τύπου Φιλαδέλφεια) λίγο τριμμένο καρύδι (προαιρετικά) Εκτέλεση: Πλένουμε ...

Διαβάστε Περισσότερα »

Ιστορίες Μαγειρικής: Μελιτζανοκεφτέδες τον Οκτώβρη και η Μαρίκα η μοναχή

  Γεννήθηκε δεκαπενταύγουστο , η παναγία της έδωσε το όνομα της  … Μαρίκα … Ζούσε στο τελευταίο σπίτι του χωριού , ένα μικρό , παλιό , πέτρινο σπιτάκι , σοβατισμένο με ασβέστη ...

Διαβάστε Περισσότερα »

Ιστορίες Μαγειρικής: H τυρόπιτα, η πεθερά και η ευχή

  Αλεύρι για να μην κολλήσει το ζυμάρι,  χλαού , και ανοίγουμε  φύλλο … Κάθε φορά που άνοιγεφύλλο θυμόταν τα λόγια της πεθεράς της , εκείνη την πρώτη φορά που την είδε ...

Διαβάστε Περισσότερα »

Η Αρετή Παπαδοπούλου από την Πτολεμαΐδα μας συστήνεται και μας μιλά για τη νέα της στήλη στο e-ptolemeos.gr

  Το ταλέντο της συντοπίτισσας μας Αρετής Παπαδοπούλου στην μαγειρική το ανακαλύψαμε από το περιοδικό «ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ», το οποίο ετοίμασε  ένα όμορφο αφιέρωμα για το τεύχος του Αυγούστου που μας ...

Διαβάστε Περισσότερα »

Ιστορίες Μαγειρικής: Τα 40 μήλα, η προγιαγιά και η μηλόπιτα

  -ΜΑΡΙΑ: ( τραγουδώντας … ) Σεράντα μήλα κόκκινα πούλι μ’ , σεράντα μήλα κόκκινα γιάβρι μ’ , σ’έναν μαντίλ δεμένα , σ’ενα μαντίλ δεμένα  … Την θυμάμαι σαν να είναι σήμερα ...

Διαβάστε Περισσότερα »