Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Σινεμά > Κινηματογραφικές Προτάσεις > Boyhood (2014) – κινηματογραφικές προτάσεις

Boyhood (2014) – κινηματογραφικές προτάσεις

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε το πόσο γρήγορα η ζωή μας προσπερνά.. και όχι μόνο εμάς. Αλλά και τους γονείς, τους παππούδες μας, τα αδέρφια, τους φίλους, τον σύντροφο μας. Είμαστε τόσο προσηλωμένοι στον εαυτό μας που ξεχνάμε πως και οι άλλοι γύρω μας μεγαλώνουν. Ο χρόνος επηρεάζει τον καθένα με διαφορετικό τρόπο. Είναι το μόνο κομμάτι της σύστασης μας που μας συνοδεύει σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης, είτε σωματικής, είτε νοητικής. Είναι το μόνο που έχει σίγουρα τέλος, το μόνο που ξέρουμε πως θα καταλήξει. Γι” αυτό σημασία έχει το ταξίδι και ο χρόνος είναι κάτι που κατέχουμε πραγματικά -το μόνο που μας ανήκει…

O Mason, ένα αγόρι 6 ετών, μεγαλώνει μαζί με την μητέρα του και την αδερφή του Samantha. Η ζωή του μεταλλάσσεται καθώς περνά διάφορα στάδια στον δρόμο προς την ενηλικίωση και προσπαθεί να προσαρμοστεί στις αλλαγές, όπως ο λιγοστός χρόνος που περνά με τον πατέρα του, οι μετακομίσεις σε διάφορες πόλεις του Τέξας, οι προβληματικοί σύντροφοι της μαμάς, το σχολείο, οι φίλοι μέχρι την ωριμότητα, την εμπειρία, τους πρώτους έρωτες, την εσωτερική αναζήτηση που φτάνει μέχρι το τέλος της εφηβείας του..
Ένα έργο με μια μοναδική ιδιαιτερότητα σε όλα τα χρονικά του σινεμά καθώς ολοκληρώθηκε σε 12 ολόκληρα χρόνια.! Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Richard Linklater (ο δημιουργός των Before Sunrise, Before Sunset, και Before Midnight) εκμεταλλευόμενος στο έπακρο το ταλέντο του και όσα μπορεί να προσφέρει ο κινηματογράφος ως τέχνη, κατάφερε να υλοποιήσει αυτό το όνειρο ξεκινώντας γυρίσματα το 2002 και έπειτα για κάθε χρόνο οι ηθοποιοί γύριζαν μερικές σκηνές μέσα σε 4-5 μέρες ως το καλοκαίρι του 2013. Το αποτέλεσμα είναι μια υπέροχη, αριστουργηματική ταινία με δραματικά και κωμικά στοιχεία, όπως άλλωστε και η ίδια η ζωή, η οποία μέσα από την απλότητα της προκαλεί τους θεατές να αναρωτηθούν ποια είναι τα πραγματικά νοήματα της καθημερινότητας και γενικά της ζωής όσο αυτή προχωρά.
Αυτό που εντυπωσιάζει ιδιαίτερα είναι οι αλλαγές στην εμφάνιση, κυρίως του κεντρικού πρωταγωνιστή Mason, που υποδύεται με μεγάλη επιτυχία ο Ellar Coltrane. Το καστ συμπληρώνουν και άλλοι πολλοί καλοί ηθοποιοί όπως η Patricia Arquette ως η μητέρα του Mason, ο Ethan Hawke στον ρόλο του πατέρα του και η Lorelei Linklater ως η μεγαλύτερη αδερφή του (κόρη του σκηνοθέτη). Η αλήθεια που μας παρουσιάζει η ταινία είναι τόσο έντονη, όλα τα στάδια και τα συναισθήματα που περνά κάποιος από παιδί μέχρι την ενηλικίωση δεν γνωρίζουν σύνορα ούτε κουλτούρες, έτσι είναι η σύγχρονη κοινωνία με χαρακτηριστικά τις χωρισμένες οικογένειες, την πάλη για οικονομική επιβίωση, την τεχνολογία, τον συνεχή αγώνα των ανθρώπων για κάτι καλύτερο. Έτσι ο καθένας αναπόφευκτα μπαίνει στη θέση του μικρού παιδιού, νιώθοντας μια οικειότητα αναγνωρίζει την παροδικότητα των στιγμών μέχρι να φτάσει στο συμπέρασμα ότι η ζωή θα συνεχιστεί ότι και αν κάνουμε, όπως και αν τη δούμε. Ότι όπως και να” χει ο καθένας κάνει ότι μπορεί με τον δικό του τρόπο..

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Νατάσα Βουτσκίδου