Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Ενέργεια > Αύγουστο του 1950: Οταν η ΔΕΗ μπήκε στην… πρίζα

Αύγουστο του 1950: Οταν η ΔΕΗ μπήκε στην… πρίζα

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Αν η προπολεμική ιστορία της παροχής ενέργειας στην Ελλάδα καθορίζεται, κυρίως, από την παρουσία της Πάουερ, η μεταπολεμική σηματοδοτείται από τη ΔΕΗ.

Η πρώτη απόπειρα αξιοποίησης του λιγνίτη ξεκινά τη δεκαετία του 20 από Μικρασιάτες πρόσφυγες που εγκαθίστανται στην Πτολεμαΐδα, μεταφέροντας εκεί τη τεχνογνωσία λειτουργίας εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής,  που είχαν δημιουργηθεί στη Μικρά Ασία

Άλλωστε, ο πρώτος που αποκτά δικαίωμα δημιουργίας και εκμετάλλευσης ορυχείων λιγνίτη στη περιοχή είναι ο Γεώργιος Παυλίδης από τη Φώκαια Σμύρνης.

 

Διαφήμιση της ΔΕΗ που παρουσιάζει τα πρώτα της μεγάλα έργα υποδομής.

Η καταστροφική για τη χώρα δεκαετία του 40,  αναδεικνύει την ανάγκη ενεργειακής αυτοτέλεια της ως  βασικού πυλώνα αναπτυξιακής της πορείας.

Ακόμα λειτουργούν πάνω από 400 μικρομεσαίες εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με πανάκριβα τιμολόγια και μηδαμινές παροχές.

 

Η εγκατάσταση πυλώνα της ΔΕΗ στο χωριό  αποτελεί μέρα γιορτής για τους κατοίκους, και η εικόνα των εναεριτών  συγκεντρώνει τη περιέργεια της πιτσιρικαρίας.

Η δημιουργία της ΔΕΗ τον Αύγουστο του 1950, γίνεται με συνδυασμό κεφαλαίων του σχεδίου Μάρσαλ και ιταλικών πολεμικών  αποζημιώσεων.

Το πρώτο ενεργειακό πρόγραμμα αποτελεί συνεργασία της αμερικανικής εταιρίας Ebasco (αναλαμβάνει την ευθύνη οργάνωσης και λειτουργίας της ΔΕΗ) και περιλαμβάνει τη κατασκευή των υδροηλεκτρικών σταθμών Λούρου, Άγρα, Λάδωνα, και του ατμοηλεκτρικού σταθμού Αλιβερίου, ενώ το δεύτερο εκπονείται αποκλειστικά από την ΔΕΗ, περιλαμβάνοντας τη δημιουργία του ατμοηλεκτρικού σταθμού Πτολεμαΐδας και του υδροηλεκτρικού σταθμού Ταυρωτού.

 

Τα εγκαίνια ηλεκτροφωτισμού της παραλιακής τη δεκαετία του 50.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το σταδιακό κλείσιμο ή εξαγορά όλων των μικρών και μεγαλύτερων εταιριών παραγωγής ενέργειας, και η εφαρμογή ενιαίου χαμηλού τιμολογίου σε όλη την επικράτεια.

 

Ηλεκτροφωτισμένη Ομόνοια περασμένων δεκαετιών. .

Μέχρι τη δεκαετία του 70, ο ηλεκτρισμός φτάνει στο πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας, αποτελώντας καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης και εκβιομηχάνισής της.

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

eleftherostypos.gr

Πηγή: deitzidikosteki.blogspot.com

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Ανοιχτή Επιστολή Για την Μετεγκατάσταση της Ακρινής από τους Θ. Καζαντσίδη, Κ. Πουτακίδη, Ειρ. Καρατόσιου, Γ. Αντωνιάδη και Ν. Ατματσίδη: «Δίκαιη μετάβαση δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς να έχει προηγηθεί η μετεγκατάσταση της Ακρινής»

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Ανοιχτή επιστολή για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής, υπογράφουν, ο πρόεδρος της Κοινότητας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανέργων και ...