Αρχική > Στήλες > Σχολικά κείμενα > 5ο Γυμνάσιο > Αξιότιμε άνθρωπε – Aπό την εφημερίδα του 5ου Γυμνασίου

Αξιότιμε άνθρωπε – Aπό την εφημερίδα του 5ου Γυμνασίου

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Είσαι ον, δημιούργημα δύο ανθρώπων, γαλουχημένο μέσα σε μια οικογένεια, μέσα σε μια κοινωνία. Ζεις σε μια πόλη χιλιάδων ανθρώπων, σε μια χώρα εκατομμυρίων ανθρώπων. Όλοι σαν εσένα … χωρίς να σου μοιάζουν. Ζεις ανάμεσα σε επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους σε έναν πλανήτη, ενώ γύρω του περιστρέφονται σε συνεχή τροχιά, οκτώ πλανήτες με ταχύτητα πεντακοσίων ογδόντα χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, γύρω από ένα αστέρι, γύρω από τριακόσια δισεκατομμύρια αστέρια σε έναν γαλαξία, γύρω από διακόσια δισεκατομμύρια έως τρία τρισεκατομμύρια γαλαξίες, ανάμεσα στο άγνωστο, ανάμεσα στο άπειρο.
Η ζωή σου ξεκίνησε πριν από πολλά, πολλά χρόνια. Δεν ξέρουμε το πώς, το γιατί και το πότε. Ή ξέρουμε; Είσαι το τελειότερο δημιούργημα. Είσαι… η εξέλιξη. Κατάφερες και συνεχίζεις να επιτυγχάνεις, χωρίς σταματημό, τα μέγιστα. Είσαι ανίκητος!
Πριν από 80.000 χρόνια ανακάλυψες την φωτιά, πριν από 30.000 χρόνια έμαθες να χρησιμοποιείς αρμονικά τα χρώματα της φύσης με τις κινήσεις των χεριών σου. Μετά από χρόνια ανακάλυψες τον τροχό, την μεγαλύτερη εφεύρεση όλων των εποχών. Δεν σταμάτησες… Περίμενε να σου θυμίσω… 1561-1542, ο Ιταλός Γαλιλαίος τελειοποίησε το τηλεσκόπιο και καθιέρωσε την μηχανική ως ιδιαίτερη επιστήμη. 1571-1630, ο Γερμανός Κέπλερ διατύπωσε τους νόμους για την κίνηση των πλανητών. 1623-1662, ο Γάλλος Πασκάλ διατύπωσε τη θεωρία των πιθανοτήτων. 1642-1727, ο Άγγλος Νεύτων διατύπωσε τον νόμο της παγκόσμιας έλξης.
Κάποτε γελούσες στην ιδέα ότι μπορούσες να επιπλεύσεις, κυρίευσες τις θάλασσες. Κάποτε σου φαινόταν απίστευτο πως θα έχεις την ικανότητα να πετάξεις… και όμως το 1903, πραγματοποιήθηκε η πρώτη προωθούμενη διαρκής και ελεγχόμενη αεροπορική πτήση στον κόσμο. Δύο από τους μεγαλύτερους επιστήμονες του 20ου αιώνα, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Στίβεν Χόκινγκ έκαναν από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις.
Δημιούργησες εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο, όλη την ανθρώπινη ιστορία. Στις μεταφορές, ο Άγγλος στρατιωτικός μηχανικός Thomas Savery, το 1698, δημιούργησε την πρώτη μηχανή ατμού, ενώ μετά από μερικά χρόνια ο Σκωτσέζος μηχανικός James Watt κατασκεύασε μια πιο εξελιγμένη έκδοση, συμβάλλοντας στην Βιομηχανική επανάσταση. Ο πατέρας των σιδηροδρόμων, George Stephenson, το 1829 κατασκεύασε τον πρώτο πύραυλο. Τον 19ο αιώνα είχαμε τη δημιουργία του πρώτου μηχανοκίνητου πλοίου. Γαλλία 1769, ο Νικαλά Κουνιό κατασκεύασε το πρώτο αυτοκίνητο. Ωστόσο δεν σταμάτησες εκεί. Το 1964, τρένο υψηλής ταχύτητας κάλυψε τη διαδρομή Τόκιο – Οσάκα με ταχύτητα 200Km/h έως 300Km/h. Επίσης σε πολλές πόλεις τραμ και περιφερειακοί σιδηρόδρομοι. 19ος αιώνας, ξεκινά η εκμετάλλευση του πετρελαίου και γεννιέται ο ηλεκτρισμός. Το τηλέφωνο, 1876, το ραδιόφωνο, 1901, η πρώτη τηλεόραση, 1971, το πρώτο κινητό τηλέφωνο, 1973.
Άνθρωπε… οι δημιουργίες και τα θαύματα σου δεν σταμάτησαν εδώ. Η Ιατρική κατάφερε να αυξήσει το προσδόκιμο της ζωής από τα 40 στα 80 χρόνια μέσα σε έναν αιώνα. Οι εμβολιασμοί, ο αξονικός και μαγνητικός τομογράφος, ο υπέρηχος καρδιάς, το τεστ Παπανικολάου … και πόσα άλλα. Η χειρουργική έσωσε εκατομμύρια ανθρώπους. Άνθρωπε είσαι … ήρωας.
Οι ανακαλύψεις σου δεν σταμάτησαν ποτέ. «Άνθρωπε δεν έχεις κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο ή ικανότητα, είσαι απλά παθιασμένα περίεργος για το άγνωστο…».
Γιατι από όλα αυτά να μιλήσω;
Πώς να επιλέξω;
Θέλω μόνο να σου πω να μη σταματήσεις ποτέ, γιατί θυμήσου πως είσαι μόνο ένας στο άπειρο…. Έχεις τόσα πολλά να μάθεις!
Με σεβασμό
Στους δημιουργούς του αύριο

Άννα Γεωργιάδου Γ1

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την εφημερίδα εδώ…     

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team