Αρχική > Slider > Ασφαλιστικά μέτρα ΔΕΥΑΚ κατά ΔΕΗ: Αναβλήθηκε για Παρασκευή η απόφαση – Πιθανή μία «Σολομώντεια λύση» από το δικαστήριο

Ασφαλιστικά μέτρα ΔΕΥΑΚ κατά ΔΕΗ: Αναβλήθηκε για Παρασκευή η απόφαση – Πιθανή μία «Σολομώντεια λύση» από το δικαστήριο

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αναβλήθηκε για την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου η έκδοση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης, επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της ΔΕΥΑΚ και προσωρινής διαταγής για την ανάκληση της δέσμευσης των λογαριασμών της δημοτικής επιχείρησης του δήμου Κοζάνης από την ΔΕΗ.

Η εκδίκαση της υπόθεσης άρχισε στις 11 το πρωί, με τους συνηγόρους των δύο αντίδικων πλευρών να καταθέτουν διεξοδικά τις απόψεις και τα επιχειρήματα εκατέρωθεν, ενώπιον της προέδρου του δικαστηρίου, μια διαδικασία που διήρκησε δύο ώρες και ολοκληρώθηκε στη 1 το μεσημέρι. Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, αναμένονταν σε περίπου δύο ώρες η ανακοίνωση της απόφασης και της ετυμηγορίας του δικαστηρίου. Ωστόσο, η αγωνία παρατείνεται, καθώς η δικαστής που έπρεπε να ανακοινώσει την απόφαση, ξαφνικά ζήτησε νέες διευκρινήσεις από τους αντίδικους. Οι επιπρόσθετες διευκρινήσεις και τα στοιχεία θα δοθούν τελικώς την Παρασκευή, οπότε κλήθηκαν εκ νέου οι αντίδικοι να καταθέσουν.

Η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε «γρίφο». Επισήμως, από την πλευρά της ΔΕΥΑΚ και του δήμου δεν υπάρχει κανένα σχόλιο, αν και ανεπίσημα γινόταν λόγος για «μία κατ’ αρχήν θετική απόφαση». Μόλις όμως έγινε γνωστή η αναβολή της ανακοίνωσης κατά μία ημέρα, αφού πρώτα δοθούν στην πρόεδρο του δικαστηρίου οι αναγκαίες διευκρινήσεις, στη δημοτική Αρχή και στην δημοτική επιχείρηση σήμανε «σιωπητήριο» και δεν μιλάει κανείς, μέχρι την έκδοση της απόφασης.

Στο δικαστήριο παρέστησαν ως μάρτυρες, εκ μέρους της ΔΕΥΑΚ ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και εκ μέρους της ΔΕΗ η Βοηθός Διευθύντρια της Διεύθυνσης Βορείου Ελλάδος, Μαρία Κιτσοπούλου. Επίσης, παράσταση υπέρ της ΔΕΥΑΚ έκανε και το σωματείο των εργαζομένων. Ο συνήγορος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Γράβας, κατά την αγόρευσή του, υπογράμμισε ότι ο πελάτης του (ΔΕΥΑΚ) δέχεται την πρόταση της ΔΕΗ που γνωστοποιήθηκε με ανακοίνωση της επιχείρησης στη 1 Νοεμβρίου, ως προς το σκέλος της προκαταβολής, δηλαδή τις 200.000 ευρώ, ενώ δέχτηκε και την  καταβολή των μηνιαίων δόσεων των 70.000 ευρώ. Δεν δέχτηκε όμως το ότι οι 200.000 ευρώ αντιστοιχούν στο 2,85% για προκαταβολή που ισχυρίζεται η ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι αναλογούν στο 6,64%. Εδώ είναι ακριβώς το κομβικό σημείο της μοναδικής διαφωνίας των δύο πλευρών, καθώς: η ΔΕΥΑΚ δέχεται ως ποσό επί του οποίου υπολογίζεται το ποσοστό της προκαταβολής τα 3,3 εκ. ευρώ, που είναι το αρχικό κεφάλαιο χωρίς τους τόκους. Η ΔΕΗ επιμένει να κάνει τους υπολογισμούς της με βάση το συνολικό ποσό (μαζί με τους τόκους) των 7,055 εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΥΑΚ συμφωνεί στην εξόφληση του αρχικού κεφαλαίου των 3,3 εκ. ευρώ μέσα από ρύθμιση, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση για μείωση του επιτοκίου, άρα και του συνολικού ποσού που απαιτεί η ΔΕΗ. Από την  πλευρά της η νομική σύμβουλος της ΔΕΗ υποστήριξε ότι «η ΔΕΗ ήταν και σ’ αυτό ανεκτική, καθώς μείωσε το επιτόκιο από 9,5% σε 6,5%», επισημαίνοντας ότι «ή άλλη πλευρά δεν θέλει να υπάρξει κανένα επιτόκιο». Το επιχείρημα αυτό αντέκρουσε η πλευρά της ΔΕΥΑΚ, υποστηρίζοντας ότι «εμείς αρχίζουμε να πληρώνουμε και συγχρόνως ζητάμε διαπραγματεύσεις με την ΔΕΗ για τα υπόλοιπα». Μάλιστα, ο δήμαρχος είπε ότι ζήτησε ήδη ραντεβού από Δευτέρα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, μόλις επιστρέψει από την Κορέα, ενώ πρόσθεσε ότι στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η συνάντησή του την προηγούμενη Πέμπτη (μία ημέρα πριν από την δέσμευση των λογαριασμών), καταθέτοντας μάλιστα στην πρόεδρο την ατζέντα της συνάντησης, που περιείχε ως θέμα την διαπραγμάτευση της οφειλής της ΔΕΥΑΚ.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται την  Παρασκευή η οριστική απόφαση του δικαστηρίου, η οποία δεν αποκλείεται να είναι μία «Σολομώντεια λύση». Το ενδεχόμενο της απόφασης για «προσωρινή διαταγή» ανάκλησης της δέσμευσης των λογαριασμών είναι πιθανόν, όμως για ένα λογικό διάστημα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ δήμου και ΔΕΗ. Ίσως αυτό να είναι το καλύτερο σενάριο που προσδοκά η δημοτική Αρχή και η ΔΕΥΑΚ.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας