Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στην Ασβεστόπετρα

Αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στην Ασβεστόπετρα

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Δεν συναίνεσε το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας (το οποίο συνεδρίασε χθες κεκλεισμένων των θυρών) στην παραχώρηση έκτασης 350 στρεμμάτων στην Ασβεστόπετρα Εορδαίας για την παραχώρηση έκτασης σε αγρόκτημα της τοπικής κοινότητας για να αναπτυχθεί φωτοβολταϊκός σταθμός στην περιοχή.

Να σημειωθεί η επίμαχη πρόταση αφορά στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής 25 MW ισχύος, μέρος της οποίας έκτασης αφορά στην Ασβεστόπετρα Εορδαίας αλλά το μεγαλύτερο μέρος αφορά σε πολύ μεγαλύτερη έκταση στα Λιβερά Κοζάνης, για την οποία θα πρέπει να αποφασίσει το Δ.Σ. Κοζάνης.

Η εταιρεία, με δηλώσεις του εκπροσώπου της, θα απασχολούσε κατά την κατασκευή του φωτοβολταϊκού 250-300 άτομα, με προτεραιότητα από την περιοχή της Ασβεστόπετρας, ωστόσο κατά τη λειτουργία του οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβαίνουν τις 20, θέσεις για τις οποίες υπήρξε μια προφορική και όχι γραπτή δήλωση της εταιρείας ως προς την απασχόληση του προσωπικού.

Η κοινότητα είχε ταχθεί αρχικά υπέρ, με 4 έναντι 5 ψήφων, κυρίως σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας αλλά και το χρηματικό ποσό που θα έδινε η εταιρεία ως αντιστάθμισμα, ωστόσο υπήρξαν διαφωνίες από κτηνοτρόφους που βοσκούν τα ζώα τους στις εκτάσεις της περιοχής.

Για το θέμα υπήρξαν έξω από το δημαρχείο και διαμαρτυρίες πολιτών, ενώ εντός της αίθουσας κατά της κατασκευής του τάχθηκαν όλες οι παρατάξεις.

Μιλώντας στον «Π» ο δήμαρχος Εορδαίας Π. Πλακεντάς, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους το δημοτικό συμβούλιο τάχθηκε κατά του φωτοβολταϊκού, λέγοντας πως: «Δεν είμαστε φοβικοί σαν δημοτικό συμβούλιο στις ΑΠΕ. Για λόγους τάξης και ηθικής δεν δεχόμαστε να έρχονται να κάνουν φωτοβολταϊκά και να δεσμεύουν μια περιοχή που αυτή τη στιγμή είναι βοσκότοπος και θα λείψει από τους κτηνοτρόφους της περιοχής, εταιρείες που είναι από το εξωτερικό – η UV Ελλάς είναι γερμανικών συμφερόντων. Επίσης, στα πλαίσια της απολιγνιτοποίησης ένα θέμα που θέσαμε στον κ. Μουσουρούλη, είναι να μην γνωμοδοτούν όλοι πως όλα είναι καλά και να φέρνουν προ τετελεσμένων γεγονότων τα δημοτικά συμβούλια να αποφασίσουν. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουμε που υπάρχουν αυτή τη στιγμή χοροθετημένα τα φωτοβολταϊκά. Αυτό συνιστά αποκλεισμό. Εγώ μαθαίνω ότι η ΠΕ Κοζάνης έχει πάνω από 2000 αιτήσεις για Φ/Β μόλις ανακοινώθηκαν τα περί ειδικής φορολογικής ζώνης. Αυτό είναι βιασμός του ΑΕΠ της περιοχής», θέτοντας και το θέμα πως πρόκειται για εταιρείες ξένων συμφερόντων.

Ωστόσο, το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας λειτουργεί γνωμοδοτικά, με την τελική απόφαση θα λάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Βάσω Σάφη