Αρχική > Στήλες > Φορολογικά > Αποζημίωση εκτός έδρας εργασίας Γράφει ο Γεώργιος Δ. Κοτζαμπάσης

Αποζημίωση εκτός έδρας εργασίας Γράφει ο Γεώργιος Δ. Κοτζαμπάσης

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Όταν ο μισθωτός προσλαμβάνεται να παρέχει την εργασία του σε τόπο σταθερό όπου βρίσκεται η εγκατάσταση του εργοδότη του και πρόσκαιρα υπάρχει ανάγκη παροχής της υπηρεσίας του εκτός έδρας, δικαιούται να λάβει εκτός έδρας αποζημίωση. Η έδρα της εργασίας του μισθωτού δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζεται πάντα με την έδρα της εγκατάστασης του εργοδότη, αλλά ως τόπος παροχής της εργασίας μπορούν να συμφωνηθούν διάφοροι τόποι, ανάλογα με το είδος και την φύση της εργασίας. Προϋπόθεση, λοιπόν, για την χορήγηση της εκτός έδρας αποζημίωσης είναι να αποσταλεί ο μισθωτός εκτάκτως σε τόπο διαφορετικό από αυτόν που έχει αρχικά συμφωνηθεί και να διανυκτερεύσει εκεί.

Σύμφωνα με τον νόμο η εκτός έδρας αποζημίωση υπολογίζεται επί του νόμιμου μισθού ή ημερομισθίων και όχι επί μεγαλύτερων αποδοχών, που καταβάλλει ο εργοδότης. Ο μισθωτός λοιπόν δικαιούται να λάβει: Κανονικά τις αποδοχές του ως σαν να δούλευε στην έδρα της επιχείρησης, έξοδα κίνησης, αποζημίωση για την εκτός έδρας απασχόληση και φυσικά συμπληρωματική αμοιβή για τυχόν απασχόληση εκτός νόμιμου ωραρίου ή εκτός της κανονικής δηλωμένης υπερωρίας. Σε περίπτωση τώρα που όλες ή μερικές από τις ώρες εργασίας είναι νυχτερινές δηλαδή στο διάστημα από την 10η βραδινή έως 6η  πρωινή, δικαιούται να λάβει επιπλέον γι αυτές προσαύξηση 25%. Αν όλες ή μερικές από τις ώρες εργασίας του εμπίπτουν σε ημέρα Κυριακή ή εξαιρέσιμη εορτή δικαιούται γι αυτές προσαύξηση 75%

Φυσικά η εκτός έδρας εργασία διαφέρει εντελώς από την εξωτερική εργασία. Εξωτερική εργασία μισθωτού νοείται όταν ο μισθωτός παρέχει την συμφωνημένη παροχή υπηρεσίας του εκτός του καθορισμένου χώρου της έδρας αλλά πάντως εντός στα όρια της περιοχής της έδρας εγκατάστασης της επιχείρησης του.

Αναλυτικά ο υπολογισμός εκτός έδρας αποζημίωσης.:

α) Πλήρεις τις αποδοχές του ως εάν δούλευε κανονικά στην έδρα της επιχείρησης.

β) Ημερήσια αποζημίωση, η οποία είναι ανεξάρτητη από τις ώρες εργασίας του και σχετίζεται μόνο με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων του, και ισούται με το 1/25 του νόμιμου μισθού.

γ) Όταν στους μισθωτούς που εργάζονται εκτός έδρας παρέχονται από τον εργοδότη στο τόπο όπου εστάλησαν, τροφή και κατοικία, καταβάλλεται σε αυτούς το ¼ της ανωτέρω αποζημίωσης (1/100).

Αν παρέχεται μόνο τροφή καταβάλλεται το ½ της αποζημίωσης(1/50)

Αν παρέχεται μόνο κατοικία καταβάλλονται τα 4/5 της αποζημίωσης.(4/125)

δ) Τέλος κάθε μισθωτός που απασχολείται εκτός έδρας δικαιούται να λάβει πλέον της προηγούμενης αποζημίωσης και όλα τα έξοδα ταξιδιού του τα οποία περιλαμβάνουν τα μεταφορικά του έξοδα (π.χ. αεροπορικά εισιτήρια, ταξί κ.λ.π.)  δηλαδή τα πραγματικά γενόμενα έξοδα κίνησης.

 

Παρακάτω παραθέτουμε πίνακα με αριθμητικά παραδείγματα όπου με βάση τα κατώτατα όρια του νόμιμου μισθού (με βάση την ΕΓΣΣΕ)  υπολογίζονται τα ποσοστά αποζημίωσης ανά περίπτωση.

 

Μισθός και ημερήσια αποζημίωση

______________

Εργασιακή εμπειρία

          Νόμιμος μισθός Χωρίς κατοικία και γεύματα (1/25) Με παροχή κατοικίας και γευμάτων (1/100) Μόνο γεύματα

(1/50)

Μόνο κατοικία  (4/12)
Χωρίς εργασιακή εμπειρία 650,00 € 26,00 € 6,50 € 13,00 € 20,80 €
Με μία τριετία 715,00 € 28,60 € 7,15 € 14,30 € 22,88 €
Με δύο τριετίες 780,00 € 31,20 € 7,80 € 15,60 € 24,96 €
Με τρεις τριετίες 845,00 € 33,80 € 8,45 € 16,90 € 27,04 €

 

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει φέτος – Οι φοροελαφρύνσεις και οι απαλλαγές για τους πληττόμενους

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Για ποιους καταργείται το «πέναλτι» για τις e-αποδείξεις, ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια, τι θα ισχύσει για ΕΝΦΙΑ ...