Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Απόφαση ταφόπλακα του ΥΠΕΚΑ για τον ΑΗΣ Καρδιάς – Θέμα ενεργειακής ασφάλειας της χώρας θέτει ο ‘ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ’ – Στον αέρα η Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας

Απόφαση ταφόπλακα του ΥΠΕΚΑ για τον ΑΗΣ Καρδιάς – Θέμα ενεργειακής ασφάλειας της χώρας θέτει ο ‘ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ’ – Στον αέρα η Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Οριστικό λουκέτο μπαίνει προσεχώς στον ΑΗΣ Καρδιάς – από την άνοιξη του 2019, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε να μην διεκδικήσει περαιτέρω ώρες λειτουργίας για το συγκεκριμένο ατμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.

Για την απόφαση αυτή η ενημέρωσε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης το προεδρείο του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, ενώ το προεδρείο του συνδικάτου διαμηνύει ότι θα προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη και στα ευρωπαϊκά όργανα κατά παντός υπευθύνου για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Ταυτόχρονα όμως μετέωρη μένει από την αρχόμενη άνοιξη και η λειτουργία της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, καθώς ο σταθμός αυτός τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια το δίκτυο της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας.

Ειδικότερα, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με ανακοίνωσή του ενημέρωσε ότι, συναντήθηκε τις προηγούμενες μέρες με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και της ΔΕΗ, όπου τέθηκαν σοβαρότατα ζητήματα που αφορούν την επιχείρηση και τους εργαζόμενους, σε μία προσπάθεια να διερευνηθούν, να αναλυθούν και να δρομολογηθούν εξελίξεις σε μια σειρά θέματα, όπως ο Ενεργειακός Σχεδιασμός της χώρας (που μπαίνει σε διαβούλευση στα τέλη του μήνα), το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων Αμυνταίου και Καρδιάς, καθώς και οι επιπτώσεις που θα έχει το θέμα αυτό στην τοπική κοινωνία και σε ολόκληρη την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, όπως στη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης, στις θέσεις εργασίας, στην ΟΤΣ κλπ.. Συγκεκριμένα, το προεδρείο του σωματείου συνοδευόμενο από τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδη, τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Α. Καρρά καθώς και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Δ.Σ της ΔΕΗ Π. Καραλευθέρη και Ν. Φωτόπουλο, είχε σειρά επαφών με τον Υπουργό ΠΕΝ κ. Σταθάκη, τον Πρόεδρο της επιχείρησης κ. Παναγιωτάκη και με άλλα  υψηλόβαθμα στελέχη, όπως τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Παραγωγής κ. Δημήτρη Μετικάνη, την Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Ορυχείων κ. Κουρίδου και τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων και Οργάνωσης κ. Δαμάσκο.

«Δυστυχώς», τονίζει ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, «στη συνάντηση με τον Υπουργό, κατατέθηκε η απόφαση του υπουργείου να μην διεκδικήσει περαιτέρω ώρες για την λειτουργία των μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς, πέραν των ωρών που απομένουν και που δυστυχώς είναι ελάχιστες.» Ανησυχητική όμως χαρακτηρίζει ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και τη  δήλωση του Υπουργού για τον ΑΗΣ Αμυνταίου. Καθώς, η προοπτική της λειτουργίας του εργοστασίου, προϋποθέτει τη δεσμευτική απόφαση για περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων, εξέλιξη για την οποία θα πρέπει ΤΑΧΙΣΤΑ να αποφασίσουν η Κυβέρνηση και η ΔΕΗ.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ από την πλευρά του «κατέστησε σαφές προς την πολιτική ηγεσία ότι ΔΕΝ διανοείται να λήξει η λειτουργία του ΑΗΣ Καρδιάς πριν από την ένταξη -στο σύστημα- της Μονάδας «Πτολεμαΐδα V» και συνεπώς θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή.» Καταγγέλλει μάλιστα ότι «στις ευθύνες που υπάρχουν διαχρονικά για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, οδηγώντας καταστάσεις στο σημείο ΜΗΔΕΝ, προστίθεται και η τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης η οποία κωλυσιεργώντας τόσο καιρό δεν έκανε πράξη τις υποσχέσεις της για παράταση των ωρών. Ευθύνες που σαφώς θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν από τους εργαζόμενους και από τους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση το συνδικάτο θα παρακολουθεί τα γεγονότα και θα είναι, όπως πάντα, ΠΑΡΩΝ.»

Τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για την εξέλιξη αυτή στηλίτευσε ο γενικός γραμματέας του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ Αθανάσιος Μάστορας, μιλώντας  στο «e-ptolemeos»:  «Εάν μέχρι τώρα είχαν ευθύνη οι προηγούμενοι κυβερνώντες και οι διοικήσεις της ΔΕΗ είναι πολλαπλάσιες οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης και της σημερινής διοίκησης της ΔΕΗ για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη με τον ΑΗΣ Καρδιάς. Η βόμβα θα σκάσει στα χέρια τους. Γιατί ο ΑΗΣ Καρδιάς κλείνει. Η λειτουργία των μονάδων 1 και 2 λήγει μέχρι τέλος του χρόνου και μέχρι την άνοιξη του 2019 λήγει και η λειτουργία των μονάδων 3 και 4. Εμείς δεν σκοπεύουμε να το επιτρέψουμε. Έχουμε πάρει απόφαση να προσφύγουμε κατά παντός υπευθύνου για τον ασφαλή ενεργειακό  εφοδιασμό της χώρας, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να καλυφθεί η ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια εάν φύγουν από την παραγωγή 1800ΜW, 1200 από τον ΑΗΣ Καρδιάς και 500 από τον ΑΗΣ Αμυνταίου. Και είναι ζωτικής σημασίας η εξασφάλιση ενέργειας για τον ελληνικό λαό και τη βιομηχανία.» Διότι, όπως σημείωσε ο κ. Μάστορας, «ανησυχητική είναι και η δήλωση του κ. Σταθάκη για τον ΑΗΣ Αμυνταίου. Διότι, η προοπτική λειτουργίας του προϋποθέτει τη δεσμευτική απόφαση για περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων, κάτι που πρέπει να αποφασιστεί τάχιστα από κυβέρνηση και ΔΕΗ.» Το συνδικάτο, πρόσθεσε ο γραμματέας του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, «θα κάνει αυτό που θεωρεί αναγκαίο για να υπάρχει ενεργειακή επάρκεια στη χώρα, γιατί είναι απαραίτητος ο λιγνίτης στο μείγμα καυσίμου για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.»

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Συνελήφθη 22χρονος στην Φλώρινα για κατοχή 11,6  ακατέργαστης κάνναβης

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail   Συνελήφθη χθες (26-02-2021) το απόγευμα στην Φλώρινα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) του ...