Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Αναβαθμίζεται και αξιοποιείται το Εμπορικό Πολύκεντρο Πτολεμαΐδας – Το Π.Σ. ενέκρινε την υποβολή πρότασης του έργου ύψους €2,8 εκ. στο ΕΑΠ

Αναβαθμίζεται και αξιοποιείται το Εμπορικό Πολύκεντρο Πτολεμαΐδας – Το Π.Σ. ενέκρινε την υποβολή πρότασης του έργου ύψους €2,8 εκ. στο ΕΑΠ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Την υποβολή πρότασης στο ΕΑΠ 2012 – 2016 του έργου «Αξιοποίηση Εμπορικού Πολύκεντρου Δήμου Εορδαίας», μία επένδυση ύψους 2,8 εκ. ευρώ η οποία πρόκειται να αναβαθμίσει τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Δυτικής Μακεδονίας και θα βελτιώσει τις αναπτυξιακές προοπτικές, ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης που συνεδρίασε στο Άργος Ορεστικό.

Την εισήγηση παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, ο οποίος τόνισε ότι «οι προσπάθειες περίπου μιας 20ετίας για την ολοκλήρωση των κτιριακών υποδομών του Εμπορικού Πολύκεντρου Πτολεμαΐδας δεν τελεσφόρησαν, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του έργου και του περιβάλλοντος χώρου και την μη αξιοποίηση ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου του Δήμου Εορδαίας. Πρόκειται για ένα έργο του οποίου η ολοκλήρωση μέσω της δημιουργίας σύγχρονων κτιριακών υποδομών θα έχει πολλά οφέλη για την τοπική κοινωνία», όπως:

  • Διατήρηση του χώρου της «Λαϊκής αγοράς» ως σημείο αναφοράς της πόλης.
  • Συγκέντρωση των διάσπαρτων δημοτικών υπηρεσιών, των δημοτικών επιχειρήσεων για την βέλτιστη εξυπηρέτηση των δημοτών του Δήμου Εορδαίας σε κεντρικό με εύκολη πρόσβαση σημείο της πόλης.
  • Εξασφάλιση επαρκούς και σύγχρονου χώρου στέγασης των δημοτικών υπηρεσιών του Δήμου Εορδαίας.
  • Αναβάθμιση του χώρου για την εξυπηρέτηση κεντρικών εμπορικών και δημόσιων λειτουργιών καθώς και λειτουργιών πολιτισμού και αναψυχής.
  • Συγκέντρωση δημόσιων αλλά και ιδιωτικών υπηρεσιών, κοινωφελών φορέων και συλλόγων σε κεντρική θέση της πόλης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης υπογράμμισε ότι προηγήθηκε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή, η οποία εξέφρασε το συγκεκριμένο αίτημα το οποίο αποτελεί καθολική απαίτηση τόσο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και των πολιτών του Δήμου Εορδαίας, προσθέτοντας ότι «πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής είναι η αξιοποίηση μέσω αναβάθμισης του Πολύκεντρου, με μακροπρόθεσμο στόχο μεταξύ άλλων και την βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της περιοχής.

Για το χρονικό του έργου να σημειώσουμε ότι η εγκατάσταση του Συγκροτήματος του Εμπορικού Πολύκεντρου Πτολεμαΐδας σχεδιάστηκε την περίοδο 1989-90, για την δημιουργία σύγχρονων κτιριακών υποδομών εντός του παραδοσιακού χώρου λαϊκής αγοράς. Την περίοδο 1992-1994 κατασκευάσθηκε σε πρώτη φάση το υφιστάμενο συγκρότημα ισόγειων κτιρίων και  ο υπόγειος χώρος στάθμευσης. Οι διαχρονικές προσπάθειες ολοκλήρωσης των κτιριακών υποδομών και αξιοποίησης του συγκροτήματος δεν τελεσφόρησαν, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των κτιριακών υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου και την μη αξιοποίηση ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου του Δήμου Εορδαίας.

Με την υποβολή της νέας πρότασης στο ΕΑΠ, το έργο περιλαμβάνει την αξιοποίηση του  Εμπορικού Πολύκεντρου, με την προσθήκη δύο ορόφων με επιστέγασμα στον κεντρικό κορμό του υφιστάμενου ισόγειου κτιρίου, πλήρως εγκατεστημένων προς λειτουργία, καθώς και την ταυτόχρονη  συντήρηση και λειτουργική αναβάθμιση των υφιστάμενων ισόγειων κτιρίων και την συντήρηση προς επαναλειτουργία του υπογείου χώρου στάθμευσης, για την εξασφάλιση της άρτιας στέγασης δημοτικών και κοινωφελών υπηρεσιών και εμπορικών καταστημάτων σε σύγχρονες κτιριακές υποδομές, χαμηλού λειτουργικού κόστους, επωφελεία της καλύτερης εξυπηρέτησης του συνόλου των δημοτών του Δήμου Εορδαίας.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας