Αρχική > Slider > Ανάστατη η Βλάστη με το Κτηματολόγιο – Ακόμα και τα ξακουστά Λιβάδια της χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις!   

Ανάστατη η Βλάστη με το Κτηματολόγιο – Ακόμα και τα ξακουστά Λιβάδια της χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις!   

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Τεράστια αγανάκτηση προξένησε σε εκατοντάδες βλατσιώτες η παραλαβή των φακέλων του Κτηματολογίου, καθώς ανακαλύπτουν ότι χιλιάδες στρέμματα αγροτεμαχίων χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις, ακόμα και τα Λιβάδια της Βλάστης απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Μάρκου όπου πιάνεται κάθε καλοκαίρι ο “Τρανός Χορός”, παρόλο ότι πρόκειται για χορτολιβαδική έκταση, την οποία εκμεταλλεύονται αδιατάρακτα οι ιδιοκτήτες τους από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Οι κάτοικοι μιλούν «για δήμευση» των περιουσιών τους, καθώς εκατοντάδες στρέμματα αγροτεμαχίων δίπλα στον οικισμό χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις. Διότι, εκτός από τα Λιβάδια, δασικές εκτάσεις χαρακτηρίζονται και αγροτεμάχια που βρίσκονται δίπλα στα Λιβάδια, στη θέση “Κιόσκι” της Βλάστης, όπου για παράδειγμα ιδιοκτήτες αγρών π.χ. 20 στρεμμάτων βλέπουν να χαρακτηρίζονται δασική έκταση περισσότερο από το μισό των αγρών τους. Καθώς, λόγω της τραγικής μείωσης της κτηνοτροφίας τα τελευταία χρόνια αλλά και λόγω ότι πολλά χωράφια βρίσκονται πολλά χρόνια σε αγρανάπαυση λόγω της αστυφιλίας, έχει ευνοηθεί η  επέκταση των δασών γύρω από το χωριό, οπότε πολλά δασωμένα χωράφια τα δηλώνει ως ιδιοκτησία του το ελληνικό Δημόσιο και οι ιδιοκτήτες τους κινδυνεύουν να απωλέσουν τις περιουσίες τους.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, όλα τα Λιβάδια της Βλάστης που είναι χορτολιβαδική έκταση πάνω από 2.000 στρέμματα, και είναι ιδιοκτησίες με παλιά χαρτιά και συμβόλαια, έρχεται η δασική υπηρεσία και τα δημεύει όλα χαρακτηρίζοντάς τα δασική έκταση», δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βλάστης Μηνάς Δαλακιούρης, ο οποίος είναι ένας από τους ιδιοκτήτες αγρών στα Λιβάδια που βλέπουν να τα διεκδικεί το Δημόσιο και πρόσθεσε ότι «το ίδιο συμβαίνει και με ιδιόκτητα χωράφια στη διπλανή περιοχή “Κιόσκι”».

«Είμαστε πολύ θυμωμένοι, γιατί υπάρχουν συμβόλαια, υπάρχουν χαρτιά, τα κτήματα στα Λιβάδια είναι δηλωμένα στο Υποθηκοφυλακείω, παλιότερα υπήρχε και επιτροπή που διαχειριζόταν την κοπή των  χόρτων. Εάν όλοι αυτοί έκλεβαν ολόκληρες δεκαετίες το ελληνικό Δημόσιο γιατί δεν τούς πήγε στα δικαστήρια τόσα χρόνια(;)», διερωτάται ο πρόεδρος της Βλάστης.

Ο κ. Δαλακιούρης ανέφερε τέλος ότι οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων στα Λιβάδια σκέφτονται να κάνουν μια οργανωμένη διαμαρτυρία -εκτός φυσικά από τις ενστάσεις (αντιρρήσεις) που θα καταθέσουν στο Κτηματολόγιο. Μιλά ωστόσο για «μεγάλη ταλαιπωρία. Γιατί μάς αναγκάζουν τώρα να τρέχουμε και να ξεπαραδιαζόμαστε, γιατί πρέπει να πάμε ξανά σε τοπογράφους και σε δικηγόρους. Τι θέλουν, δηλαδή, να παρατήσουμε τις περιουσίες μας και να σηκωθούμε και να φύγουμε από το χωριό μας;»

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη