Αρχική > Slider > Ανάσα για τη ΔΥΠΡΑ Βοΐου: Οφειλές 1,4 εκ. ευρώ στη ΔΕΗ πληρώθηκαν από τα διαθέσιμα ληξιπρόθεσμων της Γενικής Κυβέρνησης – Ξεκίνησε διαδικασία απεμπλοκής της Περιφέρειας από εγκαταστάσεις και μετοχές της Πραμόριτσας

Ανάσα για τη ΔΥΠΡΑ Βοΐου: Οφειλές 1,4 εκ. ευρώ στη ΔΕΗ πληρώθηκαν από τα διαθέσιμα ληξιπρόθεσμων της Γενικής Κυβέρνησης – Ξεκίνησε διαδικασία απεμπλοκής της Περιφέρειας από εγκαταστάσεις και μετοχές της Πραμόριτσας

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Από τον βρόγχο ενός δυσθεώρητου χρέους προς τη ΔΕΗ, απαλλάχτηκε η Δημοτική Υπηρεσία Πραμόριτσας του δήμου Βοΐου, γεγονός που λύνει τα χέρια της εταιρίας, καθώς διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης και της ομαλής υδροδότησης των δεκάδων διάσπαρτων οικισμών της ορεινής περιοχής.

Το χρέος αφορούσε ληξιπρόθεσμες οφειλές της δημοτικής επιχείρησης στη ΔΕΗ, οι οποίες ανέρχονταν σε σχεδόν 1,4 εκ. ευρώ, ποσό απαγορευτικό για την περαιτέρω λειτουργία της εταιρίας, που διαχειρίζεται το Φράγμα της Πραμόριτσας και την υδροηλεκτρική μονάδα παραγωγής ρεύματος. Όπως δήλωσε στο «e-ptolemeos» ο δήμαρχος Βοΐου Δημήτρης Λαμπρόπουλος, «ουσιαστικά η ΔΥΠΡΑ απαλλάσσεται από την υπέρογκη αυτή οφειλή, καθώς αξιοποιήθηκε σχετικός νόμος περί ληξιπρόθεσμων οφειλών δήμων και περιφερειών προς τη ΔΕΗ και άλλους οργανισμούς». Τόνισε «την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας», την οποία και ευχαρίστησε με δημόσια ανακοίνωση, αφού όπως είπε «ο μετρητής της ΔΕΗ ήταν στο όνομα της Περιφέρειας, η οποία με βάση τον εν λόγω νόμο απαλλάσσεται όταν οι οφειλές είναι ληξιπρόθεσμες, ενώ δεν θα μπορούσε να απαλλαγεί η ΔΥΠΡΑ». Πρόκειται για τον νόμο 4541/2018, ΦΕΚ 93Α, άρθρο 19, σύμφωνα με τον οποίο «οφειλές φορέων της Γενικής Κυβέρνησης μπορούν να πληρωθούν από τα διαθέσιμα ληξιπρόθεσμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών». Το ακριβές ποσό της οφειλής το οποίο καταβλήθηκε στη ΔΕΗ από την Γενική Κυβέρνησηείναι 1.342.843 ευρώ.

Επίσης, οι εξελίξεις για τη ΔΥΠΡΑ είναι θετικές, ως προς την αντιμετώπιση του θέματος της δυσοσμίας του νερού της Πραμόριτσας. Ο πρόεδρος της ΔΥΠΡΑ Χρήστος Λυσσαρίδης, μιλώντας στο «e-ptolemeos» τόνισε ότι «έχουμε την δέσμευση της Περιφέρειας ότι αναλαμβάνει η ίδια την χρηματοδότηση του έργου στρωμάτωσης της λίμνης για την επίλυση του προβλήματος της δυσοσμίας που απασχολεί εδώ και χρόνια τους κατοίκους των οικισμών που υδροδοτούνται από την Πραμόριτσα, εφόσον εμείς παραδώσαμε τις μελέτες του έργου». Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι αν και οι μελέτες για τον «έλεγχο στρωμάτωσης του νερού του ταμιευτήρα Πραμόριτσας» ανατέθηκαν τον Φεβρουάριο του 2017 στο ΑΠΘ, δεν παραδόθηκαν  ακόμη παρά το ότι η σύμβαση προέβλεπε παράδοση εντός οκτώ μηνών. Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια κατέστησε σαφές ότι δεσμεύεται να εντάξει το έργο σε κάποιο πρόγραμμα, μόνο αν ο δήμος Βοΐου και η ΔΥΠΡΑ καταθέσουν τις σχετικές μελέτες.

Αμέσως μετά την απαλλαγή της ΔΥΠΡΑ και του δήμου Βοΐου από τις ληξιπρόθεσμές οφειλές του σχεδόν 1,4 εκ. ευρώ, ξεκίνησαν οι διαδικασίες απεμπλοκής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Περιφερειακού Ταμείου από την ΔΥΠΡΑ. Ειδικότερα, οι διαδικασίες προβλέπουν την απόδοση όλων των εγκαταστάσεων και την μεταβίβαση των μετοχών που κατείχε η Περιφέρεια στη ΔΥΠΡΑ. Το ακριβές σχέδιο της απεμπλοκής από τα περιουσιακά στοιχεία και της μεταβίβασης των μετοχών επεξεργάζονται ήδη νομικοί και λογιστές.

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας